Εντάξει, ένα πρόσχημα «εθνικού λόγου»πάντα μπορεί να βρεθεί, για την εκλογική κωλοτούμπα που από πολλούς προεξοφλείται. Η άλλη άνεση, όμως, με την οποία η πρώτη κάλπη αντιμετωπίζεται χαλαρά ως πρώτος γύρος –ως προκριματική ετυμηγορία, την οποία ο Μητσοτάκης μπορεί αβλαβώς να προσπεράσει–είναι ακόμη πιο απατηλή.
Σήμερα, με την εικόνα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το «Μητσοτάκης ή χάος»μοιάζει ακατανίκητο. Η κάλπη της απλής αναλογικής δεν θα έβγαζε άθροισμα κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η δεύτερη κάλπη θα ήταν αναπόφευκτη, μιας και ο μοναδικός δυνητικός εταίρος της Ν.Δ. –το φωφικό ΚΙΝΑΛ–εκδηλώνει με όλους τους τρόπους την προτίμησή του να παραμείνει κόμμα διαμαρτυρίας.
Πώς όμως θα άλλαζε αυτήν την εξίσωση ένα ΚΙΝΑΛ με νέα ηγεσία, που θα εμφανιζόταν έτοιμο να μπει σε έναν κυβερνητικό συνεταιρισμό; Τι πίεση θα αισθανόταν μετά την κάλπη της αναλογικής, μια Ν.Δ. κοντά στο όριο της πλειοψηφίας με ένα κεντροαριστερό κόμμα πρόθυμο να συνεισφέρει τις έδρες που λείπουν;
Το επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να έχει πείσει τον εαυτό του ότι οι πάντες έχουν συμβιβαστεί με την προοπτική της διπλής κάλπης. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι που έχουν οσμιστεί ότι η απλή αναλογική είναι το μόνο «ξέφωτο»στο οποίο η μητσοτακική εξουσία κινδυνεύει να βρεθεί ευάλωτη –εκλογικά ίσως πιο ισχυρή, αλλά κοινοβουλευτικά χωλή. Η πρώτη κάλπη είναι η παρένθεση μεταξύ δύο αυτοδυναμιών. Γι’ αυτό και όσοι νιώθουν αποκλεισμένοι από το σύστημα ενός αυτοδύναμου πρωθυπουργού, που έχει την ευχέρεια να αψηφά τις επετηρίδες και τα παλαιά εσωκομματικά φέουδα, μπαίνουν στον πειρασμό να δουν σαν ευκαιρία την παγίδα που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Καλύτερα ένας Μητσοτάκης «υπό διαπραγμάτευση» χωρίς συμπαγή πλειοψηφία, παρά ο τωρινός Μητσοτάκης, που νέμεται το πολιτικό του κεφάλαιο χωρίς χρεία μικροσυμβιβασμών.
Το θέμα δεν αφορά μόνο τον Μητσοτάκη και τους επίδοξους συνδιαχειριστές του. Το ερώτημα είναι, πέρα από τους εγωισμούς –που μεταμφιέζονται, ενίοτε, σε ελληναράδικους συναγερμούς ή θεσμικίζουσες ενατενίσεις περί συναινέσεων–αν, σε αυτήν τη συγκυρία, συμφέρει τη χώρα μια κυβέρνηση συνεργασίας ή μια κυβέρνηση αυτοδυναμίας.
Συμφέρει ένα σχήμα τραβηγμένο από τον εμβρυουλκό εξουσιαστικών παραγοντισμών; Συμφέρει μια κυβέρνηση που θα ομφαλοσκοπεί, σπαταλώντας διαρκώς ενέργεια σε κουβελοζαλίσματα –σε εσωτερικές διαπραγματεύσεις για να βρίσκει την ισορροπία της; Ή, μήπως, συμφέρει η σταθερότητα;
Μήπως συμφέρει μια κυβέρνηση που θα κυβερνά –αντί να νοσηλεύει μαραγκιασμένες ιδιοτέλειες;
Μιχ. Τσιντσίνης-Καθημερινή
Εκλογες, ωστε ο Κουλη να παει στις υπερατλαντικες υπερακτιες (Offshore) εταιρειες της συζυγου του και η Ελλαδα να ξαναβρει τον δυναμικο και ενδοξο βηματισμο της !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙσως να βαρας το καρφι στο κεφαλι φιλε μου !!
ΑπάντησηΔιαγραφή