Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Η προσμονή του θαύματος


Την Τετάρτη είδα το ντέρμπι κορυφής του αγγλικού πρωταθλήματος, Μάντσεστερ Σίτι – Αρσεναλ. Στο πρώτο εικοσάλεπτο οι γηπεδούχοι προηγούνταν με 1-0, είχαν χάσει τρεις κλασικές ευκαιρίες και έλεγχαν πλήρως το παιχνίδι. Είχαν, δηλαδή, την ποδοσφαιρική παράσταση νίκης. Οι αντίπαλοί τους παρουσίαζαν εικόνα διάλυσης. Τελικά, χωρίς να χαλαρώσουν καθόλου οι παίκτες των νικητών, κέρδισαν την Αρσεναλ με 4-1. Γιατί τα γράφω αυτά;

Γιατί η εξέλιξη αυτού του παιχνιδιού μού θύμισε την πορεία προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, προηγείται με συντριπτική διαφορά στην παράσταση νίκης και σε όλες τις συγκριτικές ερωτήσεις υπερέχει σημαντικά του αντιπάλου της. Στις δε δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολείπεται καθαρά του πρωθυπουργού.

Ας σημειωθεί –και αυτός είναι ένας σοβαρός δείκτης– πως αυτή η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας κρατάει από την άνοιξη του 2016. Δηλαδή, επί επτά συναπτά έτη, και ενώ

έχουν μεσολαβήσει τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις που επιβεβαίωσαν αυτή την υπεροχή, το πολιτικό τοπίο παραμένει αναλλοίωτο. Ακόμη και στην πιο δύσκολη περίοδο της κυβέρνησης, αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών, η διαφορά απλώς μειώθηκε, η γενική εικόνα δεν ανατράπηκε.

Τώρα, 23 ημέρες πριν από τις εκλογές, τι μπορεί να περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αναστραφεί αυτό το κλίμα; Την έλευση ενός θαύματος. Δηλαδή την έλευση ενός απρόοπτου γεγονότος που θα αλλάξει τις υπάρχουσες, εδώ και επτά χρόνια, πολιτικές ισορροπίες. Ως γνωστόν η προσμονή του θαύματος στην πολιτική δεν αποτελεί στρατηγική, αποτελεί τυχοδιωκτισμό. Είναι όμως αναγκαία. Γιατί ένα κόμμα εξουσίας που διαφαίνεται ότι θα ηττηθεί στις εκλογές παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες πρόβλημα συσπείρωσης, σε αντίθεση με τον διαφαινόμενο νικητή. Γι’ αυτό τον λόγο η νίκη του είναι πιο ευρεία απ’ ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Σήμερα, η γενική εικόνα του πολιτικού τοπίου –όπως και η εικόνα των πρώτων είκοσι λεπτών του προαναφερθέντος ποδοσφαιρικού αγώνα– δεν φανερώνει πως θα διεξαχθεί ένα ντέρμπι στις 21 Μαΐου. Και αν στο ποδόσφαιρο η μπάλα είναι στρογγυλή και κάνει πολλές φορές περίεργα παιχνίδια, στην πολιτική η παράσταση νίκης δεν αφήνει περιθώριο για τέτοια παιχνίδια.

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

3 σχόλια:

  1. απο το 2016 παντα πρωτη η ΝΔ στις δημοσκοπησεις .......Αλεξη κλειστο το μαγαζι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχεισ δικαιο 11:28:00 π.μ. !!Με τους γαλαζιους σταθμαρχηδες σαν ψηφοφορους της η Νεα Δημοκτρατια του κ. Κουλη απο τον μεγαλο οικο των Μητστακηδων με τρεις ονομαστους και θεοσταλτους υπουργους απο τη συσταση του Ελληνικου κρατους μας ξεπερναει καθε αλλο οικο !! Κοντα σ~αυτους βεβαια εχει και μεγαλες αραδες απο σγγγενικα αλλα μελη της οικογενειας που προκοψαν σαν υπουργοι και υπουργηνες στη πολιτικη, οποτε μπορουμε να λεμε πως απο αριθμητικης πλευρας η ρατσα αυτη ειναι πετυχημενη !!! Πρεπει ναχουν αμετρητες κουμπαριες σαν και τον μακαρητη Βαγγελη Καλατζη παλια στη Φθιωτηδα !!Αλλιως μου ειναι ανεξηγητη αυτη η επιτυχια τους ! Επι μερους δεν θελω να ναφερθω , αλλα ολοι τους ξερουμε τους Μητσοτακηδες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TON MAIO ΘΑ ΦΑΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά