Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Το ζητούμενο είναι το… αεροπλάνο


Στην πρώτη πτήση με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2015, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς απολαμβάνουν ένα εκλεκτό γεύμα και κάποια στιγμή ο ένας απευθύνεται στον άλλο «…ρε μ@@@ το πιστεύεις αυτό που ζούμε ή είναι όνειρο;». Η φράση (δεν έχει σημασία ποιος από τους δύο την εκστόμισε) μεταφέρεται σχεδόν αυτολεξεί με πολλά ακόμη «γαλλικά» από αυτήκοο μάρτυρα, και εν πολλοίς αποδίδει την έκπληξη που ζούσαν τη στιγμή του μεγαλείου τους. Η σκηνή ώς ένα βαθμό εξηγεί και τη μόνιμη αγωνία τους για την επιστροφή στην εξουσία. Ίσως γι’ αυτό, ενώ πέρασαν τρία χρόνια από την τριπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Δεν συνεχίζουν καν από το σημείο όπου σταμάτησαν μετά την απώλεια της εξουσίας, αλλά γύρισαν πίσω στην τακτική του 2011-2015 – λες και δεν μεσολάβησαν τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησής τους. Και τώρα που είχαν μια ευκαιρία στο συνέδριό τους να κάνουν στοιχειώδη αυτοκριτική ή να αλλάξουν το πολιτικό τους σχέδιο, επιμένουν σε συνθηματολογία. Η εμμονή με την εξουσία είναι το μόνο ζητούμενο, χωρίς καμιά αναπροσαρμογή στον πολιτικό τους λόγο ούτε ένα νέο πρόσωπο στην κεντρική σκηνή.

Σε όλα τα κρίσιμα θέματα οι θέσεις τους απλώς

χαϊδεύουν αυτιά. Ο λαϊκισμός είναι η συνταγή και η ξεδιάντροπη χυδαιότητα εις βάρος των αντιπάλων ο τρόπος τους στην πολιτική αντιπαράθεση. Η απέχθεια προς τους θεσμούς και η έλλειψη σεβασμού στο κράτος δικαίου επιβεβαιώθηκαν προσφάτως άλλη μία φορά. Η άρνησή τους να αποδεχθούν την αρχειοθέτηση των υποθέσεων για τη σκευωρία της Novartis δείχνει ότι είναι αμετανόητοι και θρασείς. Αυτοί που οργάνωσαν μια σκευωρία –με ερασιτεχνισμό– εις βάρος των πολιτικών τους αντιπάλων για να τους βάλουν φυλακή και να κερδίσουν τις εκλογές, παραμένουν αδίστακτοι, πολιτικά πρωτόγονοι.

Ακόμη και για τη ρωσική εισβολή πατάνε σε δυο βάρκες και με δυσκολία κρύβουν πολλοί εξ αυτών τα φιλοπουτινικά τους αισθήματα. Οι αναλύσεις τους για την εισβολή αγγίζουν συχνά το όριο της ανοησίας, αν δεν είναι εκ του πονηρού. Αλλωστε, ορισμένοι είχαν αναπτύξει ειδικές σχέσεις με τη Μόσχα μέσω του συγκυβερνήτη τους, ο οποίος παραμένει διαχρονικά θαυμαστής του αυταρχικού καθεστώτος. Ακόμη χειρότερα, για τις γαλλικές εκλογές και ενόψει του δεύτερου γύρου σχεδόν πανηγυρίζουν στο ενδεχόμενο να μην εκλεγεί ο Μακρόν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Στον οικονομικό τομέα αλλά και στην πανδημία ανατρέχουν σε πρακτικές της δεκαετίας του ’80 και αναπαράγουν συνθήματα κενά περιεχομένου. Η προσφιλής τακτική των υποσχέσεων και της παροχολογίας χωρίς μέτρο, σε μια δύσκολη στιγμή για την κοινωνία, που πληρώνει βαρύ τίμημα από την ακρίβεια, είναι ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει πως δεν κατάλαβαν τίποτε από τα χρόνια που πέρασαν στο τιμόνι της χώρας. Αυτοί που κατέστησαν την κωλοτούμπα διεθνή λέξη νομίζουν ότι οι πολίτες ξέχασαν τις εφιαλτικές επιδόσεις τους, όταν η χώρα απέφυγε την απόλυτη καταστροφή στο παρά πέντε.

Για έναν ανεξήγητο λόγο δεν κάνουν τον κόπο να αναθεωρήσουν έστω τη ρητορική τους και μετά τα βάζουν με τις δημοσκοπήσεις που δεν τους ικανοποιούν. Φαίνεται ότι αυτά μπορούν αυτά κάνουν και όποιος περιμένει κάτι άλλο μάλλον έχει τις ίδιες αυταπάτες. Το ζητούμενο είναι το… αεροπλάνο και οι ευκολίες που το συνοδεύουν.

 Παν. Λάμψιας-Καθημερινή

4 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι ήταν κατσαπλιας ο Τσίπρας, να αφήσουμε τον άριστο τον Μητσοτάκη να μας κυβερνήσει λίγο ακόμα ώστε να μη μείνει τίποτα από Ελλάδα καί Έλληνα, άστο κύριος είδαμε τον ένα είδαμε καί τόν άλλο, ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να μπούνε σύντομα στον χρονοντούλαπο τής ιστορίας, η διακυβέρνηση τούς είναι η χειρότερη πού γνώρισε ετούτος εδώ ο τόπος από τη μεταπολίτευση και ύστερα.

      Διαγραφή
  2. Χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλαδας: Προστάτεψε την Ελλάδα από την εισροή της υβριδικης εισβολής του Ερντογάν στον Έβρο. Έφερε την ψηφιακή επανάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες απαλλάσσοντας τους Έλληνες από τη γραφειοκρατία αιώνων. Μείωσε την ανεργία από 17% στο 13% εν μέσω παγκοσμιων κρισεων πανδημίας και πολέμου. Μείωσε τον ΕΝΦΙΑ και φορους για όλους τους Ελληνες. Εξόφληση το ΔΝΤ. Θωράκισε την άμυνα της χώρας σε ελάχιστο χρόνο και έκλεισε τη πόρτα στις ροές των παράνομων μεταναστών. Πέτυχε αύξησε ΑΕΠ 8% το 2021 εν μέσω πανδημίας. Η καλλίτερη κυβέρνηση όλων των εποχών. Έκλεισε τις Τράπεζες. Έστειλε τους Έλληνες στις ουρές των ΑΤΜ για 60 € την ημέρα. Γέμισε την Ελλάδα με εκατομμύρια παράνομες μετανάστες. Αύξησε το ΦΠΑ και φόρους σε ότι πετούσε και κολυμπούσε. Ξέσκισε τη μεσαία τάξη στους φόρους σκοπίμως με δικιά τους ξεδιάντροπη ομολογία. Άφησε τη χώρα ανοχύρωτη στις ορέξεις του Ερντογάν παίρνοντας το Ρίσκο ή δίνοντας και μερικά νησάκια.Εστησε τη σκευωρία εναντίον πολιτικών αντιπάλων οι οποίοι αθωώθηκαν από τη δικαιοσύνη και έπιναν whiskey κρυπτόμενοι σε κότερα εφοπλιστών αφού είχαν κάψει 100 αθώες ψυχές.
    Διαλέγεται και παίρνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά από όσα είπες ένα είναι το συμπέρασμα, το σύμπαν καί η ανθρώπινη βλακεία δεν έχουν όρια, αν και για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος, μας δουλεύεις φίλε? Δε βλέπεις ότι ο μήνας δε βγαίνει? Τέτοια ακρίβεια δεν έχει ξαναζήσει ο τόπος, λες για τις ψυχές στο μάτι και δε λες για τους θανάτους από κορονοιο πού είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη..

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά