Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Ο ισλαμισμός είναι τουρκικό ακαδημαϊκό επίτευγμα το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε


Burak Bekdil

Η Τουρκία, με πληθυσμό 83ών εκατομμυρίων έχει κερδίσει δύο βραβεία Νόμπελ, κατατάσσεται 62η στον κατάλογο των χωρών με κατά κεφαλήν Νόμπελ. Αυτό το σκορ είναι χειρότερο από αυτό των παλαιστινιακών εδαφών, της Βουλγαρίας, της Γουατεμάλας, του Αζερμπαϊτζάν, της Αλγερίας, της Υεμένης, της Γκάνας, του Μαρόκου και του Ιράκ. Το Ισραήλ κατατάσσεται στην 12η θέση. Η Αυστρία, της οποίας ο πληθυσμός είναι περίπου το ένα δέκατο του πληθυσμού της Τουρκίας, βρίσκεται στην έκτη θέση. Η Τουρκία κατατάσσεται 35η στην Επιστημονική Πρωτεύουσα του επιστημονικού καταλόγου προόδου του Κόσμου. Το Ισραήλ κατατάσσεται δεύτερο στη λίστα, αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τούρκος μυθιστοριογράφος Ορχάν Παμούκ έγινε ο πρώτος Τούρκος που κέρδισε το βραβείο λογοτεχνίας του 2006. Το 2015, ο Τούρκος μοριακός βιολόγος Aziz Sancar κέρδισε το βραβείο Νόμπελ στη χημεία μαζί με τους Tomas Lindalh και Paul L. Modrich. Αυτές τις μέρες, οι Τούρκοι υπερηφανεύονται για το γεγονός ότι ένα Τουρκικό ζευγάρι, ο Özlem Türeci και ο Uğur Şahin, μαζί με την ομάδα των επιστημόνων τους, ανέπτυξαν ένα εμβόλιο για τον κοροναϊό που έχει αποδειχθεί περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου μεταξύ των εθελοντικών δοκιμών, στις οποίες δεν είχαν αποδείξεις ότι τα κρούσματα είχαν μολυνθεί προηγουμένως.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν παρομοιάσει το τουρκικό ζευγάρι με τη Marie και τον Pierre Curie, το ζευγάρι από

την Γαλλία που κέρδισε βραβεία Νόμπελ στη φυσική και τη χημεία το 1903 και το 1911. Οι Financial Times δήλωσαν τον Türeci και τον Şahin ως τους ανθρώπους της χρονιάς για το 2020. Ένα λογοτεχνικό βραβείο και τρία στην επιστήμη: αντιπροσωπεύουν μεγάλες επιτυχίες για το τουρκικό έθνος; Ένας Τούρκος καθηγητής φίλος είπε: «Για δεκαετίες η τουρκική επιστημονική πρόοδος υποτιμήθηκε… μαζί με Τούρκους επιστήμονες. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας εθνικός / βασισμένος στο DNA σύνδεσμος μεταξύ των εθνών και της επιστημονικής επιτυχίας ή αποτυχίας. “

Από την μία έχει δίκιο από την άλλη άδικο

Ποιος είναι ο Τούρκος βραβευμένος με Νόμπελ Καθηγητής Aziz Sancar; Γεννήθηκε σε μια κατώτερη τάξη, αμόρφωτη οικογένεια στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία. (Ο δεύτερος ξάδερφος του, Mithat Sancar, είναι επί του παρόντος φιλοκουρδικός μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου.) Αν και προήλθε από σχολείο του χωριού στο φτωχότερο μέρος της χώρας, ο Sancar ολοκλήρωσε το πτυχίο MD του στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης το 1969. Κέρδισε μια υποτροφία από το τουρκικό κρατικό επιστημονικό ινστιτούτο TÜBİTAK για να συνεχίσει την περαιτέρω εκπαίδευση στη βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ.

Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας στο εργαστήριο του Claud Stan Rupert, τώρα ομότιμου καθηγητή. Ο Sancar συνέχισε την επαγγελματική του καριέρα και πραγματοποίησε την έρευνά του στο αμερικανικό ακαδημαϊκό σύστημα.\

Ο Özlem Türeci και ο Uğur Şahin ζουν στη Γερμανία. Είναι οι ιδρυτές της BioNTech, μιας εταιρείας που μέχρι πρόσφατα ήταν ελάχιστα γνωστή εκτός του μικρού κόσμου των ευρωπαϊκών βιοτεχνολογικών επιχειρήσεων. Η αρχική εστίαση του BioNTech ήταν η θεραπεία του καρκίνου. Τους τελευταίους μήνες, η αγοραία αξία της εταιρείας ξεπέρασε τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το ζευγάρι μεταξύ των πλουσιότερων στη Γερμανία.

Ο Τσαχίν, 55 ετών, γεννήθηκε στο Iskenderun, μια νότια τουρκική πόλη που συνορεύει με τη Συρία. Όταν ήταν τεσσάρων, η οικογένειά του μετακόμισε στην Κολωνία της Δυτικής Γερμανίας, όπου οι γονείς του εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο της Ford. Ο Şahin έγινε γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και απέκτησε διδακτορικό από το πανεπιστήμιο το 1993 για το έργο του στην ανοσοθεραπεία σε καρκινικά κύτταρα. Η σύζυγός του, Türeci, 53 ετών, γεννήθηκε στη Γερμανία, κόρη ενός Τούρκου ιατρού που είχε μεταναστεύσει από την Κωνσταντινούπολη.

Τι μας λένε αυτές οι ιστορίες επιτυχίας; Οι Τούρκοι μπορούν να σημειώσουν θεαματικές επιστημονικές επιτυχίες – αρκεί να ασκούν την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία στον ελεύθερο κόσμο, όχι σε μια χώρα που στραγγαλίζεται από ένα όλο και περισσότερο ισλαμικό καθεστώς. Σε μια απροσδόκητη απόκριση σε απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαλλάσσει 15.200 αξιωματούχους του Υπουργείου Παιδείας μαζί με 21.000 καθηγητές ιδιωτικών σχολείων. Το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης ζήτησε από τους πρυτάνεις των κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων της χώρας –και τα 1.577 από αυτά– να παραιτηθούν.

Συνολικά έκλεισαν 626 εκπαιδευτικά ιδρύματα, κυρίως ιδιωτικά. Τον Δεκέμβριο του 2019, η κυβέρνηση Ερντογάν διόρισε διαχειριστές και ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Universityehir της Κωνσταντινούπολης, μια ”ελίτ” σχολή που συνδέεται με τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και το πνευματικό του περιβάλλον. Το πανεπιστήμιο, ειρωνικά, εγκαινιάστηκε από τον Ερντογάν το 2010, μαζί με τον ιδρυτή του, Νταβούτογλου, τότε υπουργό Εξωτερικών και τώρα πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν.

Μετά την πτώση του Πανεπιστημίου Şehir της Κωνσταντινούπολης, η κυβέρνηση υφάρπαξε ένα άλλο ίδρυμα που συνδέεται με το Davutoğlu, το Ίδρυμα Επιστημών και Τεχνών (BISAV στο τουρκικό ακρωνύμιο). Αυτό το ίδρυμα, που ιδρύθηκε το 1986, φιλοξένησε χιλιάδες σεμινάρια, ακαδημαϊκά εργαστήρια και ερευνητικά προγράμματα για την πολιτική, την ιστορία, τα οικονομικά και τη λογοτεχνία.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν συνεχίζει να καυχιέται ότι η κυβέρνησή του έχει αυξήσει τον αριθμό των μαθητών των ιμαμικών σχολείων σε 1,3 εκατομμύρια από μόλις 60.000 το 2002. Για να δανειστεί τη διάσημη ατάκα του Shelby Foote, με μια μικρή προσθήκη: «Ένα τουρκικό πανεπιστήμιο είναι μια ομάδα κτιρίων γύρω από βιβλιοθήκη και ένα τζαμί. ” Το 2015, ο μελετητής Nureddin Yıldız υποστήριξε ότι «οι εργαζόμενες γυναίκες άνοιξαν το δρόμο για την πορνεία». Ο αναπληρωτής καθηγητής Teyfur Erdoğdu είπε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT ότι συναντά τακτικά τον Αλλάχ και τον Προφήτη Μωάμεθ στα όνειρά του.

