Τα μεγάλα και ακανθώδη θέματα που οφείλει να ξεπεράσει η Κουμουνδούρου για να επιτευχθεί η «πολιτική αλλαγή» που έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο.
Δεκαέξι ημέρες απομένουν μέχρι την κάλπη της 21ης Μαΐου. Θα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μεταβάλει το κλίμα και να πάρει τα «κλειδιά» των πολιτικών πρωτοβουλιών καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση και πιέζοντας τους όμορους χώρους του; Οι δημοσκόποι μιλάνε για σαφές ρεύμα ΝΔ. Οι δημοσιολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ για βουβή εκλογική συμπεριφορά και για σταθερά γκρίζα ζώνη αναποφάσιστων με καταβολή από την κυβερνώσα παράταξη. Οι μετριοπαθείς και συγκρατημένοι για εκλογές με αποστροφή των πολιτών αλλά και για αποκρυστάλλωση των τάσεων την εβδομάδα που έρχεται. Το βέβαιο είναι πως διαμορφώνονται έξι «νάρκες» στον προεκλογικό διάδρομο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξι μεγάλα και ακανθώδη θέματα που οφείλει να ξεπεράσει για να επιτευχθεί η «πολιτική αλλαγή» που έχει ως στρατηγικό στόχο. Πάμε να τις δούμε.
Νάρκη πρώτη:
Η χαλαρή ψήφος της 21ης Μαΐου. Αυτό βέβαια δεν το ξορκίζει μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΝΔ και εξού και οι δυο τους μιλάνε για τη μάχη καθεαυτή και μόνον χωρίς να αφήνουν περιθώρια στο στρατήγημά τους για «δεύτερο γύρο». Ο φόβος του κλίματος «ευρωεκλογών» για την 21η Μαΐου είναι μεγάλος για την Κουμουνδούρου και πάει σε συνάρτηση με δύο μεγάλα στοιχήματα. Το πρώτο είναι να επιτύχει άμεσα μεγάλη συσπείρωση ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλαρής ψήφου. Μία εκ των πρόσφατων μετρήσεων δεν κόμισε καλά νέα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τη Rass η ΝΔ έχει βαθμό συσπείρωσης 71,6%, έναντι μόλις 60,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Μικρός βαθμός για τις
ημέρες που απομένουν αν και όπως επισημαίνουν οι φίλιοι στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιολόγοι, η Κουμουνδούρου συσπειρώνει αργά και λίγο πριν από την κάλπη κινητοποιώντας και τα «αντιδεξιά αισθήματα».Νάρκη δεύτερη:
Η παράσταση νίκης της ΝΔ. Καταγράφεται στις περισσότερες των μετρήσεων – και ειδικά σε ό,τι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του αντιπάλου του – και έχει σχέση και με τη «χαλαρή ψήφο» ή την πρώτη νάρκη που περιγράψαμε. Ο φόβος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαμορφωθεί ρεύμα επικράτησης τις εβδομάδες που απομένουν, που με τη σειρά του θα επιφέρει φυγόκεντρες δυνάμεις και εκροές προς τα αριστερά του πολιτικού τόξου.
Νάρκη τρίτη:
Η
συζήτηση για την «κυβέρνηση των ηττημένων» δεν είναι στο τραπέζι του
επιτελικού σχεδίου του Αλέξη Τσίπρα παρά μόνον η πρωτιά του κόμματός του
και η προοδευτική διακυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, μια κουβέντα που ατυχώς
ανακινήθηκε αποστέλλει θολό σήμα κυρίως στο πιο κεντρώο κοινό, ενώ
δείχνει πως δεν υπάρχει «πίστη» στο ίδιο το περιεχόμενο της απλής
αναλογικής που είναι η δυνατότητα για συμπράξεις πάνω σε προγράμματα.
Οχι τυχαία η κυβέρνηση και οι δυνάμεις της αξιοποιούν την όλη κουβέντα
και τη συνδέουν με την πολιτική αστάθεια. Σε αυτό το κάδρο πρέπει να
εγγράφεται η πρόταση Τσίπρα για τα 11 σημεία-τομές που μετεκλογικά θα
συζητηθούν ως χάρτα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης και ως σημεία
συγκλίσεων με όμορες του ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις. Μια πρόταση που όπως λένε από
την Κουμουνδούρου ξορκίζει κάθε ηττοπάθεια και φτιάχνει κλίμα πρότασης
και νίκης.
Νάρκη τέταρτη:
Το σχέδιο «Δήμητρα» που αναδείχθηκε από το ΜέΡΑ25 ως εναλλακτικό πλάνο για τη χώρα και αναβίωσε μνήμες του 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας πλέον είναι κάθετος γι’ αυτό. Εχει περάσει στην επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη για την όλη συζήτηση (στον ΣΥΡΙΖΑ τη «διαβάζουν» ως βοηθητική του Κυριάκου Μητσοτάκη). «Ο ένας πλήρωνε με pass, ο άλλος υπόσχεται «Δήμητρες», εμείς λέμε περισσότερα ευρώ», είπε σε ομιλία του στην Ιτέα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από την κυβέρνηση όμως επαναλαμβάνουν πως μια προοδευτική διακυβέρνηση ή ακόμη και ανοχής με εταίρο το ΜέΡΑ25 θα είναι μια κυβέρνηση που θα φέρει τη δραχμή ή ακόμη «και το κλείσιμο των τραπεζών επί θύραις». Στον βαθμό επίσης που η πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα – σημειώνουν από την κυβέρνηση – αφορά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, συνδέεται και με ένα κόμμα σαν εκείνο του Γ. Βαρουφάκη που έχει ένα τέτοιο σχέδιο – έστω και ως εναλλακτικό.
Νάρκη πέμπτη:
Οι
απευθείας μετακινήσεις από τη Νέα Δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για πολλούς
είναι το πραγματικό κλειδί για την εκλογική νίκη, περισσότερο και από
τη νεανική ή την αριστερόστροφη ψήφο. Επιτεύχθηκε, για παράδειγμα, το
2015 όπου και μέρος του δεξιού κοινού λόγω του ΕΝΦΙΑ και όχι μόνον, πήγε
κατευθείαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε πάλι στην έρευνα της Rass: Η ΝΔ έχει
ελάχιστες διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, της τάξεως του 3,8%. Από την άλλη ο
ΣΥΡΙΖΑ έχει διαρροές της τάξεως του 9,3% προς τη ΝΔ. Δεν προκύπτει
σήμερα μεγάλο ρεύμα γαλάζιων προς τον ΣΥΡΙΖΑ και καθόλου τυχαία ο Αλέξης
Τσίπρας επιδίδεται συχνά σε φλερτ με τους κεντροδεξιούς εσχάτως. Ακόμη
και η υποψηφιότητά του στις Σέρρες, γαλάζιο κάστρο πάντα λόγω
Καραμανλήδων, στο ένα σκέλος της εξηγείται και έτσι.
Νάρκη έκτη:
Οι νέοι. Εδώ σαφώς ο ΣΥΡΙΖΑ – και το ΜέΡΑ25 – έχει προβάδισμα έναντι της ΝΔ. Σαφώς μιλάει μια πιο ελκυστική γλώσσα. Θα πάνε όμως οι νέοι στην κάλπη; Και πολύ περισσότερο, θα πάνε οι νέοι ψηφοφόροι που είναι οι σημερινοί 17άρηδες (438 χιλιάδες); Ο ΣΥΡΙΖΑ διαβάζει τις ημερομηνίες της κάλπης ως παγίδα της κυβέρνησης για να μην πάνε οι νέοι λόγω εποχικών εργασιών στον τουρισμό. Αν χρειαστεί και δεύτερη εκλογική μάχη εντός του θέρους, ο φόβος μεγαλώνει για ευνόητους λόγους. Μια ακόμη νάρκη.
Δημ. Μανιάτης-in.gr
Υπάρχει ένα σαφές μήνυμα. Ο κόσμος αδιαφορεί για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις γιατί δεν τον ενδιαφέρουν οι ανόητες υποσχέσεις των υποψηφίων. Έχουν μετρήσει και αξιολογήσει τον καθένα στη πράξη, έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και σε δύο εβδομάδες θα καταθέσουν την απόφαση τους. Το θετικό είναι ότι σε αυτές τις εκλογές όλα τα κόμματα έχουν δείξει δείγματα τις διακυβέρνησης τους ( εκτός ΚΚΕ-ευτυχως) οπότε τέρμα τα παραμύθια.
ΑπάντησηΔιαγραφή