Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Σανίδα σωτηρίας για τον Ερντογάν η υποστήριξη στη Χαμάς – Παίζει με τη φωτιά


Παγιδευμένος ο Ερντογάν, παίζει με την φωτιά του ισλάμ και της Χαμάς

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Ο Ergun Babahan έγραψε ένα εκπληκτικό άρθρο για τον επικίνδυνο δρόμο που πήρε ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας και πάλι το ισλάμ για να κάνει ιδιοτελή πολιτική στη Γάζα.

Εντύπωση προκαλεί ότι το παιχνίδι αυτό με τη φωτιά υποστηρίζεται από το σύνολο της αντιπολίτευσης, πλην των Κούρδων.

Μακάρι να διαβάσουν το άρθρο οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. Έχουν να διδαχθούν πολλά.

«Παγιδευμένος στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ο Ερντογάν θέλει να αναλάβει το ρόλο του χαλίφη»

Ένα από τα στοιχεία που κληρονόμησε η Τουρκία από την προσέγγιση του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ και της Επιτροπής «Ένωση και Πρόοδος» με τη Γερμανία μέχρι το τέλος του Α’ ΠΠ ήταν οι έννοιες του χαλιφάτου και της ισλαμικής πολιτικής.

Η ιδέα της χρήσης του ισλάμ ως ιδεολογία στον πόλεμο δεν ήταν των Τούρκων ηγετών της εποχής, αλλά του Γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β΄.

Ο Γουλιέλμος Β΄ πίστευε ότι

χρησιμοποιώντας τις έννοιες του ισλάμ και του τζιχάντ θα προκαλούσε προβλήματα στη Βρετανική Αυτοκρατορία στα εδάφη που κατείχε, και ειδικά στην Ινδία. Ο Χίτλερ δοκίμασε την ίδια τακτική στον Καύκασο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και προσπάθησε να κινητοποιήσει τις μουσουλμανικές-τουρκικές ομάδες εναντίον των Ρώσων. Και οι δύο απόπειρες ήταν ανεπιτυχείς, ειδικά η δεύτερη, με μεγάλη απογοήτευση στις μουσουλμανικές κοινωνίες.

Από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας αυτό το όπλο αφαιρέθηκε από την ημερήσια διάταξη, ιδρύθηκαν έθνη-κράτη στην ισλαμική γεωγραφία και η έννοια του χαλιφάτου και του ισλάμ απορρίφθηκαν από την πολιτική.

Στην πραγματικότητα, η έννοια του χαλιφάτου είχε χάσει τη δύναμή της με την πάροδο του χρόνου. Κατά τη διάρκεια της ισχυρότερης περιόδου του ισλάμ, υπήρχε ένα κράτος σε τρεις διαφορετικές γεωγραφικές ηπείρους που ισχυριζόταν ότι ήταν ένα χαλιφάτο, όμως η ιδέα ήταν φθαρμένη και η επιρροή που είχε στο ισλάμ κατά την περίοδο εμφάνισής του εξανεμίστηκε.

Κατά μία έννοια ο χαλίφης ήταν ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων του οθωμανικού κράτους και οι περισσότεροι σουλτάνοι είχαν ξεχάσει αυτόν το θεσμό. Παρόλο που η πολιτική του Αβδούλ Χαμίτ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία ξεκίνησε το 1895, έφερε το ισλάμ και τους «άπιστους» στην ημερήσια διάταξη κατά του χριστιανικού λαού, το χαλιφάτο δεν ήταν σε ισχύ. Όπως είπα, η παρέμβαση του χαλιφάτου ήταν κυρίως ιδέα του Γουλιέλμου.

Αυτή η πολιτική δημιούργησε ένα ισχυρό πλέγμα σχέσεων μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας που συνεχίζεται σήμερα.  

Η Τουρκία ήταν ένας ντροπαλός φιλοναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Εκμεταλλευόμενη αυτήν την ατμόσφαιρα επέβαλε βαρύ φόρο πλούτου στους εβραίους πολίτες εφαρμόζοντας μια επαίσχυντη πολιτική, μάζεψε τους ανθρώπους σε τάγματα εργασίας που ήταν σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης

Περισσότερα από 100 χρόνια μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει παγιδευθεί, προσπαθεί να κερδίσει τη δύναμη και τη φήμη που έχασε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μέσω του χαλιφάτου.

Ας δούμε τη σχέση του Ερντογάν που ξεκίνησε να αναστήσει το χαλιφάτο με τις ισλαμικές χώρες. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην έναρξη του πολέμου στη Συρία –που δεν είχε τελειώσει, προκαλώντας καταστροφές και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους–, και μετά έκανε εισβολή και κατέλαβε ένα σημαντικό μέρος της χώρας.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ανατροπή του Καντάφι υποστηρίζοντας την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, και στη συνέχεια πήγε και έγινε μέρος του εμφύλιου πολέμου. Τώρα, αυτοί που έχουν τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας θέλουν η Τουρκία να αποσύρει τους τζιχαντιστές τρομοκράτες και στρατιώτες που πήγε εκεί.

Άρχισε έναν ακήρυχτο πόλεμο με την Αίγυπτοέκοψε τις σχέσεις με τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας και μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μπήκε σε μια σύγκρουση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο αριθμός των χωρών του ισλαμικού κόσμου με τις οποίες έχει καλές σχέσεις, είναι σχεδόν όσο τα δάχτυλα του ενός χεριού… Η Τουρκία μοιάζει με μια χώρα που φέρνει χάος και συγκρούσεις όπου κι αν πηγαίνει.

Ο εσωτερικός λογαριασμός αυτής της παράλογης πολιτικής ήταν η χρεοκοπία και η φτώχεια. Το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο ήταν ανεπαρκές στην καταπολέμηση της επιδημίας του κορονοϊού και προσπάθησε να εξαπατήσει τις χώρες που στέλνουν τουρίστες δείχνοντας χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων, άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε ο Νετανιάχου.

Η κατάσταση του Νετανιάχου μοιάζει με τη θέση του Ερντογάν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Οι προσπάθειές του για τη δημιουργία συνασπισμού έχουν αποτύχει, κινδυνεύει να χάσει την εξουσία και να θεωρηθεί υπεύθυνος για διαφθορά.

Η μόνη του ελπίδα είναι να αποτρέψει τους αντιπάλους του από το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σε μια τόσο τεταμένη και εθνικιστική ατμόσφαιρα. Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τους Κούρδους και τώρα ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί Άραβες. Παρακολουθούμε την ισραηλινή εκδοχής της ταινίας που έπαιξε στις 7 Ιουνίου. Ο καθηγητής Louis Fishman είδε και προειδοποίησε από την πρώτη μέρα.

Η κρίση στη Γάζα έχει γίνει σανίδα σωτηρίας για τον Ερντογάν, ο οποίος κλυδωνίζεται από τις αποκαλύψεις του αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ· έτσι άδραξε την ευκαιρία για αλλαγή της ατζέντας. Η ακύρωση για άλλη μια φορά του Champions League στην Κωνσταντινούπολη και η ακύρωση της Formula-1 λόγω του κορoνοϊού δεν απασχόλησαν κανέναν. Οι πολίτες στην Τουρκία δεν γνωρίζουν καν ότι χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία βάζουν σε καραντίνα 10 ημερών σε ξενοδοχεία όσους προέρχονται από την Τουρκία.

Ο Ερντογάν προσπάθησε επίσης να βάλει στην άκρη τις αραβικές χώρες ή να τις τοποθετήσει πίσω του, για να παίξει το ρόλο του περιφερειακού ηγέτη. Η χρήση της φράσης από τον Τσαβούσογλου ότι «το Ümmet [σ.σ. το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου] θέλει να δράσουμε στη Γάζα», είναι απόδειξη ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας χαϊδεύει τις ισλαμικές ευαισθησίες και δεν είναι ανθρωπιστική, ούτε εκπορεύεται από τους ιστορικούς δεσμούς με την Παλαιστίνη.

Είπαμε ότι η Γάζα είναι μια προσπάθεια να κερδίσει τη φήμη που ο Ερντογάν έχασε στον αραβικό κόσμο ως αποτέλεσμα των επεμβατικών και επεκτατικών του πολιτικών στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, αλλά ταυτόχρονα είναι ένας εκφοβισμός που γίνεται στα απολυταρχικά αραβικά καθεστώτα μέσω της ισλαμικής ρητορικής: Θα διαταράξω την ειρήνη σου μέσω της Παλαιστίνης.

Η Τουρκία δεν έχει διπλωματική δύναμη, ούτε βάρος στον Αραβικό Σύνδεσμο ή στα Ηνωμένα Έθνη. Όμως η ικανότητά της να κάνει σαματά είναι απεριόριστη. Έχει περάσει η περίοδος κατά την οποία εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με την υποστήριξη ενός αριθμού-ρεκόρ χωρών. Αναμφίβολα, η απέχθεια που αισθάνονται τα κράτη προς το Ισραήλ είναι η ίδια που αισθάνονται και  απέναντι στην Άγκυρα.

Δεν είναι δυνατόν ένα κράτος που εφαρμόζει στον δικό του κουρδικό λαό παρόμοια πολιτική με αυτήν που ασκεί το Ισραήλ στους Παλαιστινίους να έχει αξιοπιστία στη διεθνή σκηνή.

Μια νοοτροπία που μετατρέπει τον πιο σημαντικό ναό του ορθόδοξου κόσμου σε τζαμί εν μία νυκτί και κάνει τον επικεφαλής ιμάμη να κηρύττει με ένα σπαθί στο χέρι του, μπορεί να μιλήσει για το απαραβίαστο των ιερών τόπων όταν πρόκειται για το τέμενος Αλ Άκσα;

Ο Ερντογάν σε μια περίοδο που βάζει ολόκληρη τη χώρα σε lockdown διοργανώνει διαδηλώσεις για τη Γάζα σε πολλές πόλεις κάθε βράδυ, φέρνοντας χιλιάδες ανθρώπους κοντά, χωρίς μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις. Δεν τον νοιάζει που η αδυναμία πρόληψης της επιδημίας εντείνει την ανεργία και τη φτώχεια, και προκαλεί κι άλλους θανάτους.

Το γεγονός ότι οι διαδηλωτές για τη Γάζα βγήκαν στους δρόμους με πανό που βγήκαν από το ίδιο εργαστήριο και με την υποστήριξη της αστυνομίας, δείχνει ότι οι διαδηλώσεις γίνονται από το κράτος για λογαριασμό του Ερντογάν. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι σ’ αυτό παρασύρθηκε η αντιπολίτευση, ειδικά το CHP. Κανείς δεν μιλάει για παραβίαση της δημόσιας υγείας και για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση.

Η πολιτική του CHP μάς δείχνει σαφώς τα ακόλουθα: Όπως στις εκλογές της 7ης Ιουνίου έτσι και τώρα, όταν το ζήτημα είναι το κράτος δεν έχει σημασία ποιος θα είναι στην εξουσία. Εάν οι Κούρδοι πρέπει να αποκλειστούν από την πολιτική, τότε η αντιπολίτευση υποστηρίζει ή κλείνει τα μάτια στη συγκεβέρνηση AKP-MHP.

Στην τουρκική εξωτερική πολιτική η γραμμή εκείνων που κατέχουν την εξουσία υποστηρίζεται κάτω από όλες τις περιστάσεις. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ ή την Παλαιστίνη. Εάν είναι απαραίτητο, μένουμε σιωπηλοί και στην ρητορική της τζιχάντ.

Η κοινωνία αλλάζει, αλλά το CHP εξακολουθεί να μην μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός ότι αποτελεί συνέχεια της Επιτροπής «Ένωση και Πρόοδος».

Δημοσιεύεται στην εφημερίδα δημοκρατία και το pontosnews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά