Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Λογική κι ευαισθησία

Το λέγαμε όταν έκλεισαν τα σύνορα στον Εβρο, το ξαναλέμε σήμερα, μετά τη χθεσινή ομιλία στη Βουλή του Πρωθυπουργού για την πανδημία: με τους πολιτικούς χειρισμούς του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατακτήσει την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία στο εγχώριο προσκήνιο. Ταυτόχρονα, με τους χειρισμούς του αλλά και τη γενικότερη στάση του, έχει κερδίσει σε κύρος στη διεθνή σκηνή, αναβαθμίζοντας το κύρος και της χώρας, που είχε πληγεί με διάφορες ανορθόδοξες επιλογές ήδη πριν από την κρίση.
Με το ξέσπασμα της πανδημίας και αφού άρχισαν να κυκλοφορούν τα κακά νέα, οι συνέπειες για τις ζωές των κοινωνιών μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε κατά γράμμα τους ειδικούς και επέλεξε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Με δεδομένη την κατάσταση του εθνικού συστήματος υγείας, η προσπάθεια ανάσχεσης της διάδοσης του ιού ήταν η πιο λογική. Στόχος, η επιβράδυνση διάδοσης της ασθένειας προκειμένου να φτάσει όσο το δυνατόν πιο αργά στα
νοσοκομεία, προκειμένου δηλαδή να μην καταρρεύσει το σύστημα της περίθαλψης. Για να πετύχει τον στόχο, έλαβε διαφόρων τύπων μέτρα, μεταξύ των οποίων αστυνομικά (απαγόρευση δηλαδή της απρόσκοπτης κυκλοφορίας των πολιτών στον δημόσιο χώρο) και οικονομικά (ενίσχυση δηλαδή των επιχειρήσεων και πολλών εξ όσων πλήττονται από την ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας). Αποδείχτηκε ότι ήταν ο σωστότερος τρόπος.
Ο Πρωθυπουργός έκανε κάτι που δεν ήταν αυτονόητο, και η ελληνική εμπειρία θα μπορούσε να τον έχει αποθαρρύνει. Ζήτησε από έναν απείθαρχο λαό να πειθαρχήσει σε αστυνομικά μέτρα, που δεν θα μπορούσε το κράτος να τα επιβάλλει χωρίς έναν βαθμό συναίνεσης σε αυτά. Εξασφάλισε τη συναίνεση – μάλιστα και σε ιδεολογικές περιοχές που δεν ειναι διατεθειμένες να συναινέσουν σε άλλες πτυχές της πολιτικής του. Με λογική και ευαισθησία.

Στην ομιλία του, χθες, ξεκαθάρισε μερικές ακόμα ιδεολογικές πτυχές της πολιτικής του:
  • Επισήμανε ότι κυβερνητικός στόχος δεν ήταν η επιβολή καταστρατήγησης των κανόνων της ελευθερίας και της δημοκρατίας, όπως έχουν θεσμιστεί στο Σύνταγμα και στους νόμους. «Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό», είπε ο Πρωθυπουργός φροντίζοντας να πάρει αποστάσεις από χώρες όπως η Ουγγαρία, όπου η κυβέρνηση Ορμπαν έλαβε αυταρχικά ακραία μέτρα. «Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος, είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», τόνισε, ουσιαστικά απαντώντας σε αμφιβολίες, όχι πάντα συνωμοσιολογικού τύπου, κατά πόσον τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί βρίσκονται στο πλαίσιο των δημοκρατικών κανόνων.
  • Επέλεξε να εξάρει την ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδίως τη συνεισφορά της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στην ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας. Αναφέρθηκε συνολικά στη λειτουργία, χάρη σε ιδιωτικά κεφάλαια, τουλάχιστον 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας και στην προσφορά 900 αναπνευστήρων, καθώς και σπάνιων και ακριβών αναλώσιμων. «Ο,τι δεν είναι κρατικό δεν είναι κακό», σημείωσε.
  • Τέλος, δεν έκρυψε τον βασικό κυβερνητικό στόχο, η χώρα να μην καταρρεύσει από την παρατεταμένη ύφεση. Προς τούτο, χρειάζεται η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής με επιδόματα και διευκολύνσεις στην εργασία και την επιχειρηματικότητα αυτή την περίοδο, προκειμένου σε ορατό χρόνο να επιστρέψουν οι ρυθμοί οικονομικής ανόδου. Είναι ο πιο δύσκολος στόχος, επειδή είναι ο πιο αβέβαιος. Αλλά μήπως δεν ήταν αβέβαιοι οι δύο προηγούμενοι εθνικοί στόχοι – η φύλαξη των κλειστών συνόρων και η επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας;
  •  Ηλίας Κανέλλης-in.gr

15 σχόλια:

  1. Εγώ θέλω να πω και μερικές καλές στιγμές του Τσίπρα.
    Έστω και με μερικές μέρες καθυστέρηση στο άλλο μεγάλο θέμα στον Έβρο είπε πως κι αυτός το ίδιο θα έκανε.Μετά βέβαια βγήκαν κάποιοι δικοί του με εμετικές δηλώσεις δεν βγήκε αυτός να τους αποδοκιμάσει και χάθηκε το όποιο όφελος που θα είχε.
    Στο θέμα της πανδημίας ενώ πρώην υπουργός του δήλωσε πως κι ο Συριζα τον Τσιόδρα θα διάλεγε κι έκανε και μια καλή ομιλία στη Βουλή χωρίς τις ακρότητες που μας είχε συνηθίσει βγήκαν οι στρατευμένοι του δημοσιογράφοι με χυδαιολογίες κατά Τσιόδρα και απειλές για όταν γυρίσουν και χύσαν την καρδάρα με το λίγο γάλα που είχε. Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Αλεξης είναι αναμφίβολα μια προικισμένη ηγετικη προσωπικοτητα με φυσικα προσοντα, ικανοτητες ευφιας, προνοησιας, διορατικοτητας , κριτικης ετοιμοτητας και πολιτικης καταρτησης!
    Μια μοναδικη, ειλικρινη, αξιοπρεπη , συνεπη και ικανη μορφη στο πολιτικο χωρο της Ελλαδος μας για την οποια μορφη πολλες άλλες Χωρες στο κοσμο σιγουρα θα μας ζηλευουν και θα ευχονταν να ειχαν κι ιδιες έναν τετοιο θεοσταλτο ανδρα και ασπροφτερουγο αετο!!!Χ! ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είπα να κάνω κάποιο σχόλιο αλλά μου το χάλασε ο 10:30:00, δεν μπορώ άλλο, έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλα εκανες που δεν ανοιξες τον αποπατο!

      Διαγραφή
    2. Κατσε λιγο και σκεψου από που απορεουν ο,τι ειπες!
      Θα διαπιστωσεις σε οποια σταθμη κι αν σταθεις κι οσο βαθυτερα σκαβεις στο πηγαγι της ψυχης ψαχολευοντας ,ένα απατο κι αβολιδοσκπητο μισος!
      Ναι φιλε μου, υπαρχουν κι αυτοι που τους φταινε τα παντα!! Ακομα και ο βήχας κι όχι μονο ο ανωνυμος , ο Αλεξης η ο Κουλης !Μισος είναι αρρωστια που δεν επιτρεπει να σταθεις και να σκεφθεις κατι άλλο, μηπως τα παραλεει ηθελημένα,κανει πλακα.....!!

      Διαγραφή
    3. Ο άνθρωπος που κατέχεται από μίσος χάνει την αυτοκυριαρχία του, γίνεται ηθικά ανελεύθερος, κάνει αδικίες, πράξεις βίαιες, που βλάπτουν τον ίδιο και το σύνολο.
      Το μίσος, λενε γεννά πολλά κακά, όπως την βία, το έγκλημα, τις αντεκδικήσεις, και οδηγεί σε πράξεις αντικοινωνικές.
      Είναι πάθος, που φέρνει τη διχόνοια, τη δυστυχία και οδηγεί σε καταστροφή!!!

      Διαγραφή
    4. ΑνώνυμοςΚυριακή, 5 Απριλίου 2020 - 7:50:00 π.μ. EESTΑς
      Για τη κατασταση σου μιλησαν πολλοι, μεταξυ αλλων και ...

      /Ασε να σε μισούν. Αρκεί να σε φοβούνται Ευριπίδης
      //Δύο αισθήματα δεν μπορεί να κρύψει ο άνθρωπος: την υπερβολική αγάπη και το άσπονδο μίσος
      //Είναι καλύτερο ν' αγαπάς έναν άνθρωπο που δεν αξίζει την αγάπη σου παρά να μισείς κάποιον που αξίζει το μίσος σου Πανσέληνος Α.
      //Ευφυολογία είναι η αστραπή του μίσους Ουγκώ
      //Η αγάπη, η φιλία και ο σεβασμός δεν συνδέουν τους ανθρώπους τόσο, όσο το κοινό μίσος απέναντι σε κάτι Τσέχοφ Α.
      // Η ειρωνεία είναι η αστραπή του μίσους Ουγκώ
      // Η έχτρα μου είναι περιττή στους δρόμους τ' ουρανού Ελύτης
      // Η μόνη απάντηση στο μίσος είναι η αγάπη. Όλα τα άλλα σε σκοτώνουν Ντυέρ Γ.
      // Η συγχώρεση είναι η οικονομία της καρδιάς… σε σώζει από τη δαπάνη του θυμού, το κόστος του μίσους, τη σπατάλη του πνεύματος Μορ Χάνα
      // Η υπερβολή της αυστηρότητας γεννά το μίσος, η υπερβολή της επιείκειας αδυνατίζει την εξουσία Σααντί
      //Η χλεύη είναι αστραπή κι η χυδαιότητα είναι αστραπή του μίσους Βερλαίν
      // Μη δεχτείς το μίσος του ενός, ούτε για την αγάπη χιλίων ανθρώπων Αλ-Γκαζαλι
      /Μισούμε όχιμόνο όσους λένε,αλλά και όσους ακούν αυτά που δεν μας αρέσουν Πλούταρχος
      Μόνο εκείνοι που γνωρίζουν να μισούν, γνωρίζουν και να αγαπούν Χέρμαν
      //Να είσαι αγαπητός είναι θέμα τύχης, αλλά για να σε μισούνε πρέπει να είσαι προσωπικότητα Έντριμ Μ.
      //Ναι, είναι αλήθεια ότι τον πόλεμο κανένας δεν τον θέλει, αλλά πολλοί θέλουν το μίσος Φρις Μ.
      //Ο μισάνθρωπος είναι αξιολύπητος όταν η απόγνωσή του απορρέει από μια φλογερή αγάπη για το καλό, το ωραίο και το αληθινό. Σάνδη Γ.
      Ο φθόνος δυσκολότερα συμφιλιώνεται, παρά το μίσος Λαροσφουκώ
      //Οι άνθρωποι δε γεννιούνται με μίσος μέσα τους […] Μαθαίνουν να μισούν, κι αν μαθαίνουν να μισούν, μπορούν να διδαχτούν και την αγάπη, που είναι πιο κοντά στην ανθρώπινη καρδιά από το μίσος Μαντέλα Νέλσον
      //Οι ευγενικές καρδιές δεν έχουν χώρο για το μίσος Αριστοτέλης

      Ισως ένα από τα ρητα κολησει στη καρδια σου και διορθωθεις φιλε μου!!

      Διαγραφή
    5. Μπραβο σου φιλε μου 5 Απριλίου 2020 - 11:50:00 π.μ. EEST, πολυ καλο και βαθυ το σχολιο σου !!Χ

      Διαγραφή
  4. Άσε τον προικισμένο ηγέτη και προσγιωσου λεβέντη γιατί ο Μητσοτάκης σας πήρε τα σώβρακα. Ευτυχώς δεν θα ξαναδεί η Ελλάδα τέτοιους υπερ-ηγετες!!!!! ΟΥΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μονο ο Αλεξης με τον Βαρουφακη, τον Ευρ. Τσακαλωτο ... μπορουν να φτιαξουν και δυναμωσουν παλι την Ελλαδα, να της ξαναδωσουν τη χαμενη αιγλη και δυναμη της και το , τραβα.. ! Ο λογος είναι απλος> Δεν είναι
      αναγκασμενοι να σερνουν βαρυδια από κοντα τους, αλα Βοριδη, Αδωνι, πελατειακα
      σθστηματα,ξεπεσμένους μικροβιομηχανους,προνομοιακους δημοσιουπαλληλους,
      λασπολογους βαρωνους ,μεγαλοτζακαδες, αμορφωτους ακαδημαϊκούς και παει λεγοντας ... Οσο πιο γρηγορα το καταλαβει ο κ.Κουλης , ότι η Ελλαδα θελει αναγεννηση εκ θεμελιων και του παραδωσει τα υνια διακυβερνησης της Χωρας μας, τοσο καλιτερο για ολους μας !!!

      Διαγραφή
    2. ΚΑΛΑ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΜΑΖΕΨΟΥΝ

      Διαγραφή
  5. Ότι και να λέτε ο Τσιπρας παρελαυε ένα χάος από τη λαίλαπα σαμαρά, οικονομικό με άδεια ταμεία, εργαζόμενους σε κοινωνική απομόνωση και οικονομική εξαθλίωση, ανεργία στο 30% σχεδόν, ένα επικίνδυνο πάντα γείτονα, Τουρκία δηλαδή, και μια Ευρώπη όπως πάντα απέναντι μας όσο και αν κάποιοι πιστεύουν ότι είμαστε στην Ευρώπη και αυτή μας προστατεύει, α και αναγκασμένος να συγκυβερνησει με κάποιον που είχε εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις.. Τι κατάφερε και παρέδωσε? Ανεργια τουλάχιστον 10 μονάδες κάτω από αυτό που παρέλαβε, γεμάτα ταμεία με 30 δισεκατομμύρια πλεόνασμα, εκμηδενισε οποιαδήποτε πιθανότητα στάσης πληρωμών κάθε χρόνο 13η σύνταξη στις οικονομικά χαμηλότερες συντάξεις, αύξηση μισθών ιδιωτικών υπαλλήλων και κυρίως κατάργηση του υποκατωτατου μισθού της ντροπής που θεσπίστηκε όπως πάντα επί νέας δημοκρατίας - τρομοκρατίας, επιστροφή αναδρομικών σε ένα σωρό κλάδους δημοσίων υπαλλήλων, η νέα Δημοκρατία - τρομοκρατία ακόμα τα επιστρέφει, κατάφερε πολύ επωφελή συμφωνία με τα Σκόπια που ακόμα και ο Μητσοτάκης τη διαφήμισε το Σεπτέμβριο, επί ημερών τσιπρα το μεταναστευτικο ήταν υπό έλεγχο, ενδεικτικά θα αναφέρω επί Συριζα 5000 στη δομή της μοριας μετανάστες, τώρα επί νέας δημοκρατίας - τρομοκρατίας 25000 τα συμπεράσματα δικά σας, ναι υπέγραψε μνημόνια δε γινόταν όμως αλλιώς έκανε δίκαιους συμβιβασμούς και αυτό απέδωσε, αυτό που έκανε ο τσιπρας σε τεσεραμιση χρόνια και με τα όπλα που είχε ήταν οικονομικό θαύμα, τώρα επί μητσοτακη όλα αυτά θα γκρεμίσουν μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο με πρόσχημα το Κορωναίο.. Ο Μητσοτάκης κατεκρινε το τσιπρα για τα επιδόματα λέγοντας τα ελεημοσύνη και τώρα τα έκανε θεσμό,, α και να μη ξεχάσω ότι με μόλις ένα, μόλις ένα χρόνο, ούτε καν χρόνο δέκα μήνες ήδη έχουν ξεζουμισει το δημόσιο βάζοντάς τα δικά τους παιδιά, τρανό παράδειγμα ο δήμος μας που πλέον προς γενική έκπληξη δε βλέπω αναρτήσεις λες και ζούμε σε άλλο Δήμο.. Η ιστορία γράφει κύριοι και πότε δε ξεγράψει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητηρια φιλε μου, ετσι είναι! Μια σοβαρη και σωστη αναλυση με απανωτες αληθειες! Ο Αλεξης ζει και πρεπει να ξαναρθει!!

      Διαγραφή
  6. Όσοι αναρωτιούνται που είναι ο Αλέξης και γιατί δεν ''παίρνει'' τα κεφάλια στελεχών του (που χυδαιολογούν,καταμετρούν νεκρούς, απειλούν πως όταν ισοφαρίσουν, όπως ελπίζουν, να λογαριαστούν επιτιθέμενοι στην κυβέρνηση ενώ υποτίθεται πως βάζουν πλάτη) ας μην ανησυχούν.
    Όπως μας πληροφορεί ο ΑνώνυμοςΔευτέρα, 6 Απριλίου 2020 - 10:42:00 π.μ. EEST
    ο Αλέξης ζει! Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά