Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για ad hoc ηλικιακό όριο τα 70 έτη στην Κεντρική Επιτροπή έχει βγάλει στα… κάγκελα την αριστερόστροφη εσωκομματική αντιπολίτευση που παρακολουθεί τους προεδρικούς και προετοιμάζει αντεπίθεση.
Στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι περίμεναν σε μια λογική «μαντείου των Δελφών» τα τελικά αποτελέσματα. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη νέα Κεντρική Επιτροπή, στη «μεγάλη εικόνα» του κομματικού οργάνου πρόβαλε η επικράτηση του «προεδρικού» μπλοκ, σε συνδυασμό με την απώλεια εσωτερικών δυνάμεων για την «Ομπρέλα», δηλαδή την αριστερόστροφη εσωκομματική αντιπολίτευση.
Μολονότι, τα κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας» απώλεσαν σταυρούς προτίμησης και μαζί δύναμη, στην τελική σειρά κατάταξης, με τις μετοχές τους να πέφτουν αρκετές θέσεις στο εσωκομματικό χρηματιστήριο, εντούτοις η ενίσχυση των «προεδρικών» εκφράσεων στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνοδεύτηκε από αλληλοκατηγορίες, αιχμές, βολές και υπονοούμενα αναφορικά με την οριστική έκβαση της διαδικασίας.
Έχοντας εκλεγεί στην 140ή θέση στην Αττική, αιχμές είχε αφήσει πρώτη η Μαρία Ρεπούση, κάνοντας λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «κατευθυνόμενη ψηφοφορία». Άραγε από ποιον;
Η πιο μαζική δεξαμενή παραπόνων αφορά την
ποσόστωση της διεύρυνσης, καθώς η τελική λίστα με τους εκλεγέντες (150 συνολικά ) στην Αττική άφησε εκτός νυμφώνος ιστορικά στελέχη, αλλά και παραδοσιακά κομματικά μέλη, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα είχαν καταφέρει την άνετη εκλογή τους. Με βασικό επιχείρημα ότι η διεύρυνση είχε ήδη συντελεστεί την τελευταία τριετία και πριν από τη διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου, στελέχη τα οποία έχασαν στο νήμα την εκλογή τους στην Κεντρική Επιτροπή, προσανατολίζονται να θέσουν το φθινόπωρο και θεσμικά τις ενστάσεις τους, επισημαίνοντας ότι εκ του αποτελέσματος, λόγω των ποσοστώσεων, πριμοδοτήθηκαν άτομα τα οποία θα αντλούσαν ούτως ή άλλως ψήφους από τη διευρυμένη δεξαμενή των 61.600 εγγεγραμμένων μελών του κόμματος, η οποία υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια των παλιότερων ετών.Στις τάσεις απέδωσε, από πλευράς του, την αδυναμία του να εκλεγεί στη νέα Κεντρική Επιτροπή ο πρώην μυστικοσύμβουλος του προέδρου, Νίκος Καρανίκας, απαντώντας σε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «τα 110.000 νέα μέλη, αν δεν τα διαγράψει η οργανωτική επιτροπή, θα φέρουν σε δύσκολη θέση τις τάσεις και τις φράξιες».
Δεν έλειψαν επίσης τα παράπονα αναφορικά με στελέχη που ανέπτυξαν ανταγωνισμό μεταξύ τους, αν και ανήκουν στην ίδια τάση. Οπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η «γραμμή» των «προεδρικών» φαίνεται να «έσπασε» κατά κράτος από κάποιους υποψήφιους, προκαλώντας την «έκρηξη» των υπολοίπων συντρόφων τους, αφού όλοι τους πρόσκεινται όχι μόνο στην «προεδρική» πλειοψηφία, αλλά και στην ίδια ομάδα, δηλαδή την «Κίνηση Μελών». Για να φτάσουμε, τέλος, στο θρίλερ της Αττικής όπου η «νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη».
Αρχικά το προβάδισμα διατηρούσε στη σταυροδοσία η Εφη Αχτσιόγλου έναντι της Ρένας Δούρου. Ακολούθως, ηγείτο η Ρένα Δούρου, ενώ με το φως της ημέρας η ανατροπή ολοκληρώθηκε (sic) και η Εφη Αχτσιόγλου «κλείδωσε» την πρωτιά.
Σε άλλη στιγμή, ο διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή» και μέλος της νέας ΚΕ, Αγγελος Τσέκερης, είπε «τείνω στο συμπέρασμα ότι τύπους σαν αυτόν που έσπρωξε –στην κυριολεξία– τον Δρίτσα στο συνέδριο έχουμε περισσότερους από όσους μπορούμε να αντέξουμε».
Ούτε τα «συντροφικά» καρφιά περί οικογενειοκρατίας είχαν λείψει από τις «αναλύσεις» των τελικών αποτελεσμάτων, καθώς αρκετοί εκ των συντρόφων του παρατηρούσαν πως, για παράδειγμα, εκτός από τον πρώην υπουργό, Φώτη Κουβέλη, εξελέγη στη νέα Κεντρική Επιτροπή και η κόρη του, Μαρία. Παράλληλα, η ανάδειξη του Γιώργου Τσίπρα στην 11η θέση αποδόθηκε εν μέρει στο «βαρύ» του όνομα, αν και ο ίδιος εξελέγη σε καλύτερη σειρά από τη Ζανέτ Τσίπρα (αδελφή αρχηγού), που εκλέχθηκε 20ή στην Αττική.
«Οταν όλα τελειώσουν, σημασία θα έχει πώς φερθήκαμε ο ένας στον άλλον» είχε σχολιάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την επανεκλογή της, η Αννέτα Καββαδία, η οποία πρόσκειται στην αριστερή «Ομπρέλα».
Αυτά όμως είχαν τελειώσει με τα αποτελέσματα της Κεντρικής Επιτροπής στο συνέδριο. Ελα όμως που ο «κεντρικός πονηρός πολιτευτής» απεργάζεται άλλα σχέδια για να ελέγχει το κόμμα. Σου λέει «ας είμαστε καλυμμένοι μήπως χάσουμε τις εκλογές με τους μηχανισμούς».
Εβαλε λοιπόν τα εξαπτέρυγά του να ετοιμάσουν, στο πλαίσιο της ανανέωσης πάντα, ad hoc ηλικιακό όριο στην κεντρική επιτροπή τα 70 έτη. Μέτρησε τις ισορροπίες και είδε ότι έτσι πλήττεται με τις αποχωρήσεις ηλικιωμένων περισσότερο η αριστερή αντιπολίτευση. Τον κατάλαβαν όμως οι «αριστεροί» και παρακολουθούν τους προεδρικούς βήμα-βήμα για τις επόμενες κινήσεις.
Και όπως είπε και ο παλιός, αν έρθει τέτοια πρόταση το φθινόπωρο, ο Βεζούβιος θα ωχριά μπροστά στον ΣΥΡΙΖΑ…
Γράφει ο Άρης Διάκος-tomanifesto.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.