Ο Vural Bulut, ένας μελετητής στο Πανεπιστήμιο Çanakkale 18 Mart και επικεφαλής του κέντρου των μέσων ενημέρωσης, χαρακτήρισε τους αντιπάλους του Ερντογάν «γιοι σκύλων». Ένας άλλος κυβερνητικός ακαδημαϊκός, ο Dr. Yavuz Örnek από τη Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, ισχυρίστηκε ότι η τεχνολογία ήταν πιο προηγμένη στην εποχή του Προφήτη Νώε από ό, τι είναι σήμερα. Φιλοξενούμενος από το TRT, ο Örnek είπε ότι ο Νώε είχε μιλήσει με τον γιο του σε κινητό τηλέφωνο για να τον πείσει να έρθει στην κιβωτό του και ότι η ίδια η κιβωτός ήταν κατασκευασμένη από ατσάλι, ανθεκτική σε κύματα ύψους 400 μέτρων.

Πρόσθεσε ότι η κιβωτός του Νώε έτρεχε με πυρηνική ενέργεια. Τον Απρίλιο του 2018, ο Necdet Budak, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σμύρνη, διέταξε το ακαδημαϊκό του προσωπικό να παρατάξει στο δρόμο για να χαιρετήσει τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος ήθελε να επισκεφθεί την πανεπιστημιούπολη. Επίσης, το 2018, ο Ahmet Ağırakça, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Artuklu στη νοτιοανατολική επαρχία Mardin, πρότεινε στους προέδρους των πανεπιστημίων να φορούν το τουρμπάνι ενός ισλαμικού σεΐχη. Σε μια άλλη ομιλία, δήλωσε τον εαυτό του «εκπρόσωπο του Προέδρου Ερντογάν στη Mardin».

Τον Νοέμβριο του 2018, ο καθηγητής Ibrahim Emiroğlu, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο Eylül στη Σμύρνη και πρύτανης της Σχολής Αεροπορίας και Διαστήματος, δήλωσε σε συνέδριο ότι η εμμηνόρροια ήταν μια ασθένεια που «πρέπει να αντιμετωπιστεί». Συμβούλεψε όλες τις γυναίκες να φορούν το hijab και ισχυρίστηκε ότι «η μεγαλύτερη απειλή [για την κοινωνία] είναι ο κοσμικισμός». Εκτός από όλη αυτή την ακαδημαϊκή τρέλα, η ηγεσία του Ερντογάν ώθησε τους καθηγητές πανεπιστημίου να δηλώσουν ότι: «Τα πανεπιστήμια είναι σπίτια πορνείας καθώς φέρνουν μαζί γυναίκες και άνδρες μαθητές».

“Σε αυτήν τη χώρα εμπιστεύομαι την αντίληψη των ανίδεων ανθρώπων.” «Ο Σαίξπηρ ήταν κρυπτομουσουλμάνος, εξ ου και η επιτυχία του. ” «Το να κρατάς ένα χέρι άγνωστης γυναίκας είναι πιο φρικτό από το να κρατάς φωτιά». «Οι γυναίκες που παρουσιάζουν διάσπαση στο φόρεμα αξίζουν να βιαστούν». Το ίδιο επιστημονικό ίδρυμα που απένειμε υποτροφία στον καθηγητή Sancar στη δεκαετία του 1970 (TÜBİTAK) χρηματοδότησε και παρουσίασε το 2016 μια μελέτη σχετικά με την «προφητεία των μουσουλμάνων αγίων που μπορούν να δουν ταυτόχρονα σε περισσότερα από ένα μέρη».

Αναμένετε τα χειρότερα να έρθουν.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: besacenter

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά