Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Ανάθεμά σε δεν με λυπάσαι

«Τι να την κάνεις τη ζωή με μάσκα, γάντια, 800 ευρώ σε πέντε μήνες (όχι για όλους), χωρίς αγκαλιές και φιλιά και με τον φόβο μην πεθάνεις; Βγείτε διασκεδάστε, γιατί η βαλίτσα πάει μακρυά και τους συμφέρει. Βρείτε και μία γωνία χωρίς κάμερες και κλάψτε την Ελευθερία τον Θεό και το παρελθόν».
Το έγραψε στο Facebook ο αγαπημένος τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός. Και πριν προλάβω να του γράψω «Ανάθεμά σε δεν με λυπάσαι», το αφαίρεσε και το αντικατέστησε με κάτι άλλο που λέει περίπου τα ίδια πράγματα.
Για να μην παρεξηγηθούμε, ο Θαλασσινός δεν καλεί σε μη χρήση μάσκας. Καταγγέλλει το ανελεύθερο των συνθηκών. Ένας άλλος καλλιτέχνης, επίσης χαρισματικός, ο Μιχάλης Δέλτα, ισχυρίζεται ότι η χρήση μάσκας πλήττει το ανοσοποιητικό. Αυτές είναι οι προβεβλημένες περιπτώσεις. Υπάρχουν και οι γραφικές τύπου Ραχήλ Μακρή που διατυπώνουν τόσο εξωφρενικά πράγματα, ώστε λες ότι δεν είναι οι ισχυρισμοί επικίνδυνοι, αλλά εκείνοι που τους πιστεύουν. Και υπάρχουν και άλλα που κυοφορούνται από «Μανούλες στο Facebook» ή γεννιούνται την ώρα που
η κούρσα είναι στο Σύνταγμα και ολοκληρώνονται μέχρι να πιάσει Μαρούσι.
Το πρόβλημα με αυτές τις θεωρίες είναι ότι πάντα μας το κόβουν στο καλύτερο. Λέει ο Θαλασσινός: «η βαλίτσα πάει μακριά και τους συμφέρει»… Ποιους συμφέρει, ρε γαμώτο; Τόσους μήνες προσπαθώ να μάθω και κανένας δεν μου λέει. Διαβάζεις ότι θέλουν «να μας φιμώσουν για να μη μιλάμε» (λες και μας βάζουν φίμωτρο), αλλά κανένας δεν μας εξηγεί και ποιοι είναι αυτοί.
Τι μας κρύβει ο Θαλασσινός; Ας μου δώσει κάποιος μία ολοκληρωμένη θεωρία και εγώ θα την ασπαστώ σαν εικόνισμα. Αρκεί να μάθω ποιοι κρύβονται από πίσω. Είναι, ας πούμε, ο Μπιλ Γκέιτς, ο πλουσιότερος και μεγαλύτερος φιλάνθρωπος του κόσμου που θέλει να μας περάσει τσιπάκια και να τρέχουμε Windows; Να το δεχθώ, μπορεί να είναι στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της Microsoft με την Apple. Είναι μία παγκόσμια συνωμοσία των κυβερνήσεων, υπό την καθοδήγηση των καπιταλιστών, προκειμένου να υποταχθεί το ανήσυχο πνεύμα του παγκόσμιου πληθυσμού; Και εντάξει, οι καπιταλιστές τρελάθηκαν και είπαν να χάσουν κάτι δισεκατομμύρια. Οι κυβερνήσεις γιατί να μπουν στη φασαρία; Επειδή είναι ενεργούμενα των καπιταλιστών, θα πείτε. Ναι, αλλά ποιος κερδίζει από την πτώση των αγορών; Ενδεχομένως οι εξωγήινοι που αγοράζουν κοψοχρονιά τον πλανήτη. Έχει βάση.
Πέρα από την πλάκα που γίνεται, τίθεται και ένα υπαρκτό θέμα για το κατά πόσο, αυτές οι δηλώσεις, οι αναρτήσεις, οι θεωρίες συνωμοσίες, έχουν επίπτωση στη δημόσια Υγεία. Κανένας δεν το ξέρει. Δεν μπορείς να μετρήσεις, δηλαδή, πόσοι θα πάρουν στα σοβαρά τον καλλιτέχνη που δηλώνει ότι η μάσκα βλάπτει το ανοσοποιητικό. Θεωρητικά, ακόμα και ένας να τον πιστέψει, ίσως είναι αρκετό για να δημιουργηθεί μία εστία μετάδοσης του ιού.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο η Δικαιοσύνη δύναται (και οφείλει) να παρέμβει ώστε να βάζει στη θέση τους όλους αυτούς. Ακόμα και αν θεωρείτε ότι οφείλει, ευτυχώς δεν δύναται. Αν είναι να ελέγχονται όσοι διασπείρουν επικίνδυνες θεωρίες σε περίοδο πανδημίας, τότε να ρίξουμε μια ματιά και σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι το τσιγάρο δεν βλάπτει και δύο μπουκάλια βότκα τη μέρα κάνουν καλό. Άλλωστε αυτά τα πράγματα δεν λέγονται δολίως, αλλά ηλιθιωδώς.
Αναδεικνύεται άλλη μία διάσταση της ατομικής κοινωνικής ευθύνης. Βλέπεις να γράφεται κάτι ηλίθιο και, εν δυνάμει, επικίνδυνο στα social; Κάνε αναφορά στην πλατφόρμα και ζήτα από τους φίλους σου να κάνουν το ίδιο. Από τη στιγμή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποκτήσει θεσμική ισχύ στον ψηφιακό χώρο, οι αναφορές των χρηστών είναι η μοναδική καταφυγή. Εδώ βέβαια προκύπτει και μία ενδιαφέρουσα αντίφαση. Αν παρέμβει η Δικαιοσύνη, προσβάλλεται η ελευθερία του λόγου. Αν παρέμβει η πλατφόρμα, ο χρήστης έχει παραβιάσει τους όρους χρήσης. Κυρίως έχει παραβιάσει την κοινή λογική.
Κ. Γιαννακίδης-protagon.gr

3 σχόλια:

  1. Αυτη η πανδημία έβγαλε στον αφρό όλους τους ηλίθιους της οικουμένης οι οποίοι είναι δυστυχώς πολλοί.
    Παράδειγμα οι Έλληνες που ο Τσίπρας τους έκλεισε τις τράπεζες και αυτοί χόρευαν στο Σύνταγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι αστείος, σε λίγο καιρό θα παρακαλάς να γυρίσει ο τσιπρας μήπως και ξαναφτιαξει την οικονομία που κατόρθωσε ο κουλης σε μόλις ένα χρόνο να την ισοπέδωσει, και ναι καλά κάνανε και χόρευαν στις πλατείες, πρέπει να υπάρξει αντίδραση, ο λαός δεν πρέπει να είναι έρμαιο των τραπεζιτών και του συστήματος, κατάλαβες πιονακι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιος τσιπρας ρε φιλε? που τον θυμηθηκες αυτον παλι? Δεν ημαστε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά