Η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς να συμμετάσχει σε αυτήν το Ελληνικό Δημόσιο, είναι μια πρώτη φάση στην ιδιωτικοποίηση, κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ. Το Ελληνικό Δημόσιο θα κρατήσει προς το παρόν το μάνατζμεντ, διατηρώντας το 34% των μετοχών. Ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, αν αναλογιστούμε πως σε επιχειρήσεις αναλόγου μεγέθους ο βασικός μέτοχος κατέχει 5-10%.
Παράλληλα, με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η εταιρεία θα βάλει στα ταμεία της περί τα 750 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτή είναι η οικονομική διάσταση του γεγονότος. Γιατί υπάρχει και η πολιτική διάσταση, κάτι που ερμηνεύει την άρον-άρον συνάντηση του Α. Τσίπρα με τη ΓΕΝΟΠ.
Κάθε πολιτική αποκρατικοποίησης σημαίνει πως κόβεται και ένας επιβλαβής ιμάντας που συνδέει μια επιχείρηση με το Δημόσιο. Περιορίζονται σε πρώτη φάση, τα
φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης που τελικά επιβαρύνουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.Είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις ασκούν πολιτική μέσω των εταιρειών που ελέγχει το κράτος, ενώ παράλληλα σε αυτές τις εταιρείες γιγαντώνεται ο λεγόμενος κρατικός, παρασιτικός συνδικαλισμός. Ένα τέρας που άρχισε να μορφοποιείται στη δεκαετία του '70 και αποτέλεσε έναν από τους βασικούς βραχίονες, στη συγκεκριμένη ιστορική φάση, της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Τότε τρείς ήταν οι βασικοί πυλώνες αυτής της πορείας. Η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και επικουρικά η πανίσχυρη τότε ΟΤΟΕ. Αργότερα αυτά τα τέρατα αυτονομήθηκαν και στράφηκαν και εναντίον του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.
Οι αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα της αγοράς σε νέους παίκτες αναδιαμόρφωσε το τοπίο και στο συνδικαλιστικό χώρο, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις. Σήμερα ποιος θυμάται την πανίσχυρη ΟΜΕ-ΟΤΕ, που ουσιαστικά συνδιοικούσε τον πολύπαθο Οργανισμό; Ποιος θυμάται τα σωματεία του Λιμένα Πειραιά; Ποιος θυμάται το συνδικάτο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας»; Για να μη μιλήσω για την ΕΡΤ. Οι απεργίες που εξαγγέλλει, όσες ελάχιστες φορές το κάνει, ουδένα απασχολούν.
Αυτή η αποδυνάμωση των συγκεκριμένων συνδικάτων έχει άμεσο αντίκτυπο και στην πολιτική επιρροή εκείνων των κομμάτων που έχουν ισχυρές προσβάσεις στις ηγεσίες τους. Ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό, καθώς η Αριστερά κυρίως χάνει όπλα που μπορεί να φθείρουν τις κυβερνήσεις. Αναμφίβολα οι πολυήμερες απεργίες της ΟΤΟΕ δεν επηρέαζαν μόνον την οικονομία, αλλά προκαλούσαν δυσαρέσκεια και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Το ίδιο όταν και η ΓΕΝΟΠ κατέβαζε τους διακόπτες.
Αυτό το καθεστώς των εκβιασμών των «ρετιρέ», όπως έφτασε στο σημείο να αποκαλεί ο Α. Παπανδρέου αυτά τα συνδικάτα, αργοπεθαίνει μαζί με την παρουσία του Δημοσίου στους χώρους όπου δραστηριοποιούνται.
Συγχρόνως σπάει και ένας κύκλος που αφορά τις συνεργασίες αυτών των κρατικών επιχειρήσεων με προνομιακούς προμηθευτές που, στις αλήστου μνήμες εποχές, αποκλήθηκαν «εθνικοί προμηθευτές». Η αμαρτωλή αυτή σχέση, που γέννησε τη διαφθορά και τη διαπλοκή των επιχειρηματιών με τους πολιτικούς είχε καταργήσει κάθε έννοια ανταγωνισμού.
Δεν είναι τυχαίες λοιπόν οι κραυγές της Αριστεράς με το τετριμμένο σύνθημα για «ξεπούλημα». Κανένα ξεπούλημα δεν γίνεται όταν μπαίνουν στα ταμεία μιας επιχείρησης 750 εκατομμύρια. Το μόνο που γίνεται είναι το τσάκισμα μιας καταχρηστικής ισχύος, αυτής των συνδικάτων, που ταλαιπωρούσε για δεκαετίες την οικονομία και την κοινωνία.
Σ. Μουμτζής-liberal.gr
Ρε Αλεξη να στηριζεσαι στον Φωτοπουλο ...μετα λετε γιατι δεν μπορειτε να σηκωσετε κεφαλι ...πατο θα πιασετε δεν εχετε καταλαβει οτι εχετε κουρασει την κοινωνια
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο προϋπολογισμό του 2019 που είχε κατατεθεί από τον υπουργό οικονομικών του Σύριζα Ε. Τσακαλωτο υπήρχε η αναμενόμενη είσπραξη 100 εκατομμυρίων ευρώ από την πώληση του 17% της ΔΕΗ τα οποία θα πήγαιναν κατευθείαν στις τσέπες των δανειστών και όχι της ΔΕΗ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα που πουλάει η ΔΕΗ το 17% με 800 εκατομμύρια ευρώ και ίσως ένα δις και δεν θα δοθεί στους δανειστές αλλά στην ίδια τη ΔΕΗ, ο Σύριζα και οι Φωτόπουλοι τσιρίζουν. Τσιριζει και ο ανακδηγιητος πρώην διοικητής της ΔΕΗ Παναγιωτάκης, συνδικαλισταρας και αυτός της αριστεράς,ο οποίος είχε ριξει τη ΔΕΗ πριν της εκλογές του 2019 στα βράχια με ελλείμματα άνω του 1 δις και αξία μετοχής 1,7 ευρώ.
Πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω τι είδους σανό σας ταΐζουν εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ για να πιστεύετε αυτούς τους πολιτικούς απατεώνες.
Θυμάται κανείς πόσο πληρώναμε τον μήνα στον παλιό κρατικό ΟΤΕ να το συγκρίνει με το πόσο πληρώνουμε τώρα. Για να μη μιλήσουμε για τις παροχές τότε και τώρα. Η ιδιωτικοποίηση είναι "υγεία" και φέρνει όφελος στους καταναλωτές μέσω του ανταγωνισμού. Και για όσους πιστεύουν σε καιρό πολέμου η ιδιωτική ΔΕΗ θα μας φωτίζει με προβολείς για να μας έχουν καλύτερο σημάδι οι εχθροί να θυμηθούν ότι και για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ έλεγαν ότι οι ιδιώτες θα συμπράξουν με το εχθρό και ο Ελληνικός Στρατός δε θα έχει ασφαλείς επικοινωνίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ειναι οπως το λες και θαχουμεσαν καταναλωται σειρα και ταξη ας γινει η υγειηνη ιδιωτικοποίηση! Ο δικος μου πονος ειναι να φυγουν τα καλωδια πανω απο τα σπιτια και τους κηπους! Αυτο το ειπα και το ξαναλεω!!:
ΔιαγραφήΤα κερδη της ΔΕΗ με τις επενδυσεις της ξεχασετες φιλε μου ~ Αυτοι δεν ειναι εις θεσην ουτε ενα στυλο να ματακινησουν εντος των οικισμων στα χωρια μας ! Διακυνδινευουμε να σκοτωθουμε απο τ~απλωμενα, και τεντωμενα κι οπου λαχει ηλεκτροφορα καλωδια πανω απο τα οικοπεδα μας και τα σπιτια μας π~ ακουμπουν πανω στα κλαρια των δενδρων στους κηπους μας ! Σημασια σαυτους τους εργολαβους ηταν και ειναι να γινει φθηνη η εγκατασταση και οπως λαχει!! Αντι οι στυλοι ναναι κατα μηκος των δρομων αυτοι στενονται απο τους εργολαβους που επιτελουν το εργο χωρις μελετη και ελεγχο, παντα με στοχο μη και ξοδεψουν δεκα μετρα συρμα παραπανω!!Κι αμα ζητας και καποιον υπευθυνο για τη μετακινηση ενος στυλου λογου κινδυνων αιντε να τον βρεις! Βασανιστικη και επικινδυνη η ζωη με τη ΔΕΗ στα χωρια μας φιλοι μου !! Ο Θεος να μας φυλαει απο τα κακα και τους κινδυνους που ελοχευουν παντου, ιδιαιτερα δε στα χωρια της περιφερειας μας !!
Τα γραφω με την ελπιδα οτι ισως καποιος υπευθηνος συνετησθει, καταγραψει και
μεταφερει συντομα τους στυλους που χασκουν μεσα στα οικοπεδα και πεμπουν συνεχως σηματα κινδυνων !!
ΔΕΗ και ΟΤΕ ηταν και παρεμειναν για χρονια οι οργανισμοι για τα βολεματα των παιδιων κομματικων φιλαρακων και κουμπαρων! Με μια ιδιωτικοποίηση που θα είναι "υγεία κι θα φέρει όφελος στους καταναλωτές ο τοπος θα απαλαχθει απο τα κομματοσκυλα και τα τεμπελαρια !Το κριτηριο θα ειναι η ικανοτητα και καταλληλοτητα πανω στις απαιτησεις της δουλειας κι οχι το βολεμα και καμουφλαρισμα εις βαρος αλλων!! Σπουδες , γνωσεις και ικανοτητες θαναι τα κριτηρια κι οχι οι συγγενειες,οι πολιτικοι φιλοι και μπαρμπαδες στα ψηλα μπαλκονια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματα που δεν γινονται στην προοδευμενη Ευρωπη απο καιρο κι εν αντιθεση με τα πως γινεται στα Βαλκανια και τα μεγαλα κρητικα σοια του κ. Κυριακουλη σε μας !!
Από τότε που ο ΟΤΕ έγινε ιδιωτικός δεν μπήκε ούτε ένας υπάλληλος από τη χαραμάδα. Αυτοί που δεν τον ήθελαν ιδιωτικό ήταν οι αυτοαποκαλούμενοι "προοδευτικοί".
Διαγραφή