Έξι χρόνια μετά, σε μια διαφορετική Ελλάδα, αρκετοί από εμάς μιλούν για το καλοκαίρι εκείνο σαν να αναφέρονται σε ένα από τα γεγονότα που βρίσκουν τη θέση τους στις σελίδες της Ιστορίας. Το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο περιλαμβάνει όσους ψήφισαν το περίφημο «Ναι». Οι υπόλοιποι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Κάποιος, μάλιστα, έφτασε να γράψει πως το «Ναι» ήταν η σημαντικότερη πολιτική πράξη της ζωής του. Η αλήθεια είναι πως οι καιροί μας δεν προσφέρουν μεγάλα ιστορικά γεγονότα, από αυτά που σου επιτρέπουν να υπερηφανεύεσαι πως ήσουν παρών. Το λέω αυτό διότι δεν πιστεύω ότι το δημοψήφισμα του 2015 ήταν ιστορικό γεγονός. Εξι χρόνια μετά, η αναταραχή που προκάλεσε δεν έχει αφήσει ίχνη και ο διχασμός που επιχείρησαν να προκαλέσουν οι εμπνευστές του έχει ξεχαστεί. Στην Ελλάδα του 2021, η τότε κυρίαρχη Αριστερά γέρασε πριν καταφέρει να ωριμάσει και κανείς δεν αμφισβητεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οι νεοναζί είναι στη φυλακή, όσοι από την Αριστερά συνέχισαν να υπερασπίζονται το «Οχι», στα αζήτητα. Ποιος θυμάται τον Λαφαζάνη ή την
Κωνσταντοπούλου; Και εγώ υπερασπίστηκα το «Ναι», και εγώ έπαθα κατάθλιψη με τη συντριπτική πλειοψηφία του «Οχι», όμως δεν θεωρώ ότι έκανα τίποτε το ηρωικό. «Φυσικώ τω τρόπω» προσπάθησα να υπερασπιστώ την «κοινή ευπρέπεια» της ζωής μας, την common decency του Οργουελ.Το δημοψήφισμα δεν σημάδεψε την πορεία της χώρας, όπως το κυπριακό πραξικόπημα και η κατάρρευση της δικτατορίας, για παράδειγμα. Δεν ήταν ιστορικό γεγονός και θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω αν μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει και ως πολιτικό γεγονός. Η ευκολία με την οποία αποδέχθηκε το κοινό του «Οχι» τη μετατροπή του σε «Ναι» συνηγορεί περί του αντιθέτου. Το 60% του «Οχι» δεν ήταν ένα συμπαγές πολιτικό σώμα με σαφείς στόχους. Αλλοι ήθελαν να φύγουμε από το ευρώ, άλλοι να φύγουμε από την Ευρώπη, άλλοι ήθελαν να μείνουμε στην Ευρώπη χωρίς όμως τα μνημόνια που μας είχε επιβάλει. Το ερώτημα δεν είναι πόσοι καταλάβαιναν το ερώτημα με τους οικονομικούς όρους και τα αγγλικά του. Το ερώτημα είναι πόσοι ενδιαφέρονταν να το καταλάβουν. Οσοι ψήφισαν «Ναι», ψήφισαν για την παραμονή στην Ευρώπη και ό,τι συνεπαγόταν. Οσοι όμως ψήφισαν «Οχι» δεν συζητούσαν καν τις συνέπειες της ψήφου τους. Ησαν αγανακτισμένοι, ήσαν θυμωμένοι και ήθελαν να ξεθυμάνουν. Και επειδή ξεθύμαναν, επιβράβευσαν τον Τσίπρα όταν το κήρυξε ανύπαρκτο. Τους έφτανε που είχαν ξεθυμάνει. Το δημοψήφισμα δεν ήταν πολιτικό γεγονός. Ήταν ένας ψυχικός σπασμός. Γι’ αυτό και πέρασε χωρίς να αφήσει ίχνη.
Έκτοτε ο Τσίπρας ψάχνει να βρει τον θυμό που του έδωσε την εξουσία. Πότε με τον Κουφοντίνα, πότε με την πανδημία. Κι έτσι η Αριστερά μεταμορφώνεται από πολιτική δύναμη σε ψυχικό σύνδρομο.
Τ. Θεοδωρόπουλος-Καθημερινή
Πηγαινε πιο πισω στο παρελθον κονδυλοφορε μου απο το δημοψήφισμα του 2015 και αμα δεν καταβαζει το κουτελο, η γκλαβα, πουλεγε κι η γιαγια μου, αλλη εξυπναδα μιλησε μας π.χ.για το τα χρονια της κατοχης και το ρολο του μπαμπα του κ. Κουλη!! Το θεμα θα ηταν για τον αναγνωστη πολυ πιο ενδιαφερον αν με τις σοφες και λεκτικα με τεξυπνους συσχετισμους διανθισμενες αναλυσεις σου, παρουσιαζεςτις αληθειες σου για τα οσα λεγονται τα χρονια εκεινα !!
ΑπάντησηΔιαγραφήσυντροφε εγω λεω να παμε πισω στο 1821
ΔιαγραφήΔεν μας είπες, εσύ με το ΝΑΙ ή με το ΟΧΙ ήσουνα;
ΔιαγραφήΚαι γιατι να παμε πισω στο 2015?? Και τωρα το 2021 μια χαρα ξερουμε και θυμαται ολος ο κοσμος την πολιτικη απατη που εκανε τοτε το τσουρμο του Συριζα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολιτική απάτη η μείωση της ανεργίας κατα δέκα μονάδες? Πολιτική απάτη το ότι παρέδωσε γεμάτα ταμεία ενω παρέλαβε άδεια, πολιτική απάτη ότι όλοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί έγιναν βιώσιμοι π.χ. ικα, εταμ, ογα, ενω ηταν χρεοκοπημενοι επι σαμαρα, παπαδημου, Βενιζέλου? Πολιτική απάτη η αύξηση του βασικού μισθού,? Πολιτική απάτη η πρώτη μείωση ενφια? Πολιτική απάτη η κάθε χρόνο 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιουχους κάτω των 700 ευρώ? Τελικά όλοι εσείς που ψηφίζετε έχετε ορθή πολιτική κρίση? Μια απάντηση περιμένω με επιχειρήματα από ένα νέο δημοκράτη, όλα αυτά τα έκανε ο τσιπρας, πείτε μου επιτέλους ένας κάτι που να έκανε ο Μητσοτάκης, μια φοροελαφρυνση έστω, μια μικρή αύξηση σε κάποια ομάδα χαμηλομισθων, κάτι επιτέλους για τις αδύναμες ομάδες, καμία αυτή είναι η αλήθεια και οχι μόνο αλλά ούτε σε ενα έστω τομέα - κλάδο μια υποτιποδη ανάπτυξη, παντού απόλυτο μηδέν, αυτή είναι η πολιτική ιστορία του τώρα..
ΑπάντησηΔιαγραφήεκανε ολα αυτα τα καλα; τότε γιατι ο λαος τους εφτυσε καταμουτρα και δεν θελει πλεον να τους ξαναδει στα ματια του;
ΔιαγραφήΚ.Γ
Σευχαριστω εγκαρδια αγαπητε μου 1:00:00 μ.μ. EEST που με σταρατες και τεκμηριωμενες κουβεντες εβαλλες σειρα και ταξη στη συζητηση, αποδεικνυοντας συναμα την ανημπορη,αστοχη,ψευτικη, ψηφοθηρικη και χαμερπη πολιτικη του κ. Κουλη, του γενους των Μητσοτακιδων, που πιστεουν οτι ειναι βουληση της ΘΕΙΑς Χαρης να επιλεγονται προσωπα σε καιριες κυβερνητικες θεσεις για να κατευθυνουν τη πολιτικη της πανεμορφης Χωρας μας!
ΔιαγραφήΓέμισε τα ταμεία ξεσκιζοντας τους συνεπείς φορολογούμενος για να δώσει επιδόματα στα γυφταριά, διέλυσε τις Τράπεζες, μείωσε τον ΕΝΦΙΑ ελάχιστα σε μια μικρή ομάδα πολιτών και αύξησε στα ύψη με το φόρο αλληλεγγύης για τις υπόλοιπες ομάδες, άλλωστε οι ίδιοι το παραδέχτηκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ταμεία τα παραδίδεις γεμάτα από τον πλούτο την ανάπτυξης της χώρας, και όχι από την υπερφολογηση των πολιτών. Το ίδιο και οι Τούρκοι έκαναν επι Τουρκοκρατιας.
Η υπερφορολογηση ξεκίνησε από τη κυβέρνηση παπαδημου και συνέχισε με Σαμαρά, επί Τσιπρα μετά τα δυομιση πρωτα χρόνια διακυβέρνησης ξεκίνησαν οι πρώτες φοροελαφρυνσεις και τα πρωτα ανταποδοτικά οφέλη προς το λαό από τα πλεονάσματα όπως κάθε χρόνο 13η σύνταξη στους χαμηλό συνταξιούχους, ναι τα πρώτα χρόνια υπήρξε υπερφορολογηση αυτό όμως έγινε για να πετύχει τα πλεονάσματα που υπήρχαν στους όρους των μνημονιων αν δε τα πέτυχε ναι θα ειμασταν ακόμα με μνημόνια, είδαμε ομως αποτελέσματα και ανάπτυξη πραγματική στα δύο τελευταία χρόνια τσιπρα, τώρα τι βλέπουμε? Μια χώρα που έχει αποτύχει σε όλα, σε όλα όμως, και ξαναλέω πείτε μου επιτέλους μια επιτυχία της κυβέρνησης μητσοτακη? Όσο για τον κύριο Γ. Κ. που γράφει ότι ο λαός γύρισε την πλάτη στο Τσιπρα έχω να απαντήσω ότι αν ο λαός ψήφιζε με βαση το κοινό και πατριωτικό συμφέρον από τα χρόνια της κατοχής και έως σήμερα η Ελλάδα δε θα ήταν στη κατάσταση τη σημερινή, αλλά είναι αποδεδειγμενο ότι τα μεγάλα συμφέροντα θέλουν πάντα τον Έλληνα ραγια..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοβαρά μιλάς? Σε ποια χώρα του κόσμου υπήρξε ανάπτυξη στη περίοδο της πανδημίας?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη και η πανίσχυρη Γερμανία υπέστη μείωση του ΑΕΠ κατά 5% το 2020, η ΗΠΑ
κατά 4,8% κλπ . Κάνε υπομονή για να δεις την ανάπτυξη φέτος έστω και με τη συνέχιση της πανδημίας.
Θα τα πούμε στο τέλος του έτους.
Τι να δεις βρε μαυρισμενε σε μια χωρα σαν και μας/τη δικη μας με χρεος μεγαλυτερο απο το εθνικο μας εισοδημα, ητοι με 160 δις+!!
ΔιαγραφήΣταματα λοιπον να μετεχεις στις συζητησεις, αν δεν κατακαβαινεις ουτε τα στοιχειωδη Κουλικε μου σαπερα και συναγωνιστη της μαυρης, μητσοτακιδικης κλικας !!
Ολα αυτα που λες οτι εκανε και οσα εγιναν απο ολους μετα Παπανδρεου, εγιναν επειδη δρομολογησε κανονες και συμμαζεμα της παραλησιας του κρατος και της αρπαχτης ο "Πινοσετ" που βριζατε και χλευαζατε και μετα ακολουθησατε ολοι κατα γραμμα. Αυτη ειναι η αληθεια και ειναι μια, δεν υπαρχει αλλη.
ΑπάντησηΔιαγραφή11:31:00 είναι απαραίτητο σε κάθε ανάρτηση να πιστοποιείς τη βλακεία σου?
ΑπάντησηΔιαγραφή