Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Ο ολοκληρωτισμός της αλητείας


«Ορδές που κραυγάζουν, βρίζουν και απειλούν. Τη Δευτέρα δέχθηκα επίθεση έξω από το γραφείο μου. Χθες, επίθεση στην αίθουσα. Έπρεπε να προστατεύσω τους φοιτητές μου, η κατάσταση ήταν ένα τσακ πριν βγουν ρόπαλα», δηλώνει στην Athens Voice η Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου. Εκείνη έπρεπε να προστατεύσει τους φοιτητές της, όμως οι συνάδελφοί της δεν έσπευσαν να της συμπαρασταθούν. Φοβήθηκαν τις ορδές; Δεν ήθελαν να μπλέξουν; Ή μήπως έριξαν το επεισόδιο στο καλάθι με τα άπλυτα της πανεπιστημιακής ζωής; Κοινώς το θεώρησαν αμελητέο, κοινότοπο. Ας πρόσεχε. Δεν σκεφτόταν τις συνέπειες όταν με ανάρτησή της στο fb αντιμετώπιζε κριτικά τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη; Ας ρωτούσε κάποιον ορθώς σκεπτόμενο να της υπαγορεύσει τις σωστές λέξεις. Όμως τι να περιμένεις από μια καθηγήτρια Φιλοσοφίας η οποία προ καιρού είχε πρωτοστατήσει στην κίνηση για την αφαίρεση του τίτλου του καθηγητή από τον Πούτιν; Στη φωτογραφία είδα ένα τεράστιο πανό που

το κρατούσαν κάτι τύποι οι οποίοι ζητούσαν την παραίτησή της από πρόεδρο του τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Δική τους είναι η σχολή, δική τους κι η φιλοσοφία, οπότε δικαιούνται να κάνουν ό,τι θέλουν με την ιδιοκτησία τους. Είναι, αυτό που λέμε, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών που θα καταστείλει η πανεπιστημιακή αστυνομία όταν, αν και όποτε τη δούμε και δεν θα το πιστεύουμε. Στο βιογραφικό της, εκτός από πολλές δημοσιεύσεις, διάβασα ότι έχει μεταφράσει το δοκίμιο της Χάνα Aρεντ «Περί βίας». Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια με δικό της σχολιασμό – έτσι για να πούμε και κάτι σοβαρό.

Πόσα αντίστοιχα επεισόδια έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες; Πόσες φορές τα έχουμε καταγγείλει; Και πόσους υπερασπιστές έχουν βρει; Η ενιαία σκέψη, αυτή που δεν ανέχεται παρά μόνον τον εαυτό της, είναι καταδικασμένη να δημιουργεί αγέλες οι οποίες παράγουν βία και οδηγούν στον ολοκληρωτισμό. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνον το πανεπιστήμιο. Το φαινόμενο αφορά ολόκληρη την κοινωνία και τη διανοητική αλητεία που περιθάλπει. Oποιος διαφωνεί είναι εχθρός. Και οφείλεις να τον εξολοθρεύσεις. Η Aριστερά, από τότε που σταμάτησε να παράγει δική της σκέψη, έχει αναλάβει τον ρόλο του εξολοθρευτή των αντιπάλων της. Η μεταστροφή έγινε από τότε που άρχισε να υπερασπίζεται τους δολοφόνους της τρομοκρατίας. Χωρίς παιδεία, με τα υποτυπώδη ελληνικά τους, αυτά τα ενεργούμενα πολύ απλά θεωρούν τη σκέψη εχθρό τους διότι τους ξεβολεύει από την αδράνεια των στερεοτύπων που ελέγχουν τον νου τους και τα αντανακλαστικά τους. Ο νέος ολοκληρωτισμός είναι ακέφαλος ή κουκουλοφόρος. Δεν προτείνει μιαν άλλη κοινωνία από τη δική μας. Δρα αντανακλαστικά. Καίει, καταστρέφει και παλεύει να φιμώσει κάθε φωνή που δεν συντονίζεται στην αμάθειά του.

 Τάκης Θεοδωρόπουλος-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά