σκαλιά , δεν τον έφτασε η ανάσα του. (…) Η Αγγελική ήταν κοντά του, στην αρχή, ήξερε για την κατάστασή της, σίγουρα θα προσπάθησε να τη βοηθήσει. (…) Μέρες μετά είδα το αποτύπωμα της, του σώματος της, των χεριών της, στο πάτωμα (…) Η Παρασκευή ήταν πεσμένη κοντά στα κιγκλιδώματα του μπαλκονιού». Τα εύφλεκτα υλικά σε συνδυασμό με τον τρόπο κατασκευής του κτιρίου, προκάλεσαν «το φαινόμενο της καμινάδας». Οι καπνοί που ανέβαιναν προς τα πάνω δεν άφηναν εύκολα περιθώρια διαφυγής. Οι μαρτυρίες στις δικαστικές αίθουσες ανέδειξαν το δράμα. Κορυφαίο. Το αποτυπώνουν κι οι φωτογραφίες της εποχής, όλες κατάμαυρες. Με λουλούδια για τους αδικοχαμένους σε μαύρο φόντο, απ’ τον πολύ καπνό, μαυροφορεμένους ανθρώπους που βάζουν το χέρι μπροστά στο στόμα για να μην αποδράσει η ψυχή τους από τον πόνο, με αγκαλιές μαύρης απόγνωσης. Ποιος να το περίμενε, το πρωί που ξεκινούσαν για τη δουλειά… Χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στον δρόμο, στις 5 Μαΐου του 2010. Τα συνδικάτα και τοπικές οργανώσεις πρωτοβάθμιων σωματείων είχαν καλέσει σε γενική απεργία και διαδήλωση το κέντρο της Αθήνας. Εξελίχθηκε στη μαζικότερη συγκέντρωση κατά του (πρώτου) Μνημονίου. Μέσα στις χιλιάδες που συνέρρευσαν χάθηκαν κι οι δράστες. Οκτώ χρόνια μετά, και κανείς δεν ξέρει τα πρόσωπα τους. Το έγκλημα στη Marfin δεν έχει επισήμως δράστες. Οι δυο βασικοί κατηγορούμενοι (ένας εξ αυτών για την παράλληλη βομβιστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός») αθωώθηκαν, τα στοιχεία απεδείχθησαν ισχνά, ανεπαρκή, αναξιόπιστα. Τα διοικητικά δικαστήρια επιδίκασαν και αποζημιώσεις. Φθάνουν αλήθεια οι αποζημιώσεις, όταν έχεις χάσει στα 32 της την κόρη σου, τη γυναίκα που κυοφορεί το παιδί σου, την αδελφή σου; Ευθύνες αποδόθηκαν μόνο στους «υπεύθυνους» της τράπεζας. Τον διευθύνοντα σύμβουλο, τη διευθύντρια του υποκαταστήματος, τον υπεύθυνο πυρασφάλειας. Πολλές οι παραλείψεις. Το πατάρι του κτιρίου δεν διέθετε καν έξοδο κινδύνου. Στο ισόγειο υπήρχε μόνο μία, κι αυτή άνοιγε με τηλεχειριστήριο που κρατούσε αποκλειστικά η διευθύντρια. Όταν είναι να έλθει η μαύρη ώρα… Φέτος, ο Νώντας, που είχε χάσει νωρίς τον πατέρα του, θα ήταν 44 χρονών. Είναι θαμμένος κάπου στη Λευκάδα. Η Παρασκευή θα έκλεινε τα 43 της. Η μητέρα της ήταν χαρούμενη όταν γύρισε από τις σπουδές της στην Αγγλία, φοβόταν τις επιθέσεις στον υπόγειο του Λονδίνου και «μην της πάθει τίποτα η Βίβιαν». Κι η Αγγελική, το «γελαστό παιδί». Εκείνη τη μέρα ήθελε να φύγει νωρίς από την τράπεζα. Η αδελφή της, η Σίσσυ, είχε δει από την τηλεόραση την τράπεζα να καίγεται. Την έπαιρνε τηλέφωνο. Χτυπούσε κανονικά, αλλά κανείς δεν απαντούσε. Φέτος, θα γινόταν 40.
Ελευθερία Κόλλια
Πηγή: Protagon.gr
Οι απεχθείς δολοφόνοι δυστυχώς κυκλοφορούν ανάμεσά μας και πιθανόν θα κάνουν κηρύγματα για τα ανθρωπιστικά τους ιδεώδη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά οι συνένοχοί τους είναι όλοι αυτοί οι Ούννοι που τους βλέπουμε σε διάφορα βίντεο να ουρλιάζουν κάψτε τους και να εμποδίζουν την πυροσβεστική.
Είναι όλοι αυτοί που χάνουν τη φωνή τους κάθε χρόνο τέτοια μέρα,λαλίστατοι όμως όλες τις υπόλοιπες.
Είναι και ρετσινιά για το κράτος να μην έχει οδηγήσει τους δολοφόνους στη φυλακή. Γ.Κ.
Το χειρότερο είναι ότι είναι ελεύθεροι ηθικοί αυτουργοί και το χείριστο ότι κάποιοι πολίτες τους ανέδειξαν σε θέσεις διακυβέρνησης. Οι τελευταίοι τι θα έλεγαν αλήθεια στους συγγενείς των ανθρώπων που έφυγαν εξαιτίας της ψευτομαγκιάς κάποιων ανεγκέφαλων; Ότι ήταν παράπλευρες απώλειες ενός δημοκρατικού δικαιώματος;
ΔιαγραφήΜέχρι να τους συλλάβουν θα αποτελεί μελανό σημείο για τις διωκτικές αρχές και δικαιοσύνη. Είναι αδιανόητο μέσα σε τόσο μεγάλο πλήθος να μην είναι γνωστοί οι δολοφόνοι. Για το θάνατο του Γρηγορόπουλου, ελεεινή και αισχρή πράξη, οι αριστεροί έκαψαν την Αθήνα και κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης. Για αυτούς τους αθώους κουβέντα, κίχ. Να γιατί η αριστερά του Σύριζα δεν έχει ήθος και δημοκρατική ευαισθησία.
ΑπάντησηΔιαγραφή