Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Καθαρά πανεπιστήμια


Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι δύσκολο να τα αντιληφθεί κανείς ή μάλλον ένας… κοινός θνητός που δεν είναι πολιτικός, δεν κυβερνάει αλλά διαθέτει κοινή λογική. Εννοώ αυτό που συμβαίνει ή καλύτερα αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση με την τάξη και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια.

Το θέμα μοιάζει σχετικά εύκολο και απλό αν θες να το κάνεις, η Ν.Δ. προεκλογικά είχε υποσχεθεί στον προγραμματικό της λόγο «καθαρά πανεπιστήμια», ήτοι χωρίς το μπάχαλο που συνηθίζουν να προκαλούν μια χούφτα «ειδικοί» επ’ αυτού με τη συμπαράσταση των γνωστών κομμάτων της Αριστεράς. Να μιλήσουμε για ποσοστά φοιτητών, καθηγητών, γονέων ή και ολόκληρης της κοινωνίας που θέλουν στα πανεπιστήμια να διδάσκονται μαθήματα και όχι να πέφτει ξύλο, να γίνονται καταλήψεις ή εμπόριο ναρκωτικών ή λαθραίων ρούχων και εν πολλοίς ό,τι συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες; Δεν νομίζω ότι αντέχει στη… στατιστική, η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων (και μη) πολιτών είναι υπέρ του σκοπού που όλοι οι φοιτητές του κόσμου πάνε στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Δείξτε μου μια χώρα που τα πανεπιστήμιά της (ευτυχώς όχι όλα και κυρίως όχι της επαρχίας μας) έχουν την εικόνα του ρημαδιού της Ελλάδας.
Επομένως δεν καταλαβαίνω τι κάνει η κυβέρνηση και πώς το μπέρδεψε έτσι το θέμα δυόμισι χρόνια τώρα.
Προφανώς είναι μια περίοδος αναταραχής της κοινωνίας και εντάσεων λόγω και της ψυχολογικής κατάστασης που δημιουργήθηκε -ειδικά σε νέα παιδιά- από την πανδημία και τα παρεπόμενά της. Αντιληπτό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μην προκαλεί εντάσεις πουθενά και ο ίδιος ο Μητσοτάκης είναι πάντοτε διαλλακτικός, αλλά δεν κατάλαβα, τι θα κάνουμε τώρα και για πόσο θα αφήσουμε «τα παιδιά» να τα σπάνε γιατί έχουν… ψυχολογικά;

Εικάζω ότι η κυβέρνηση έκανε κάτι λάθος στον σχεδιασμό, ίσως και τη νομοθέτηση της πανεπιστημιακής φύλαξης, αφού αυτό το ιδιότυπο σώμα αστυνομικών, που θα κυκλοφορεί άοπλο εντός των ΑΕΙ και όταν γίνεται εισβολή μπαχαλάκηδων θα ειδοποιεί τους «κανονικούς αστυνομικούς», μου ακούγεται επιεικώς περίεργο.

Μάλλον το μπέρδεψαν το θέμα, αφού θα μπορούσαν να περικλείσουν τους χώρους, να βάλουν κάρτες εισόδου παντού και σεκιούριτι και όταν συμβαίνει κάτι να ειδοποιούν την Αστυνομία, η οποία φυσικά και τώρα γνωρίζει πού υπάρχει κίνδυνος παρεκτροπής στα πανεπιστήμια. Ακουσα να τη λέει αυτή την πρόταση ο Ανδρουλάκης, ακούγεται λογική, αν και δεν είμαι ειδικός. Επαναλαμβάνω, πόσο δύσκολο είναι να καταλήξουμε σε μια εικόνα Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων παρόμοια με όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου;

Δεν νομίζω πάντως ότι το πρόβλημα είναι τεχνικό, πώς θα γίνει δηλαδή η ορθή φύλαξη των πανεπιστημίων, αλλά αμιγώς πολιτικό. Να…ξαναποφασίσει η κυβέρνηση ότι ισχύει η προεκλογική της δέσμευση για «τάξη στα πανεπιστήμια». Είναι μία απολύτως ξεκάθαρη και λογική πολιτική που δεν αντέχει όχι κριτικής, αλλά ούτε συζητήσεως, αντιθέτως θα βλάψει το κεντρώο και μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης να ξαναγίνουν μπάχαλο τα πανεπιστήμια. Δεν έχει λόγο να μην το κάνει και αν το πράξει σωστά και οργανωμένα δεν θα χρειάζεται καν να στέλνουν ειδικές μονάδες της Αστυνομίας, όπως προχθές στην ΑΣΟΕΕ. Και φυσικά δεν πρέπει να περιμένει και καμία βοήθεια από την περίφημη ακαδημαϊκή κοινότητα των καθηγητών, γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ή βολεμένοι ή φοβισμένοι ή και τα δύο, οπότε δεν θα μιλήσουν ποτέ.

Ας το κάνουν τώρα που έχουν και αφορμές.

 Τάσος Καραμήτσος-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

3 σχόλια:

  1. Τι κατασταση ειναι αυτη κ. Κουλη στα ανωτερα πανεπιστημιακα Ελληνικα ιδρυματα μας !!!?
    Τι αναξιοτητα ειναι αυτο που σε σε δερνει ! που ειναι ο διαλογος , η μια κοινη επιτροπη?
    Τι δεν παει σωστα με σενα στην Ελληνικη κοινωνια μας ??
    Μια συμβουλη μονο ακομα !> Κοιτα μη στειλεις τον κ. Αδονι η κ.Βοριδη σαν επιτροπη ωστε να αρχισει διαλογο και να βαλλει σειρα και ταξη εκει,φοβαμαι, οτι μαλλον δεν θα βρεθει λυση/θ~αστοχισουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν απο δυο χρόνια επισκέφτηκα το πανεπιστήμιο Κύπρου.ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!!! Οχι σπρευ στο τοίχο!!!! ΟΥΤΕ ΜΟΛΥΒΙΑ!!! Στα εστιατόρια η καθαριότητα και η τάξη ε ξε ρε τι κη!!! Στη βιβλιοθήκη λες και έμπαινες σε εκκλησία. Να πω την αλήθεια μου.ΖΗΛΕΨΑ.(Και να φανταστείς στα 500 μετρα είναι η διαχωριστική γραμμή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ιδια κατασταση κι ακομα καλιτερη θ~απαντησεις και σε ολα τα ερωπαικα πανεπιστημιακα ιδυματα, εκτος βεβαια της ανατολικης βαλκανικης χωρας μαςη και Αβανιας, εξαιρουμενης της βουλγαριας !!
      Η κατασταση δε χειρωτερευσε με την ηγεσια του κ. Κουλη, ο οποιος, φαινεται, να μην εμπνεει, να μην πειθει και να ενωνει τη νεολαια μας, τον πλουτο μας και την εγγυηση για το μελλον της Πατριδας μας !
      Εν τοιαυτη περιπτωση θα πρεπει να ληφθουν αποφασεις στη κυβερνηση και για τον κ. Κουλη να βρεθουν καταλληλα πεδια δραστηριοτητας, μεταξυ δε αλλων στο τομεα υπερακτιων υποθεσεςων,τονωση διαφιλικων σχεσεων παγκοσμιως με εκλεγμενες χωρες κλπ, οπου νομιζω, οτι κι αλλοτε ηταν με επιτυχια δραστηριοποιημενος !!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά