Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Λίγη μεγαλοψυχία


Είναι δύσκολο η αντιπολίτευση να αναγνωρίσει τις επιτυχίες μιας κυβέρνησης. Ακόμη και στα εθνικά θέματα; Δυστυχώς, ακόμη και στα εθνικά θέματα. Στην Ελλάδα, για πολλές δεκαετίες, τα εθνικά θέματα αποτελούσαν αντικείμενο πολιτικής διαμάχης. Σε δύο περιπτώσεις τα δύο μεγάλα κόμματα ομονόησαν: στην ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωζώνη και στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήταν αναντίρρητα επιτυχημένη. Επικοινωνιακά θριαμβευτική, θα έλεγα. Τα ουσιαστικά αποτελέσματα είναι λογικό να προκύψουν αργότερα. Θα περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση να φανεί λιγότερο μικρόψυχη στη στάση που τήρησε σε αυτή την επίσκεψη. Άλλωστε, ήρθε σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα, που επιζητούσε, μέσα στην γκρίζα καθημερινότητα, μια στιγμή εθνικής επιτυχίας.

Προτού καν πατήσει το πόδι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, στενός συνεργάτης τού νεοεκλεγέντος αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούσε την αποτυχία της επίσκεψης. Η κομματική εφημερίδα είχε την επομένη ημέρα πρωτοσέλιδο τίτλο «σιωπηλός πελάτης». Προφανώς ο συντάκτης του τίτλου είχε

πρόβλημα ακοής και δεν άκουσε τίποτα για την ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Ηταν ως μη γενόμενη. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενοχλήθηκαν γιατί, όταν αναφέρθηκε στις προκλήσεις και στις υπερπτήσεις, δεν κατονόμασε την Τουρκία. Ενώ άλλα στελέχη, ακόμη πιο μικρόψυχα, ενοχλήθηκαν γιατί ο πρωθυπουργός σε μια κοινωνική εκδήλωση είχε δίπλα του τις δύο κόρες του. Αντιπολίτευση για τα πρωινάδικα.

Στο χθεσινό άρθρο μου επισήμανα ότι το ιστορικό γονιδίωμα του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά απαγορευτική την αλλαγή στην πολιτική συμπεριφορά του. Χθες ο Αλ. Τσίπρας έχασε μια σημαντική ευκαιρία για να αποδείξει πως η πανηγυρική επανεκλογή του σηματοδοτεί και μια νέα εποχή για το κόμμα του. Θα μπορούσε να σταθεί μεγαλόψυχα αφήνοντας πίσω, επί του προκειμένου, τις κομματικές αντιπαραθέσεις και να θεωρήσει και αυτός πως η παρουσία τού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήταν μια εθνική επιτυχία. Θα έστελνε και ένα μήνυμα στους θερμοκέφαλους φίλους του πως κάτι αλλάζει πλέον στο κόμμα τους. Δεν το έπραξε, όντας δέσμιος εγγενών ιδεολογικών προκαταλήψεων. Τέτοιες υπερβάσεις είναι δύσκολες έως ακατόρθωτες για ιδεολογικοποιημένα κόμματα. Εξάλλου, τον λαϊκισμό τους τον χαρακτηρίζουν η μικροψυχία και ο φθόνος.

 Σ. Μουμτζής-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά