Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Οι «πολεμικές» ατάκες είναι επικίνδυνες

Έχουμε μπει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Έχουμε παίξει καλά τα χαρτιά μας ως χώρα, αλλά η παρτίδα είναι πολύ δύσκολη και απρόβλεπτη. Είναι θετικό ότι στο πηδάλιο θα βρίσκεται μια στιβαρή στρατιωτική ηγεσία, που έχει μάθει πολλά από το φιάσκο των Ιμίων.
Θα μου επιτραπεί, όμως, να κάνω μια έκκληση για τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Προς τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλους εμάς που παίζουμε κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Οπότε πρωθυπουργός, αρχηγός αντιπολίτευσης και μέσα ενημέρωσης έκαναν όλοι μαζί μοιραία λάθη, ο τόπος βρέθηκε αντιμέτωπος με την τέλεια καταιγίδα. Κλασικό, όχι όμως απαραίτητα επίκαιρο, ο πόλεμος του 1897.
Τι θα έλεγα στον πρωθυπουργό; Να μη βλέπει τηλεόραση, να μη διαβάζει εφημερίδες και σάιτ όταν χειρίζεται λεπτές και κρίσιμες υποθέσεις. Να μην ανεβάζει τον πήχη πάνω από
εκεί όπου είναι λογικό και εφικτό. Και να βεβαιωθεί ότι τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δεν μιλούν παρά μόνον όταν πρέπει. Οι «πολεμικές» ατάκες φέρνουν ίσως σταυρούς, αλλά είναι επικίνδυνες. Γενικά, όταν μπερδεύεις την εξωτερική με την εσωτερική πολιτική χάνεται η μπάλα και γι’ αυτό χρειάζονται πάντοτε οι επαγγελματίες σύμβουλοι και χειριστές, που δουλειά τους δεν είναι να ζυγίζουν το πολιτικό κόστος.
Στον αρχηγό της αντιπολίτευσης θα έλεγα να ρίξει τους τόνους και να μην οδηγήσει τη χώρα σε ένα επικίνδυνο σπιράλ με κορώνες και μαξιμαλιστικές θέσεις. Εντάξει, μπορεί να έχει δίκιο για κάποιες υπερβολές σε σχέση με την κριτική στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά εδώ το διακύβευμα είναι δραματικά πιο ζωτικό για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η ανεύθυνη αντιπολίτευση στα εξωτερικά θέματα μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά σε μια κρίσιμη στιγμή. Ο κ. Τσίπρας έχει μπει σε ένα ολισθηρό μονοπάτι.
Σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με την ενημέρωση θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε πιο ψύχραιμοι, να καταλαβαίνουμε και να εξηγούμε τα προβλήματα χωρίς υπερβολές και άγνοια βασικών εννοιών. Θα πρόσθετα δε ότι καλό είναι να βγάζουμε στον αέρα απόστρατους στρατιωτικούς που ξέρουν για τι μιλούν και δεν ονειρεύονται να εκλεγούν βουλευτές ή να εντυπωσιάσουν το τοπικό τους καφενείο.
Να το πω αλλιώς: Είναι μια ώρα ευθύνης για όλους μας και μια στιγμή που η πατρίδα μπαίνει πάνω από σταυρούς προτίμησης, δημοσκοπήσεις και τηλεθεάσεις.
Αλέξης Παπαχελάς-Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Ας ξεκινήσετε κ. Παπαχελά από του οίκου σας γιατί πρωι- μεσημερι-βραδυ ο ΣΚΑΙ προάγει κάθε παπαρια του Ερντογαν τρομοκρατώντας το λαό. Καμία ανάλυση και σοβαρότητα στις δηλώσεις του καθώς και άλλων Τούρκων πολιτικών, κάτι σαν τους δικούς μας Καμένο και Βελοπουλο.
    Η Ελλάδα δεν είναι κράτος παρία και ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά τι θα εισπράξει από μια πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα. Αυτο που συμβαίνει είναι ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται στο έπακρον την αλλαγή της γεωστρατικης πολιτικής των ΗΠΑ στη Ά.Μεσογειο και Μ.Ανατολη η οποία οφείλεται στην επάρκεια του πετρελαίου που παράγει η ίδια, λόγω της μεγάλης παραγωγής του από σχιστολιθο στη περιοχή του Τέξας, την οποία καθιστά αυτάρκη αλλά και εξαγωγέα και από την άλλη πλευρά η προσπάθεια του Πούτιν να αποκτήσει βάσεις στη Μεσόγειο. Αυτο το κενό προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και να κερδίσει ότι μπορεί περισσότερο αλλά όχι με ένοπλες συγκρούσεις γιατί ξέρει ότι θα καταστραφεί και η ίδια. Ψυχραιμία λοιπόν και ας δούμε ποιος θα αντέξει αυτό το σκληρό παιγνίδι ποκερ που άρχισε να παίζεται στα σύνορα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά