Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Τώρα εργαλειοποιούν και τις… “πατέντες”!


Του Θανάση Κ. 

Η πρόταση για κατάργηση της πατέντας στα εμβόλια είναι μια ανοησία! Μπορεί να την εξήγγειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάίντεν (στην Ευρώπη οι περισσότερες χώρες διαφώνησαν), αλλά δεν παύει να είναι ανοησία…

Κι όταν εμείς στα σοβαρά ερίζουμε για την “πατρότητα” μιας ανοησίας, ασφαλώς δεν γινόμαστε πιο…”σοβαροί”.

Αυτά είναι λυμένα ζητήματα διεθνώς. Κανονικά δεν θα έπρεπε να τα συζητάμε καν. Κι όμως, η στροφή στο λαϊκισμό και στην ακατάσχετη ανοητολογία είναι φαίνεται σημείο των καιρών…

Οι πατέντες λοιπόν δεν είναι για την προστασία των “υπερκερδών” των πολυεθνικών, όπως ακούγεται εδώ…

Είναι πάνω απ’ όλα προστασία της καινοτομίας, της επένδυσης στην καινοτομία, της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και του ανταγωνισμού των εταιριών για να παράγουν συνεχώς καινοτομίες.

Είναι ταυτόχρονα προστασία του κοινού! Γιατί η πατέντα έχει δύο όψεις: Η ίδια η εταιρία λαμβάνει προστασία για κάποια χρόνια, αλλά ταυτόχρονα υποχρεώνεται να αποκαλύψει τα βασικά συστατικά στοιχεία της εφαρμογής που εισήγαγε στην αγορά. Ώστε να ελέγχονται έγκαιρα και να αποφεύγονται “επικίνδυνη προϊόντα”.

Όλη η χειμαρρώδης σύγχρονη παραγωγή επιστημονικών εφαρμογών στα φάρμακα, στις

επικοινωνίες, στη γνώση, στην ενέργεια, στην πληροφορική και στις μεταφορές είναι αποτέλεσμα επενδύσεων που έγιναν στην έρευνα από εταιρίες. Και που όταν έγιναν δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα αποδώσουν “εμπορεύσιμο προϊόν”. Κι όταν τελικά προκύπτει εμπορεύσιμο προϊόν, η εταιρία που το παρήγαγε υποχρεώνεται να αποκαλύψει τα βασικά συστατικά και τις λειτουργίες του και να λάβει μια προστασία ότι άλλος δεν θα το αντιγράψει για κάποιο χρονικό διάστημα (γύρω στη δεκαετία πλέον), ώστε να προλάβει να αποσβέσει όσα επένδυσε σε ανύποπτο χρόνο. Για να συνεχίσει να επενδύει στην έρευνα…

(Συνήθως οι μεγάλες καινοτομίες έχουν πίσω τους πολλά χρόνια “έρευνας και ανάπτυξης” που δεν απέδιδαν τίποτε από οικονομική άποψη. Και πολλές έρευνες εγκαταλείπονται γιατί δεν οδηγούν σε εμπορεύσιμο προϊόν).

Η ίδια η λέξη “πατέντα” (patent) προέρχεται ετυμολογικά από το λατινικό ρήμα patere που σημαίνει “αποκαλύπτω” (lay open)  ή επιτρέπω το δημόσιο έλεγχο (make available to public investigation).

Η πρώτες πατέντες βγήκαν στην αρχική περίοδο της Αναγέννησης, από την Δημοκρατία της Βενετίας (1474). Κι αφορούσαν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας διαφόρων “εφευρέσεων”, που άρχιζαν τότε να εμφανίζονται ως “εμπορεύσιμα αγαθά”. (Λέγεται ότι η πρώτη ιστορική αναφορά σε σύστημα πατέντας υπάρχει στην αρχαιοελληνική πόλη Σύβαρη, της Νότιας Ιταλίας. Αλλά στον αρχαίο κόσμο, στους Ρωμαϊκούς χρόνους και στον Μεσαίωνα δεν υπήρξε ξανά τέτοια οργανωμένη προστασία εμπορικώς χρήσης καινοτομιών).

Η πατέντα άρχισε με την Αναγέννηση και οδήγησε σε πραγματική άνθιση και της εφαρμοσμένης έρευνας και των καινοτομιών που αυτή δημιούργησε…

Για να έλθουμε τώρα και στο όντως κρίσιμο θέμα των εμβολιασμών διεθνώς.

Η πατέντα είναι μέρος της διαδικασίας αδειοδότησης (licensing) ενός νέου προϊόντος. Σε ό,τι αφορά όμως τα εμβόλια για τον κορονοϊό, ουσιαστικά παρακάμφθηκαν οι πάγιες διαδικασίες αδειοδότησης (που συνήθως για νέα εμβόλια παίρνουν 5-7 χρόνια – κι εδώ εγκρίθηκαν τα εμβόλια μέσα σε μήνες!).

Συνεπώς, μιλάμε για μια διαδικασίας που έτσι κι αλλιώς – λόγω της πανδημικής κρίσης – έχει καταργηθεί στην πράξη!

Ύστερα υπάρχουν ήδη πολλά εμβόλια στην παγκόσμια αγορά – και βγαίνουν συνεχώς καινούργια, όλων των τεχνολογιών. Παραδοσιακά (DNA), καινούργια (m-RNA), δύο δόσεων, μονοδοσικά κλπ: Από την Κίνα, από τη Ρωσία, από τις ΗΠΑ, από την Ευρώπη, από την Βρετανία, από διάφορές εταιρίες (που έχουν μάλιστα εμπλακεί μεταξύ τους σε εμπορικούς πολέμους με μάλλον αθέμιτα μέσα).

Πρωτοστατούν σε αυτή την παραγωγή νέων εμβολίων γνωστές φαρμακευτικές εταιρίες με τεράστια πείρα (Pfizer, Astra-zeneca), αλλά και εντελώς καινούργιες (Moderna)…

Όλα αυτά έγιναν χωρίς να έχει μεσολαβήσει “κατάργηση” της πατέντας (για την ακρίβεια έγιναν χωρίς να έχει υπάρξει ούτε πλήρης κατοχύρωση της πατέντας, αφού όλα έγιναν πολύ βιαστικά και υπό την πίεση της πανδημίας).

Ουσιαστικά οι τεχνολογίες είναι γνωστές σε πολλούς και προσιτές σε ακόμα περισσότερους. Όποιος μπορεί να παράγει εμβόλιο (οποιασδήποτε τεχνολογίας), το παράγει.

Δεν μιλάμε για ένα “θαυματουργό φάρμακο” που το παράγει μόνο μια εταιρία στον κόσμο και χωρίς το οποίο θα πέθαιναν εκατομμύρια.

Μιλάμε για διάφορα εμβόλια που τα παράγουν ήδη πολλοί (και σε λίγο θα τα παράγουν πολύ περισσότεροι) και με τα οποία ήδη έχει εμβολιαστεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων. Και μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός των εμβολιασμένων θα έχει υπέρ-τριπλασιαστεί (κατά τις εκτιμήσεις και των κρατών και των εταιριών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – ΠΟΥ ή WHO).

Άρα η όλη συζήτηση περί “κατάργησης των πατεντών” είναι, στην πραγματικότητα, άνευ αντικειμένου

Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, βέβαια, αλλά είναι εντελώς άλλης φύσης και δεν έχει μεγάλη σχέση με την “κατάργηση της πατέντας” διεθνώς.

Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού. Ώστε να έχει υπάρξει ένα επαρκές “τείχος ανοησίας” πριν εμφανιστούν νέες “μεταλλάξεις” του ιού.

Αυτό όμως δεν έχει σχέση με την “κατάργηση των πατέντας”. Γιατί ακόμα κι αν σήμερα καταργούνταν πλήρως οι πατέντες στα εμβόλια, για να μπουν χιλιάδες μικρομεσαίες εταιρίες απ’ όλο τον κόσμο στην μαζική παραγωγή εμβολίων, θα χρειάζονταν τουλάχιστον ενάμιση με δύο χρόνια!

Η παρασκευή νέων εμβολίων δεν είναι απλή συνταγή… “γκουρμέ κουζίνας”, να πάρεις τα “συστατικά” και να ακολουθήσεις σχολαστικά τις οδηγίες.

Χρειάζεται πολλά στάδια εξειδικευμένης τεχνογνωσίας που για να την αποκτήσει εκ του μηδενός κάποιος που δεν την έχει, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος (ακόμα και για την “πρώτη ύλη” – όχι μόνο για το τελικό προϊόν).

Κι ύστερα, αν υπήρξαν καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς μέχρι τώρα, αυτές οφείλονταν στην (δικαιολογημένη) καθυστέρηση αδειοδότησης ενός νέου εμβολίου (που ήδη έγινε με πολύ συνοπτικές διαδικασίες), αλλά και στον “πόλεμο των εταιριών” που ακολούθησε, επειδή διάφορα κράτη αντί να τον εμποδίσουν ενεπλάκησαν σε αυτόν (πολύ κακώς).

Όμως, το πρόβλημα αυτό είναι άσχετο με τις πατέντες. Και δεν λύνεται με την κατάργηση των πατεντών…

Εν πάση περιπτώσει, αν  τα πλούσια κράτη θέλουν να καταστήσουν προσιτά τα εμβόλια στο σύνολο των παγκόσμιου πληθυσμού (ιδιαίτερα στις πιο φτωχές χώρες), μπορούν κάλλιστα να επιδοτήσουν την αγορά των εμβολίων! Όχι να καταργήσουν τις πατέντες, υπονομεύοντας την έρευνα από δω και μπρός, άρα και τη μελλοντική παραγωγή εμβολίων για τις μελλοντικές ιώσεις

Σήμερα που τα χρειαστήκαμε, είχαμε τα εμβόλια αυτά γιατί κάποιοι επένδυαν σε νέες τεχνολογίες εδώ και μια 20ετία τουλάχιστον. Κι επένδυαν γιατί γνώριζαν ότι. αν ανακαλύψουν κάτι καινοτόμο, θα έχει προστασία πατέντας…

Αν καταργήσουμε τις πατέντες σήμερα, ποιός θα συνεχίσει να επενδύει, ώστε να έχουμε νέα εμβόλια στη διάθεσή μας, όταν ξανά-προκύψει πανδημία;

Αν θέλουν τα πλούσια κράτη μπορούν να αγοράσουν τις πατέντες για να εμβολιαστεί ο Τρίτος Κόσμος. Όχι να τις… καταργήσουν!

Η συνολική δαπάνη για πλήρη εμβολιασμό 5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων δεν ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ (πιθανότατα και πολύ λιγότερα). “Αμελητέο ποσό” για το σύνολο των πλουσίων κρατών της γης.

Αλλά η κίνηση αυτή θα είχε ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα. Θα μοίραζε την “πίτα” σε όσους ήδη έχουν εμβόλια. Και θα “πέταγε έξω” όσους τώρα τα αναπτύσσουν…

Έτσι αυτή η πρωτοβουλία είναι πιθανότερο να εξασφάλιζε υπερκέρδη σε κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες, παρά επαρκή εμβολιασμό σε όλο των πληθυσμό της γης.

Ο στόχος 5 δισεκατομμυρίων εμβολίων  μέσα στην επόμενη χρονιά μπορεί να επιτευχθεί ήδη. Έτσι κι αλλιώς…

Εφ’ όσον, βέβαια, σταματήσουν διάφορες κυβερνήσεις (και υπερεθνικές γραφειοκρατίες) να αναμιγνύονται σε αθέμιτες πρακτικές εμπορικού πολέμου μεταξύ των εταιριών…

Αν υπάρχει κάτι αληθινά ανησυχητικό είναι η ευκολία με την οποία μια διεθνώς “πεφωτισμένη” και “πολιτικώς ορθή” πνευματική ελίτ (και καλά!), προσπαθεί να ανατρέψει τα πάντα – και για να το επιτύχει εργαλειοποιεί τα πάντα:

Εργαλειοποιούν τους λαθρομετανάστες, συνεργαζόμενοι με κυκλώματα trafficking, αβαντάροντες τους ισλαμιστές  και υπονομεύοντας τη κοινωνική συνοχή των δυτικών κοινωνιών.

Εργαλειοποιούν την “κλιματική αλλαγή”, καταργώντας κάθε καύσιμο που περιέχει υδρογονάνθρακες, ακόμα και το φυσικό αέριο (που έχει επισήμως ανακηρυχθεί ως “καύσιμο μετάβασης”).

Εργαλειοποιούν τα δικαιώματα των γυναικών, προσπαθώντας να καταργήσουν και τη “θηλυκότητα” ως έννοια (τη θεωρούν πολύ “αντι-φεμινιστική”) και την “αρρενωπότητα” (την θεωρούν “τοξική” και “φαλλοκρατική”) και την “πυρηνική οικογένεια” (δηλαδή των παραδοσιακή οικογένεια – την θεωρούν πολύ “οπισθοδρομική”) και την ίδια την έννοια της Μάνας (τη θεωρούν “κατάλοιπο της πατριαρχίας” και θέλουν να την αντικαταστήσουν με την περίφραση: “πρόσωπο που γεννά”!). Το ακούσαμε κι αυτό…

Εργαλειοποιούν την καταπολέμηση της “σεξουαλικής παρενόχλησης” χρησιμοποιώντας την ως πρόσχημα για να καταργήσουν το “τεκμήριο της αθωότητας” (MeΤoo!) και το απόρρητο των “προσωπικών δεδομένων”.    

Εργαλειοποιούν και την πανδημία, προσπαθώντας να την χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να καταργήσουν την προστασία της έρευνας και της καινοτομίας. Εδώ τους βγαίνει και το… “αντικαπιταλιστικό τους απωθημένο”!

Λαϊκίζουν ασύστολα, ανοητολογούν ακατάσχετα,

εμφανίζονται ως “φιλελεύθεροι” ενώ είναι ολοκληρωτιστές,

εμφανίζονται ως “προοδευτικοί” ενώ οδηγούν σε “Μεσαίωνα”,

παρουσιάζονται ως “δημοκρατικοί” και διεκδικούν το …μονοπώλιο της ορθής σκέψης,

εμφανίζονται ως κήρυκες της “ανεκτικότητας” και κηρύσσουν το μίσος κατά όσων διαφωνούν μαζί τους,

γκρεμίζουν ό,τι βρουν και προσβάλλουν ό,τι προλάβουν.

Παρουσιάζονται ως “η νέα εκδοχή της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς”! Που αφού ηττήθηκε παντού, τώρα προσπαθεί να διαλύσει τα πάντα.

Δεν έχουν καμία σχέση με τον Μαρξισμό,

δεν έχουν καμία σχέση με τη Σοσιαλδημοκρατία,

δεν έχουν σχέση με το “εργατικό κίνημα” ή με κανένα άλλο μαζικό κίνημα, δεν έχουν σχέση με κανένα γνωστό φιλοσοφικό ρεύμα – ούτε με τον Φιλελευθερισμό, ασφαλώς – είναι έξαλλοι “αποδομιστές”.

Εργαλειοποιούν τα δικαιώματα, γιατί θέλουν να επιβάλουν τα δικά τους “προνόμια”.

Εργαλειοποιούν τις μειονότητες, γιατί μισούν τις μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες.

Δεν είναι αστείοι! Είναι επικίνδυνοι.

Κάποιος πρέπει να τους ειδοποιήσει, πως όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Κάποιος πρέπει να τους απαντήσει και – κυρίως – να τους σταματήσει

(Όχι να τους σιγοντάρουμε κατά περίπτωση ή να τους “κολακεύουμε” κι από πάνω,,,)

 dailypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά