Στις 23 Αυγούστου 1939 υπογράφηκε το σύμφωνο Ρίμπεντροφ-Μολότοφ στου οποίου το μυστικό παράρτημα προβλεπόταν ο διαμελισμός της Πολωνίας. Το ανατολικό τμήμα της θα περιερχόταν στην κυριαρχία της ΕΣΣΔ. Πράγματι, οι Γερμανοί εισέβαλαν την 1η Σεπτεμβρίου 1939 στην Πολωνία και στις 17 Σεπτεμβρίου εισέβαλε από τα ανατολικά ο Κόκκινος Στρατός. Συνελήφθησαν περίπου 27.000 στελέχη των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων τα οποία και συγκεντρώθηκαν σε δύο στρατόπεδα αιχμαλώτων στο Οστασκόφ και στο Σταρομπέλσκ. Ήταν η αφρόκρεμα της πολωνικής κοινωνίας: αξιωματικοί καριέρας, πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, κλπ, που επιστρατεύθηκαν για να αντιμετωπίσουν την ναζιστική εισβολή.
Στις 22 Ιουνίου 1941 οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Σ. Ένωση, ανατρέποντας το μέχρι τότε διαμορφωμένο σκηνικό του πολέμου, ο οποίος ουσιαστικά είχε λήξει στην Ευρώπη. Στις 13 Απριλίου 1943 οι ναζί ανακάλυψαν μαζικούς τάφους στο δάσος Κατύν. Αμέσως διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για Πολωνούς αξιωματικούς. Οι ναζί, στον πόλεμο της προπαγάνδας, κατηγόρησαν ευθέως τους Σοβιετικούς ως υπεύθυνους για την σφαγή. Όπως ήταν φυσικό, οι Σοβιετικοί ανταπέδωσαν την κατηγορία, ενώ η εξόριστη στο Λονδίνο πολωνική κυβέρνηση, έχοντας καλύτερη πληροφόρηση, αποδέχθηκε την εκδοχή των Γερμανών και
ενημέρωσε τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Αυτός εν ονόματι του κοινού συμμαχικού αγώνα δήλωσε στον Στάλιν πως για το έγκλημα ευθύνονται οι ναζί.Όταν, το 1944 το Κατύν περιήλθε στην κατοχή του Κόκκινου Στρατού, ο Στάλιν συγκρότησε μια επιτροπή υπό τον ακαδημαϊκό Μπουνταρένκο, για να διερευνήσει την υπόθεση. Όπως ήταν φυσικό, η επιτροπή ενοχοποίησε τους Γερμανούς. Σε όλη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το έγκλημα του Κατύν ήταν ένα από τα προπαγανδιστικά όπλα των δυτικών, ενώ οι Σοβιετικοί, οι δορυφόροι τους και τα κομμουνιστικά κόμματα της Δύσης αναμασούσαν την θεωρία ότι οι ναζί διέπραξαν την σφαγή.
Ήρθε η κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, άνοιξαν τα αρχεία και αποκαλύφθηκε με κάθε λεπτομέρεια ποιος, πώς οργάνωσε και πώς εκτέλεσε αυτή την μαζική δολοφονία. Ως γνωστόν ο Μ. Γκορμπατσόφ στις 13 Οκτωβρίου 1990, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την σφαγή, ζήτησε συγγνώμη από τον πολωνικό λαό.
Λίγο αργότερα, ο Μπόρις Γέλτσιν παρέδωσε στον Λεχ Βαλέσα τρία έγγραφα που αποδείκνυαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η απόφαση για την εκτέλεση των Πολωνών αξιωματικών ελήφθη στο ανώτατο επίπεδο της σοβιετικής εξουσίας. Το πρώτο έγγραφο αφορούσε την έκθεση του Μπέρια προς τον Στάλιν στην οποία εισηγούνταν την εκτέλεση 25.700 Πολωνών αξιωματικών. Η έκθεση έφερε την υπογραφή και του Στάλιν.
Το δεύτερο έγγραφο, που ήταν και το σημαντικότερο, αφορούσε την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της 5ης Μαρτίου 1940 για την εκτέλεση της απόφασης που υπέγραψε ο ίδιος ο Στάλιν. Τέλος το τρίτο, μεταγενέστερο έγγραφο, το οποίο υπέγραφε ο αρχηγός της KGB Σελέπιν απευθυνόταν προς τον Ν. Χρουτσόφ, μετά τον θάνατο του Στάλιν και τον ενημέρωνε ότι τελικά εκτελέστηκαν 21.857 Πολωνοί αξιωματικοί.
Την σοβιετική ευθύνη για αυτήν την μαζική δολοφονία παραδέχθηκαν και οι Πούτιν, Μεντβέντεφ.
Το ερώτημα είναι γιατί οι Σοβιετικοί προχώρησαν σε αυτό το αποτρόπαιο μαζικό έγκλημα. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι τότε, τίποτα δεν μαρτυρούσε πως οι ναζί θα εισέβαλαν στην ΕΣΣΔ. Συνεπώς ετίθετο το θέμα τι θα γίνει με αυτούς τους αιχμαλώτους οι οποίοι ήταν Καθολικοί, μορφωμένοι και αντικομμουνιστές. Με βάση τις πρακτικές που επικρατούσαν τότε η εκτέλεση τους ήταν μια λογική λύση του προβλήματος. Τι ήταν 25.000 μπροστά στα εκατομμύρια που δολοφόνησε το σοβιετικό καθεστώς την περίοδο του Μεγάλου Τρόμου, 1936—1939;
Όταν ξεκίνησαν οι εκτελέσεις με μια σφαίρα στο σβέρκο των Πολωνών αξιωματικών, ήταν 4 Απριλίου 1940.
ΥΓ. Στην Ελλάδα η ταινία του Α. Βάιντα «Κατύν» -ο πατέρας του οποίου ήταν ανάμεσα στους δολοφονημένους στο Κατύν- προβλήθηκε μια φορά στην ελληνική τηλεόραση, το 2010, και προκάλεσε την οργή του ΚΚΕ και κάποιων «προοδευτικών».
Σ. Μουμτζής-liberal.gr
Μπορεί να πέρασαν 81 χρόνια από τη σφαγή και κάποιες δεκαετίες από το γκρέμισμα των τειχών και την κατάρρευση των μύθων περί σοσιαλιστικών παραδείσων αλλά εδω για κάποιους ισχύει το " τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα όταν μας χαλάει το αφήγημα". Γ.Κ.
ΑπάντησηΔιαγραφήεκατομμυρια νεκροι στα κομμουνιστικα καθεστωτα Κινας και Σοβιετικης ενωσης και εδω κατι καλοπαιδα μιλανε για φασισμο ας ανοιξουν επιτελους τα στραβα τους
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ερώτημα είναι γιατί οι Σοβιετικοί προχώρησαν σε αυτό το αποτρόπαιο μαζικό έγκλημα η μηπως για να μας ξαναθυμισει και συνταβλισει ανοιξιατικα καμενα δαβλια ο προωθημενος εδω μαυρος κονδυλοφορος ποσο ανθρωπιστικα ανωτερα υπηρζαν τα αντικομμουνιστικα κομματα της Δυσης στους πολεμους σ~αντιθεση με τους κοκκινους !! Τι ειδος ανιθετες γραμμες θελει να τραβηξει πρωι πρωι ο γνωστος μαυρος κονδυλοφορος παλι σημερα ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τα κρεματορια στο Νταχαου..., τους πρακτορες των Ναζι εδω κι εκει στις πολεις και τα χωρια μας, τους κρεμασμενους με σχοινια στα δενδρα και τα κομμενα κεφαλια των ανταρτων στις πλατειες των χωριων μας στον Εμφυλιο τι εχει να ξεσκαλησει και να μας πει ο αθρογραφος, το πλαδαρο χαζοπουλι σαπερα!!!Λες και δεν εχει προβληματα αλλα η Ελλαδα για να παρουσιασει, τεκμηριωσει και να τα συζητησουμε !!
Στο Κατίν σφαγιάστηκε η αφάν γκατέ της πολωνικής κοινωνίας, όπως συνηγορούν οι ιστορικοί ο φονιάς ήθελε να εξαλειφθεί σύσσωμη μια ελίτ μελλοντικών ηγετών υπέρ μιας ανεξάρτητης Πολωνίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ απόφαση για τη σφαγή αιχμαλώτων λήφθηκε στις 5 Μαρτίου του 1940, όπως μαρτυρά έγγραφο που εστάλη στον Στάλιν από τον Μπέρια, που ήταν ο επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας της Ρωσίας ΝΚVD. Οι μελλοθάνατοι οδηγούνταν στους τόπους εκτελέσεων με τρένο. Τα μέλη της NKVD έλεγαν ψέμματα στους αιχμαλώτους ότι θα τους άφηναν ελεύθερους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ήταν ένα τρικ για να αποφύγουν τις εντάσεις. Όταν το τρένο έφτανε οι Πολωνοί φιμώνονταν με πριονίδια και οδηγούνταν δεμένοι με τα χέρια στην πλάτη, στον τόπο της εκτέλεσης. Αυτόπτης μάρτυρας του στρατοπέδου συγκέντρωσης Οστασκόφ, υποστήριξε ότι οι μελλοθάνατοι χωρίζονταν σε ομάδες των 250 ατόμων και εκτελούνταν από 30 μέλη της μυστικής σοβιετικής υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το 1992 ο Μπορίς Γέλτσιν εμφάνισε στον Πολωνό ομόλογό του επίσημα αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή της Ρωσίας ως προς τη σφαγή του Κατίν. Τα έγγραφα ήταν : Ένα κείμενο του Μπέρια στο οποίο πρότεινε την εκτέλεση 25.700 Πολωνών και φέρει υπογραφή και του Ιωσήφ Στάλιν, ένα απόσπασμα από τη διαταγή του Πολιτικού Γραφείου για την εκτέλεση και ένα σημείωμα του επικεφαλής της Κα Γκε Μπε, Σελέπιν, προς τον Νικίτα Χρουστσόφ, σχετικά με την εκτέλεση 21.857 Πολωνών και την ανάγκη καταστροφής των σχετικών εγγράφων.
Και όμως τα Ελληνικά φερέφωνα του Σταλινικού καθεστώτος προσπάθησαν να αθωώσουν του εγκληματίες υποστηρίζοντας ότι οι φονιάδες ήταν ΝΑΖΙ.
Διαβάστε σχετική ηλήθια σχετική ανάλυση του Μπεγιόπουλου.
Μια ζωή στο ψέμα...
Αντεπιχειρήματα της Σοβιετικής Ένωσης
ΔιαγραφήΟι Σοβιετικοί βρίσκονταν στο Κατύν μέχρι τον Ιούνιο του 1941, οπότε και άρχισε η επίθεση του Χίτλερ κατά της ΕΣΣΔ. Μόλις η Σοβιετική Ένωση ανακατέλαβε την περιοχή του Κατύν το 1944, συστήθηκε επιτροπή με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό Μπουρντένκο για να ερευνήσει το έγκλημα[22].
Το πόρισμα Μπουρντένκο όπως ονομάστηκε, τοποθετούσε την ημερομηνία των εκτελέσεων τον Οκτώβριο του 1941, δηλαδή την περίοδο που την περιοχή του Κατύν είχαν καταλάβει οι Ναζί. Η ημερομηνία καθορίστηκε σύμφωνα με έγγραφα της 20ής Οκτωβρίου 1941 που βρήκαν οι ερευνητές της Σοβιετικής Ένωσης πάνω στα πτώματα. Σύμφωνα με το πόρισμα, στους τάφους υπήρχαν κάλυκες από σφαίρες των 7,65mm και αρκετές των 9 mm. Επίσης, σε αυτές των 7,65 mm υπήρχε ο κωδικός Geko. Παράλληλα, σημαντικός αριθμός θυμάτων βρέθηκε με τα χέρια δεμένα με ειδικό είδος σπάγκου. Αυτά έχουν εμπλουτιστεί με περαιτέρω στοιχεία από το έργο του οπαδού θεωριών συνωμοσίας και αντισημιτικών θέσεων Γιούρι Μούχιν που έγινε γνωστός όταν εξέδωσε το 1995 το βιβλίο Η Έρευνα για το Κατίν, όπου ισχυριζόταν ότι η σφαγή του Κατίν δεν ήταν έργο των σταλινικών και ότι τα σοβιετικά ντοκουμέντα μετά την Περεστρόικα είναι “πειραγμένα”, επιχειρήματα που αναπαράγονται από Ρώσους, Αμερικάνους και Έλληνες φιλοσταλινικούς όπως οι Φούρ, Ζούκοφ, Σλομπότκιν[28], Γκίκας[29], Μαϊλης[30], Μπογιόπουλος[31]. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:,
• Όπλα και σφαίρες των 7,65 mm και των 9 mm εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν στην ΕΣΣΔ. Υπήρχαν στη Γερμανία.[α],,
• Η συντομογραφία Geko ανήκε στο γερμανικό εργοστάσιο παραγωγής σφαιρών Genshovik.
• Το είδος σπάγκου με το οποίο ήταν δεμένα τα θύματα δεν παραγόταν στην ΕΣΣΔ αλλά στη Γερμανία.
• Τα πρακτικά της συνεδρίασης για την εκτέλεση (βλ. πάνω δεξιά) έχουν τις υπογραφές των απόντων Καγκάνοβιτς και Καλίνιν σημείο που συνηγορεί στην πλαστότητα τους.
Μέλη της δωδεκαμελούς ευρωπαϊκής επιτροπής από ειδικούς, την οποία συνέστησαν οι Γερμανοί για να διερευνήσουν τα ευρήματα στους ομαδικούς τάφους, όπως ο Βούλγαρος ιατροδικαστής Μάρκοφ και ο Τσεχοσλοβάκος καθηγητής Χάγιεκ, ισχυρίζονταν ότι τα πτώματα ήταν, ιατροδικαστικώς, αδύνατο να είχαν θανατωθεί το 1940 και προσδιόριζαν ως χρόνο ταφής τους το χειμώνα του 1941 προς 1942,[24][35] ενόσω, δηλαδή, η περιοχή βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή
• 29Κεφαλής, Χρήστος (2017). Υπόθεση Κατίν, Η ιστορική αλήθεια και ο Ριζοσπάστης. Αθήνα: Επίκεντρο. ISBN 978-960-458-785-8.
• 30 Μαϊλης, Μάκης (15 Μαΐου 2005). «Η αλήθεια και το ψέμα». Ριζοσπάστης. Ριζοσπάστης. Το 1995 κυκλοφόρησε στη Μόσχα το βιβλίο «έρευνα για το Κατίν» του Γ. Μούχιν. Μεταξύ πολλών ο Γ. Μούχιν κατονομάζει τρεις άμεσες αποδείξεις... Μαϊλης, Μάκης (15 Μαΐου 2005),δες ιντερνετ για περισσοτερα τσιφτι ελληναρα!!!
τρεις Ρωσοι πρόεδροι παραδεχτηκαν το εγκλημα και τιμησαν με την παρουσια τους το μνημοσυνο στο χωρο του μνημειου των δολοφονηθεντων ...καλη η προσπαθεια αλλά αυτοι κατι παραπανω ξερουν απο τον Ριζοσπαστη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην παραλειψεις να διαβασεις και τον κατα καιρους επεκτατικο ρολο/εδαφικες απαιτησεις της Πολωνιας απεναντι στα γειτονικα της κρατη!!Και μη παραβλεπεις επισης στις αναλυσεις/ εκτιμησεις σου τον ρολο των Ναζι! Ακομα και στην Ελλαδα που δεινοπαθησε κατω απο τη μποτα τους, εκκρεμει μερος της αποπληρωμης του χρεους τους !!χ
ΔιαγραφήΕ αφού το λέει ο Ριζοσπάστης και ο Μπεγιοπουλος τους Ρώσους προέδρους θα πιστέψουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει επίσης και η σύσταση επιτροπής από τη Ρωσία του Στάλιν το 1944 για τη διερεύνηση της αλήθειας!! Καλά τόσο στόκοι είστε να γράφετε αυτές τις ανοησίες.
Εισαι και συ, ως καταφαινεσαι, αλαθητη αυθεντια σαν τον Μπεγιοπουλο και τον ακαδημαϊκό Μπουρντένκο! Λαθη μπορουν βεβαια να συμβουν στο καθενα μας!Ομως,σε παρεξηγησα απο τελεια αγνοια οτι συ εισαι η προσωποιηση της αληθειας !!
ΑπάντησηΔιαγραφή