Πολλά τα συμπεράσματα. Πολλές οι κακοδαιμονίες. Πολλές οι ομοιότητες από το 1821 μέχρι σήμερα. Οι δύο αιώνες από τη στιγμή της εθνικής ανάτασης και επανάστασης λειτουργούν σαν ιμάντας που μεταφέρει μέχρι τα τρισέγγονα των τρισέγγονων τις συνήθειες των αμαρτωλών γονιών. Και βάλε...
Κατ’ αρχάς, να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας αυτό. Δημοκρατία, αστική και ευρωπαϊκή, σε συνέχεια και με συνέπεια ούτε καν μισό αιώνα. Από το καλοκαίρι του 1974 μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα, το νεογέννητο μωρό των δυτικών ευρωπαϊκών χωρών. Κι εκείνοι κάπως έτσι μας αντιμετωπίζουν. Σαν κακομαθημένο μωρό. Πάμε τώρα στις κακοδαιμονίες και το ψητό.Οι εμφύλιοι, λοιπόν. Μεγάλοι, μικροί, ακήρυχτοι, ομολογημένοι και διαπιστωμένοι. Εμφύλιοι για πάσα νόσο. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης καταμετρήθηκαν δύο παρακαλώ. Ο Ιμπραήμ λεηλατούσε, κατέκαιγε και έσφαζε στην Πελοπόννησο και εμείς εκεί, τον χαβά μας. Να μην αναφερθώ στις τόσες στρατιωτικές και χουντικές επεμβάσεις για τη «σωτηρία» του έθνους. Να μην αναφερθώ στον Εμφύλιο του 1946. Και να μην αναφερθώ στις πρόσφατες «εμφυλιοπολεμικές» προειδοποιήσεις. Ακόμα και η απεργία πείνας ενός κατά συρροή δολοφόνου θεωρείται από αρκετούς αιτία πολέμου. Ανατριχιαστικό!
Οι παραγωγικές δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένες. Εξακολουθούν να τραμπαλίζονται μεταξύ μιας αντιπαραγωγικής και καθυστερημένης αγροτικής πολιτικής και ενός ισχνού ευρωπαϊκού, βιομηχανικού μοντέλου. Ανευ εξαγώγιμου ποιοτικού προϊόντος, οικονομία εύρωστη και αυτοδύναμη γιοκ!
Τα δάνεια και η επαιτεία, το γνώριμο, το εθνικό μας σπορ. Μονίμως στα σαλόνια των δυνατών, με την παλάμη ανοιχτή και με φωνή όπως του αείμνηστου Μίμη Φωτόπουλου στην «Κάλπικη λίρα» με την επωδό «ελεήστε τον αόμματο». Από τα δύο δάνεια χρυσών λιρών των επαναστατικών χρόνων. Από το «δυστυχώς, επτωχεύσαμεν!» του Τρικούπη μέχρι τα μνημόνια των τελευταίων τραγικών ετών. Κάθε παρουσία Ελληνα αξιωματούχου στο ρετιρέ της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ταυτισμένο με δανεικά. Και το ερώτημα απλό: Μα, καλά, πού είναι το φιλότιμο το τόσο ελληνικό; Πού; Προφανώς, στα καφενεία!
Η εξάρτηση. Μόνιμη και αυτή η κακοδαιμονία η γνωστή. Τόσο ισχυρή και τόσο διαχρονική που μπροστά της ο COVID-19 μοιάζει με ερωτικό χάδι. Εξάρτηση από τα ισχυρά δυτικοευρωπαϊκά και αμερικανικά κέντρα. Εξάρτηση οικονομική, αλλά και εξάρτηση εθνική. Ως εκ τούτου προέκυψαν το αγγλόφιλο, το γαλλόφιλο και το ρωσόφιλο κόμμα. Ως εκ τούτου προέκυψε η Ναυμαχία στο Ναυαρίνο. Ως εκ τούτου η ανεξαρτησία μας προέκυψε από την παρέμβαση των τριών Μεγάλων Δυνάμεων. Και ως εκ τούτου κάθε δύσκολη στιγμή κρυβόμαστε πίσω από τα φουστάνια των προστάτιδων δυνάμεων.
Το σουλτανάτο της ξεπεσμένης οθωμανικής κυριαρχίας. Πάντα ο κίνδυνος εξ ανατολών. Πάντα ο Τούρκος. Πάντα η αμφισβήτηση. Πάντα η αντιπαλότητα. Πάντα με το όπλο παρά πόδα. Τι κάνουμε; Αν πραγματικά θέλουμε να τους πολεμήσουμε, τότε πρέπει να εξοπλιστούμε σαν αστακοί και να ακολουθήσουμε του Ισραήλ τη συνταγή. Αλλιώτικα ο δεύτερος δρόμος είναι οι διαπραγματεύσεις. Δεν θέλουμε τίποτα να εκχωρήσουμε; Πόλεμος. Δεν θέλουμε πόλεμο; Συζήτηση.
Και τέλος, οι φιλέλληνες. Η γοητεία που ασκεί στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Από αυτούς τους πανάρχαιους προγόνους μας το πλήθος των φιλελλήνων. Και τότε και τώρα. Μία από τις βασικές αιτίες εθνικής ύπαρξής μας ως ανεξάρτητου κράτους είναι ο Παρθενώνας. Τα δάνεια που απλόχερα εκχώρησαν στους Δυτικούς και ισχυρούς ο Περικλής, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας ακόμα να εξοφληθούν. Απίστευτο!
Και με την ευκαιρία της προσεχούς 25ης Μαρτίου. Μωρέ, καλά, κάνουμε και υμνολογούμε και θριαμβολογούμε και καμαρώνουμε για τις ηρωικές αρετές Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Νικηταρά και Μπουμπουλίνας. Αλλά αν επιθυμούμε πραγματικά, ολόψυχα και βαθιά να εορτάσουμε τα 200 χρόνια Επανάστασης και ανεξαρτησίας, τότε μοναδικός δρόμος είναι ένας: να ανασκουμπωθούμε, να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και με τη Δυτική Ευρώπη να συντονιστούμε. Αλλιώτικα, αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα.
Δημ. Δανίκας-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, ο φιλελληνισμός, όσο και ο ανθελληνισμός συνεχίζουν να πλανώνται πάνω από την Ελλάδα υμνώντας και απειλώντας την Ελλάδα αντίστοιχα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ -της μετεμψύχωσης του Μεττερνιχ στον 21ο αιώνα, ως προς την ελληνοτουρκική διένεξη, εξελίσσεται σε ένα θρίλερ για γερά νεύρα και ακόμα πιο γερά στομάχια.
Ο Μέτερνιχ ήταν τότε, όπως σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ, η μαύρη ψυχή.., ήταν ο εγκέφαλος των πιο σκοτεινών αντιδραστικών δυνάμεων της εποχής του και εκαυχάτο μάλιστα γι’αυτό και ήθελε να φράξει τις πόρτες, τα παράθυρα και κάθε χαραμάδα, μη τυχόν και περάσει ο άνεμος της Λευτεριάς, που είχε σηκώσει η Επανάσταση στην Ελλάδα.
Σήμερα 200 χρόνια μετά, η Άνγκελα Μέρκελ, πιστό αντίγραφο του ανθέλληνα Μέττερνιχ, παλεύει με νύχια και με δόντια, να γίνει αρωγός στα όνειρα και τις φιλοδοξίες ενός άλλου νέας κοπής σουλτάνου -του Ερντογάν-, τον οποίο και υποστηρίζει ανερυθρίαστα, εξοπλίζοντάς τον για να χτυπήσει την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.
Σου στελνω το αγγελμα του προεδρου,αν δεν διαβασες, το αναλογο τηςκ. Μεκελ πες μου και θα το παρεις !!
ΔιαγραφήΝασαι καλα!!Χ
Τα συγχαρητήριά του για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας και για την σημερινή 200ή Επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης, εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
"Με αφορμή την Εθνική Εορτή της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ειδική επέτειο την οποία γιορτάζετε φέτος, αποστέλλω σε εσάς και σε όλους τους πολίτες της χώρας σας, εκ μέρους και των συμπατριωτών μου, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια.
Διακόσια χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης και της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους σηματοδοτούν ταυτόχρονα και τους μακροχρόνιους, στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας. Την εποχή του 1820 Γερμανοί φιλέλληνες στήριξαν τον ελληνικό αγώνα ανεξαρτησίας. Στα χρόνια του εκ Βαυαρίας Βασιλέως Όθωνος της Ελλάδος δημιουργήθηκαν πολύπλευροι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, οι οποίοι λειτουργούν μέχρι σήμερα - ιδιαίτερα στον πολιτισμό, τη λογοτεχνία και την επιστήμη.
Κοιτάζουμε πίσω σε μία μακροχρόνια και στενή εταιρική σχέση, χωρίς με αυτό να ξεχνάμε τα σκοτεινά κεφάλαια του γερμανικού παρελθόντος στην Ελλάδα. Πριν από 70 χρόνια επαναλάβαμε τις διμερείς διπλωματικές μας σχέσεις και με χαροποιεί το γεγονός ότι με το Γερμανο-ελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας, θα ξεκινήσει τη δράση του ένα σημαντικό, προσανατολισμένο στο μέλλον έργο και θα φέρει - όταν το επιτρέψει η πανδημία - ακόμη πιο κοντά τις νεολαίες των δύο χωρών μας.
Ειδικά ενόψει των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού στην Ευρώπη, είναι προσωπική μου επιθυμία οι δύο λαοί μας να παραμείνουν και στο μέλλον στενά συνδεδεμένοι και με φιλία, μέσω εντατικής ανταλλαγής στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.", αναφέρει ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ στο μήνυμά του, το οποίο η γερμανική προεδρία ανήρτησε πριν από λίγο και στον λογαριασμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο στο Instagram.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
κ. Δανικα, μου γινεσθε ολο και πιο σεβαστος, καλιτερος και καλοδιαβαστος αρθρογραφος οσο ανεβαζετε τον τονο της φωνης σας και δειχνετε κατα που πρεπει να τραβηζει η αμαξα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχετε αναμφισβητηστα βαθειες /ευρεις γνώσεις, εργαλεία υπεύθυνου σχολιων, πληρη αντιληψη για το τι μας λεπει κι απο τι πασχει και υποφερει το ελληνικο συστημα, γιαυτο μη σταματατε να σφηροκοπατε και να κρινεται καταστασεις, να δειχνετε νεους δρομους που τραβαν σε νεα ακρωτηρια! Αυτο το ειναι κεντρικο, προξενει ερωτηματα για αυτο και μη σταματατε να σφυροκοπατε τους κυβερνωντας μας πανω σ~αυτο!! Αλλιώτικα,οπως το λετε, .Χ
Θεωρώ πως θα μας ηταν χρήσιμο να διαβάσουμε το βιβλίο ''Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ''του Εντμόντ Αμπού, που εκδόθηκε το μακρινό 1854. (Γάλος περιηγητής). Ισως να βοηθούσε κάποιους καλοπροαίρετους σε περισσότερο διάλογο και σεβασμό στο συνομιλητή. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΠΑΝΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμενω το μήνυμα της Μέρκελ, ίσως περιμένει την έγκριση του Ερντογάν. Μην χαθεί στο ταχυδρομείο. Αυτή και ο Σόιμπλε υπήρξαν οι μεγαλύτεροι εχθροί της μεταπολεμικής Ελλάδας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤιλε μου δεν μπορεσα να βρω το μήνυμα της Μανταμ Μερκελ , βρηκα ομως το μυνημα του Ότο Ρεχάγκελ:
Διαγραφή«Αγαπητοί μου φίλοι, Έλληνες.
Στέλνω τις πιο θερμές ευχές μου για την εθνική σας επέτειο. Συγχαίρω την Ελλάδα για την 200η επέτειο της Επανάστασης. Η Ελλάδα, η χώρα που έζησα εννέα εκπληκτικά χρόνια, η χώρα που γνώρισα και ο κόσμος που συνάντησα, με έφεραν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και τη διαχρονική φιλία με τη Γερμανία.
Οι σχέσεις των χωρών μας πάνε πολύ πίσω στην ιστορία. Ο μεγάλος μας ποιητής Σίλερ έγραψε για παράδειγμα: "Και ο ήλιος του Ομήρου, κοίτα, μας χαμογελά". Με αυτά τα λόγια στέλνω τις πιο θερμές ευχές μου σε όλους τους Έλληνες».
Μη χωλενεις τη καρδια σου λοιπον με τα καπριτσια της κ.Μερκελ, επισημα δηλωθηκε οτι τετοια μηνυματα ειναι δουλεια του προεδρου της δημοκρατιας κι οχι της καγκελαριας!
Η λαμπροτητα και το μεγαλειο της Ελλαδος δεν μειωνεται με τη μουγκαμαρα της κ.Μερκελ φιλε μου, παρεμεινε με τη πιστη σου στη Πατριδα μας, με τη διαχρονικη ιστορια της χιλιαδων χρονων, με τιςμοναδικες ομορφιες, τα καλλη της και τους ωραιους ανθρωπους της που τη κατοικουν και φροντισε να συνδραμεις κι εσυ οπως και ο καθενας μας να υπαρχει συνεχεια και να παραμενει ασβεστο το μεγαλειο της !!
Κυταξε μονο το θεμα του Κουλη να επιλυσεις και φερε να φτερουγιζει στον ωραιο γαλαζιο ουρανο μας, πανω απο την αφρολουστη θαλασσα μας,τα πανεμορφα νησια και τις στεργιες μας, τον ασπροφτερουγο Αλεξη μας!!Νασαι καλα!!
Ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, είπε ότι οι επικρίσεις για τη Μέρκελ είναι άστοχες διότι τα συγχαρητήρια της Γερμανίας τα έστειλε ο αρχηγός του κράτους, πρόεδρος Σταϊνμάγερ. Σωστό, αλλά ούτε ο Ρούτε είναι αρχηγός κράτους της Ολλανδίας, ούτε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας που ευχήθηκε, ούτε και ο Μπόρις Τζόνσον. Εν ολίγοις, η Άνγκελα μετρήθηκε σε αυτό – και βγήκε λίγη.
ΑπάντησηΔιαγραφή