Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Έλεγχοι ασφαλείας παντού για να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες»


Τα όσα εξωφρενικά αποκαλύπτονται αυτές τις μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, δικαίως προκαλούν έκρηξη οργής και αγανάκτησης για τις κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους. Οι διαπιστώσεις που είχαν γίνει πριν από το μοιραίο, η ποιότητα των ανθρώπων που διαχειρίστηκαν το συγκεκριμένο περιστατικό –πριν καταλήξει στον ομαδικό θάνατο τόσων ψυχών– προκαλούν ρίγη. Οχι μόνον για την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και για το πού αλλού ελλοχεύουν ανάλογοι κίνδυνοι. Τώρα είναι η στιγμή, εκτός από τα τρένα, να γίνει μια εξονυχιστική έρευνα για τις συνθήκες ασφαλείας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Να γίνουν ανεξάρτητες επιτροπές με στελέχη κύρους και να αναλάβουν δράση, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποφανθούν για τα κενά που ενδεχομένως υπάρχουν. Αυτές οι επιτροπές οφείλουν να υπερβαίνουν το κομματικό σύστημα και να έχουν απόλυτη ελευθερία πρόσβασης σε στοιχεία και υποδομές, ώστε να κάνουν απερίσπαστες τη δουλειά τους.

Μπορεί να υπάρχουν ρυθμιστικές ή ανεξάρτητες αρχές στους διάφορους τομείς, αλλά όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση των τρένων η αρμόδια υπηρεσία δεν έκανε τη

δουλειά της, αν δεν είχε μαύρα μεσάνυχτα. Για όσο λοιπόν υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον στα θέματα ασφαλείας, είναι χρήσιμο και μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη μια έρευνα και να μη χρειαστεί να φτάσουμε σε άλλη τραγωδία για να διορθώσουμε λάθη και αβελτηρίες. Σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνον θα πρέπει να βρεθούν οι «τρύπες» στα διάφορα συστήματα ασφαλείας, αλλά να ληφθούν άμεσα τα μέτρα θεραπείας. Στις ενδεχόμενες ενστάσεις ότι βρισκόμαστε λίγο πριν από τις εκλογές και αυτές οι ενέργειες ίσως παρερμηνευθούν, ένας ειδικός σε θέματα ασφαλείας στην εναέρια κυκλοφορία, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: «Ας κάνουν τη δουλειά και ας νομίζει ο καθένας ό,τι θέλει». Χωρίς αμφιβολία έχει δίκιο ο εν λόγω ειδικός, καθώς αν είναι να σωθεί έστω και μια ανθρώπινη ζωή από ενδεχόμενα λάθη που μπορούν να αποφευχθούν αξίζει κάθε κόπο και κάθε άλλη αβαρία ή πολιτική παρεξήγηση και σύγκρουση.

Η κυβέρνηση, που ασφαλώς βρίσκεται σε δύσκολη θέση και απολογείται για τις ευθύνες της, αλλά και για τη διαχρονική φαυλότητα του πολιτικού συστήματος, έχει μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων την υποχρέωση και την ευθύνη να τολμήσει. Να κάνει τώρα όσα δεν έγιναν δεκαετίες και να μη λογαριάσει ούτε λεπτό το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος. Η κοινωνία δεν εκφράζεται μόνον από τις κατεδαφιστικές προσεγγίσεις των οψίμως διαμαρτυρομένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων που παριστάνουν τις αθώες περιστερές, ενώ έχουν συμμετοχή σε αυτό που κατάντησε ο ΟΣΕ και άλλοι φορείς του Δημοσίου. Υπάρχει η κοινωνική πλειοψηφία όλων εκείνων που δεν κάνουν θόρυβο, αλλά είναι επίσης οργισμένοι και ανήσυχοι για το πού πάει η χώρα. Ολοι αυτοί απαιτούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει πέραν της ανάληψης ευθύνης (που ήδη έκανε) και στη ρητή δέσμευσή του ότι εκτός των άμεσων μέτρων, στην επόμενη τετραετία –εφόσον τον επιλέξουν οι πολίτες– θα πράξει ό,τι πρέπει για να αλλάξει ο τόπος και ας μην ξανακερδίσει ποτέ. Δεν είναι ζήτημα δονκιχωτισμού, αλλά εδραία πεποίθηση ότι για να υπάρξουν τομές και εκσυγχρονισμός της χώρας απαιτούνται πολιτικές θυσίες.

 Παν. Λάμψιας-Καθημερινή

8 σχόλια:

  1. Ειναι να κλαις και να γελας κυριακατικα σημερα με τη κατασταση στο νεοελληνικο μας βασιλειο !! /-Τώρα, γραφει ο πρωινος κονδυλοφορος στο σχολιο του, είναι η στιγμή, εκτός από τα τρένα, να γίνει μια εξονυχιστική έρευνα για τις συνθήκες ασφαλείας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε στεριά, αέρα και θάλασσα.-
    Μεχρι προχθες δεν ηταν αναγκαιο, τωρα ομως μετα τον αδοξο θανατο,το αποτομο ξεκληρισμα απο 57 Ελληνες ολα θα γινουν καλιτερα και παραδεισενια! /Τωρα θα γίνουν ανεξάρτητες επιτροπές με στελέχη κύρους και θα γίνει μια εξονυχιστική έρευνα για τις συνθήκες ασφαλείας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε στεριά, αέρα και θάλασσα.!!!!/
    Ειναι οι στιγμες που ουρλιαζεις μεχρι τον ουρανο, που λογιζεσαι και διερωτασαι πως ειναι δυνατον να συμβαινει ενα τετοιο κατρακυλισμα και ξεπεσμος σε ενα ευρωπαικο κρατος ??
    Και ποσα λεπτα δε μας δωσαν κι ακομα δινουν οι Ευρωπαιο, ποσα αλλα δεν μας μαθαν και διδαξαν !! Τιποτα απο ολα αυτα !! Τσαπατσουληκο ηταν το κρατος μας και τετοιο θα μενει
    αν δεν αλλαξουν ριζικα οι καταστασεις !Τουτο το ταρακουνημα επρεπε ομως να το πληρωσουν τοσες αδικοχαμενες ψυχες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί. Για τον Μωυσής που αποδείχτηκε Ηρώδης και τους τσανακογύφτες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολυ χαμηλο IQ για αυτο ειστε τοσο πισω στις δημοσκοπησεις ολα σας φταινε εκτος απο το κομμα σας

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε 3.22,
      Εσενα ειχα υπόψη μου και τους ομοίους σου οταν αναφέρθηκα σε ''τσνακογλύφτες''. Που ξέρεις αν συμετέχω σε εκλογές και τι ψηφίζω. Απλά πετάς τη ''βλακεία'' σου σαν πορδή. Πάντως ενα ειναι σίγουρο, οτι η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ψήφος και η δική σου (αν μπορείς να εχεις δική σου ) δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι στην ίδια κάλπη. Βέβαια για σενα αυτά που γράφω ειναι ''κινέζικα'' γιατί το μυαλό σου ειναι λίγο και κακής ποιότητας. ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ

      Διαγραφή
  3. ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
    Μανωλης Κοττάκης, Εστια 12-3-2023.
    Κι αυτός δεξιός ειναι, αλλά ΟΧΙ κολλημένος.
    Αφήστε τα λιβανιστήρια και τους γλύφτες, οι αυλοκόλακες δεν ωφέλησαν κανενα στην ιστορική διαδρομή, ούτε τους ηγέτες, ούτε τους ηγεμονευόμενους, πολλώ δε μάλλον την πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοττάκης είναι δεξιός και οχι κολλημένος? Το μεγαλύτερο εξαπτέρυγο του Τσίπρα. Μαζί με τον Αντωναρο, Ρούλη, Παπακώστα κλπ πολιτικά λαμογια που προδωσαν το κόμμα.
    Πόσες φορές είχε τον ίδιο τίτλο με την Εφ.Συντακτών? Πλάκα μας κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συντροφε1:37:00 σήμερα μην αγοράσεις και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΑΥΓΗ. Έχουν ακριβώς το ίδιο πρωτοσέλιδο!! " ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ" Αυτή είναι η αντικειμενικότητα του εξαπτερυγου Κοττάκη που εξυμνείς. Καλή χώνεψη του σανού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσένα κάλεσε ο αρχηγό σου στο μαντρί ανωνυμε 9.08

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά