Σήμερα συµπληρώνονται 33 χρόνια από την πτώση του «τείχους του αίσχους». Τέτοια ημέρα, αντί να γράψω για μία ακόμη φορά τετριμμένες σκέψεις δικές μου, θα παραθέσω αποσπάσματα από το βιβλίο της Αννας Φούντερ, «Stasiland, πίσω από το τείχος του Βερολίνου»:
«Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970 η Στάζι παρακολουθούσε τη γωνία των κεραιών που ήταν τοποθετημένες έξω από τα διαμερίσματα και τιμωρούσε τους κατόχους τους αν ήταν στραμμένες προς τη Δύση (σελ. 32). Το τείχος του Βερολίνου στην Αν. Γερμανία αποκαλείτο “αντιφασιστικό, προστατευτικό φράγμα”» (σελ. 41).
«Μετά την πτώση του τείχους τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την Αν. Γερμανία το πιο τελειοποιημένο κράτος παρακολούθησης όλων των εποχών» (σελ. 76). «Η Στάζι είχε 97.000 υπαλλήλους και 173.000 πληροφοριοδότες. Υπολογίζεται ότι στο Γ΄ Ράιχ αντιστοιχούσε ένας πράκτορας της Γκεστάπο σε 2.000 κατοίκους, ενώ στην ΕΣΣΔ του Στάλιν ένας πράκτορας της NKVD αντιστοιχούσε σε 5.830 άτομα. Στην Αν. Γερμανία υπήρχε ένας πράκτορας της Στάζι ανά 23 άτομα (σελ. 76).
«Το δελτίο ειδήσεων διαρκούσε πολλή ώρα διότι ο
Χόνεκερ αναφερόταν κάθε φορά με όλους τους επίσημους τίτλους» (σελ. 125). «Εδώ είναι γραφείο εργασίας, όχι γραφείο ανεργίας. Δεν είσαστε άνεργη, ψάχνετε για δουλειά./ Ψάχνω για δουλειά επειδή είμαι άνεργη/ Δεν είστε άνεργη είπα, δεν υπάρχει άνεργη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας» (σελ. 130).«Ο προϊστάμενος μού είπε πως ο καθένας μπορεί να έχει εξωσυζυγική σχέση, αλλά πρέπει να δηλώνονται τα πάντα» (σελ. 182). «Ολο το διάστημα του αποκλεισμού του Βερολίνου αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν χιλιάδες πτήσεις για να ρίξουν τρόφιμα, ρουχισμό, τσιγάρα, φάρμακα… στη Δύση αποκαλούσαν αυτά τα αεροπλάνα σταφιδοβομβαρδιστικά… στην Ανατολή όμως μάθαιναν ότι τα εχθρικά αεροπλάνα πετούσαν πάνω από τις ανατολικογερμανικές καλλιέργειες πατάτας και τις ψέκαζαν με σκαθάρια… σύνθημα: σταματήστε το αμερικανικό σκαθάρι» (σελ. 198-199).
«Σε μερικές κωμοπόλεις όπου πήγαινε ο Χόνεκερ τα κτίρια στον κεντρικό δρόμο ήταν βαμμένα ως τη μέση, γιατί μέχρι εκείνο το ύψος έβλεπε ο Χόνεκερ καθισμένος στη λιμουζίνα του» (σελ. 221).
Κλείνω με την ιστορική δήλωση του Γκορμπατσόφ προς τον Χόνεκερ: «Η ζωή τιμωρεί αυτούς που έρχονται πολύ καθυστερημένα».
Σ. Μουμτζής-Καθημερινή
Ο Τσιπρας γραφτηκε στην ΚΝΕ την χρονια που επεσε το τειχος ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ανέκδοτα λένε πάντα την αλήθεια 🙂
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί σκέφτεται ένας κομμουνιστής μπροστά στον καθρέφτη;
– Προσπαθεί να καταλάβει ποιος από τους δυο είναι ο χαφιές. Γ. Κ.
Φιλε μου εισαι ολο εκπληξεις !!
ΔιαγραφήΠου τα μαθαινεις ολα αυτα βρε θηριο ??
Για πεστα και στον αλλον φιλο μας που γραφει και κατατασει τον καθενα μη αριστοκρατη σαν τον κ.κουλη στην ομοταξια των σανοφαγων !