«Τίτλοι τέλους για τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης» έγραφε η Αυγή αλλά την ίδια ημέρα η πρώτη δημοσκόπηση ταυτόχρονα με την προκήρυξη των εκλογών, δεν «εκδίδει» πιστοποιητικό θανάτου της «χειρότερης κυβέρνησης».
Σε δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύει σήμερα το «Βήμα» η πρόθεση ψήφου δίνει 27,8 στη ΝΔ, 22,2% στον ΣΥΡΙΖΑ (5,6% διαφορά), 8,5% στο ΠΑΣΟΚ, και 4.4% στο ΜέΡΑ 25. Η διαφορά στους δύο πρώτους ανεβαίνει στο 6,9% στην «εκτίμηση ψήφου», με την ΝΔ στο 33,8%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,9% το ΠΑΣΟΚ να ασθμαίνει στο 10,3% και το ΜέΡΑ 25 στο 5,4%. Αναφέρουμε τα κόμματα τα οποία εμπλέκονται σε κάθε μορφής σεναριολογία κυβερνητικής προοπτικής.
Όσο η ημερομηνία από το
σοκ των Τεμπών απομακρύνεται και αποφορτίζεται αντίστοιχα η κοινωνία, η ΝΔ επανελκύει σταδιακά ψήφους που είχαν απομακρυνθεί μετά το γεγονός. Επειδή ο ορίζοντας της αυτοδυναμίας είναι μακρινός στην πρώτη εκλογή, ανοίγει η δίοδος για τη διενέργεια επαναληπτικής, καθώς ο ατυχής – κατ’ εμάς - όρος που έχει θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης («ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργοί»), λειτουργεί ανασχετικά για κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.Αν και είναι πρόωρο, μόλις χθες θυροκολλήθηκε το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, η διαρκής αναιμία των ποσοστών των δύο κύριων πόλων της «προοδευτικής διακυβέρνησης», ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προεικάζει ότι δεν θα ευοδωθεί, όχι μόνο το όνειρο του Αλέξη να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, αλλά ούτε τα πιο «σεμνά» των Δραγασάκη, Τσακαλώτου και άλλων στον ΣΥΡΙΖΑ, για κυβέρνηση ηττημένων. Δε βγαίνουν καθόλου τα κουκιά.
Πολύ περισσότερο που όπως μας έλεγε άλλος δημοσκόπος, οι απαντήσεις του κόσμου για τις δεύτερες εκλογές τείνουν σε επιλογή υπερψήφισης του νικητή της πρώτης αναμέτρησης. Και δεν διαφαίνεται δυναμική ανατροπής καθώς σχεδόν σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία η ΝΔ υπερτερεί συντριπτικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη δημοσκόπηση της Metron το ποσοστό εκείνων που θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση υπερτερεί έστω και ελαφρώς εκείνων που προτιμούν κυβέρνηση συνεργασίας (51% - 48%). Ίσως γιατί όπως λέει ο Πρόεδρος της εταιρίας Στράτος Φαναράς «Οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας αδυνατούν να περιγράψουν με σαφήνεια μια μετεκλογική συνεργασία, και έτσι σε εποχές ανασφάλειας όπως η σημερινή μειονεκτούν στην αντιλαμβανόμενη εικόνα «κυβερνησιμότητάς» τους».
Καλώς ή κακώς, ο κόσμος στην Ελλάδα ψηφίζει για Πρωθυπουργό. Και ο Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό πρωθυπουργικής καταλληλότητας περίπου διπλάσιο από τον Τσίπρα (35% έναντι του πενιχρού 18%). Όσο για το διεθνές κύρος, ιδιότητα που δεν είναι θεωρητική για μια χώρα με εθνικά προβλήματα, ο Μητσοτάκης τον νικάει κατά κράτος με ποσοστό 51% έναντι 10% του Τσίπρα!
Από τα ανωτέρω φαίνεται ότι πήγε στράφι η εξαετής διαρκής προσπάθεια αποδόμησης του προσώπου του Μητσοτάκη στα σόσιαλ μίντια. Έχουμε ξαναπεί η κοινωνία δεν είναι στο Twitter, και η ακατάπαυστη προσπάθεια των συριζαίϊκων troll να τσαλακώσουν διά της ειρωνείας ή ακόμη και γελιοποίησης την εικόνα του Μητσοτάκη, απέβαινε σε μεταξύ τους διάλογο, με την κοινωνία απέξω.
Ίσως, αυτό ήταν και καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αν ο κόσμος έβλεπε την εχθροπάθεια και την ευτέλεια που εκπέμπουν, θα απέστρεφε περισσότερο οφθαλμόν.
Όσο για την παράσταση νίκης είναι σαρωτική υπέρ της ΝΔ με ποσοστό 70% και τον ΣΥΡΙΖΑ να σέρνεται στο 17%! Ακόμη και στην αξιολόγηση του έργου κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικός «νικητής». 56% οι αρνητικές γνώμες για το έργο της κυβέρνησης, 74% για την αξιωματική αντιπολίτευση!
Είναι τόση η καταγγελτική αμετροέπεια και η έλλειψη αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμη και στα θεωρητικώς προνομιακά του πεδία, όπως ποιος «νοιάζεται περισσότερο για τα προβλήματα των ανθρώπων», ο Μητσοτάκης λαμβάνει 24% με τον Τσίπρα να καθηλώνεται στο 18%! Ας μη μιλήσουμε για τα αυτονόητα, τον χειρισμό κρίσεων (42%-15%) ή την οικονομική πολιτική (37%-17%).
Στην ειλικρίνεια ο Μητσοτάκης τον περνάει δέκα ολόκληρες μονάδες ( 23% -13%), ενώ ακόμη και στο ποιος δεν έχει εξαρτήσεις από μεγάλα συμφέροντα η… «Μητσοτάκης ΑΕ», κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, υπερτερεί του Τσίπρα ( 13%-11%).
Όσοι επαναπαύονται στο ότι οι δημοσκοπήσεις είναι «πετσωμένες» κακό του κεφαλιού τους. Τους διαφεύγει αυτό που γράφει η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της ότι δεν υπήρξαν άλλες εκλογές όπου η δημοσκοπική σύγκριση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να υπήρξε τόσο καταλυτική υπέρ της πρώτης.
Και η προσωπική μας υποψία είναι ότι η τέτοια κυριαρχία της κυβέρνησης δεν οφείλεται μόνο στην ίδια, αλλά στο αναξιόπιστο και μη σοβαρό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Γ. Σιδέρης-liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.