Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Κακά μαντάτα για τον Ερντογάν – Συνεχίζεται η κατρακύλα της λίρας σε ιστορικό χαμηλό

Εν μέσω έντονων πιέσεων παραμένει η τουρκική λίρα σημειώνοντας σήμερα νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου αγγίζοντας το 7,6033 στις 13:32 της Δευτέρας, 21 Σεπτεμβρίου, κι ενώ πλέον η προσοχή των επενδυτών και των αναλυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον αν η Τράπεζα της Τουρκίας θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής και αν θα αυξήσει τα επιτόκια για να καλύψει το χάσμα με τον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει με ρυθμό πέραν του 12%, με τα επιτόκια να βρίσκονται στο 8,25%.

Η κεντρική τράπεζα στην προσπάθειά της να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του τουρκικού νομίσματος έχει προχωρήσει σε πωλήσεις των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, φθάνοντας το επίπεδό τους σχεδόν στο

ήμισυ από εκείνο στις αρχές του έτους.

Στις πρώτες ώρες των συναλλαγών η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου έφθασε στο 7,5775 επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ, υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής στο 7,5650, ενώ περί τις 10:15 πμ ώρα Ελλάδος, η ισοτιμία κινείται πέριξ του 7,5720.

Στις 13:33 η ισοτιμία έναντι του δολαρίου είναι 7,6033, σημειώνοντας πτώση 0,54%.

Πηγή: Reuters, Nαυτεμπορική, bloomberght.com

3 σχόλια:

  1. Διαβάζουμε και ακούμε εδω και πολύ καιρό στην Ελλάδα για την κατρακύλα της Τούρκικης οικονομίας και και λίρας και χαιρόμαστε για την καταστροφή του ''εχθρού''. Εχουμε αναλογιστεί και σκεφτεί πόσο πολύ είναι εκτεθειμένες οι Ευρωπαικές τράπεζες στην Τούρκικη οικονομία; Ο Ερτογάν τι λέτε να το ξέρει αυτό; Τί γνώμη έχετε θα ασκήσει πίεση στην Ευρωπαική οικονομία για να πετύχει τους σκοπούς και στόχους του; Τι νομίζετε οτι θα κανουν οι Ευρωπαίοι φίλοι και εταίροι, θα φερθούν στην Τουρκία όπως στην Ελλάδα το 2010;Προσωπική μου εκτίμηση ειναι οτι αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώτητο οι φίλοι μας θα κοιτάξουν τα συμφέροντά τους και ή τις ''αξίες'' και ''αρχές'' της ΜΕΓΑΛΗΣ ''Ευρωπαικής Οικογένειας'' Μακάρι να κάνω λάθος εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα κάνουν ότι ακριβώς έκαναν στην Ελλάδα. ΔΝΤ!!!
    Οι τράπεζες και γενικότερα οι διεθνείς οικονομικοί οίκοι δεν χαρίζονται σε κανένα για τον απλούστατο λόγο δεν θέλουν να δείξουν αδυναμία γιατί τότε θα χάσουν την αξιοπιστία τους που είναι το DNA του τραπεζικού συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν μη τι άλλο κανείς δεν θέλει ένα πρόσθετο πρόβλημα στην χτυπημένη, από την πανδημία, ευρωπαϊκή οικονομία. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που η καγκελάριος της Γερμανίας επιδιώκει την πολυπόθητη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποκατάσταση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την έναρξη των συνομιλιών.

    Το ερώτημα είναι ένα: Κατά πόσο είναι όμηρος της τουρκικής οικονομίας ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος και κατ’ επέκταση αν θα επηρεάσει αυτή η κατάσταση τις πολιτικές αποφάσεις.

    Η έκθεση ξένων τραπεζών στην Τουρκία έχει μειωθεί μετά την νομισματική κρίση του 2018. Στο τέλος του 2019 είχαν έκθεση 166 δισ. δολάρια, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αντιπροσωπεύουν το μερίδιο του λέοντος. Η οικονομία της Τουρκίας ύψους 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να συρρικνωθεί 4% φέτος, η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 20% της αξίας της το 2020 (τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις αναδυόμενες αγορές) και το κόστος ασφάλισης του τουρκικού δημοσίου χρέους έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

    Ο οίκος Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση 13 τουρκικών τραπεζών, μετά την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας, είναι ανοιχτός ο κίνδυνος επιβολής capital controls και περιορισμών στις εκροές συναλλάγματος.

    Οι αναλυτές εκφράζουν ανοιχτά ανησυχίες για πιθανό ντόμινο στην ευρωπαϊκή οικονομία, ειδικά σε περίπτωση που η κατάσταση στις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας επιδεινωθεί. Οι πιο εκτεθειμένες τράπεζες είναι οι ισπανικές έχοντας 64 δισ. δολάρια τουρκικό χρέος και ακολουθούνται από τις γαλλικές και τις ιταλικές με 24 και 21 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Οι βρετανικές έχουν 13 δισ. ευρώ και οι γερμανικές 9 δισ. δολάρια.

    Η Ευρώπη διανύει ένα έτος – πρόκληση. Και δεν μόνο το σοκ της πανδημίας. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά. Και ιδού η ευκαιρία να αποδείξει πως αντιμετωπίζει τις όλες απειλές ως “Ένωση” ΑΠΟ ΤΟ ΙΝ.GR

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά