Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Ο Βουλευτής του Νομού μας μιλάει για την ενίσχυση των τραπεζών.

Απόσπασμα της συνέντευξης στην εκπομπή της ΝΕΤ « Πρώτη Σελίδα» με τον Θάνο Σιαφάκα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι σημαίνει πρακτικά, η ενίσχυση των τραπεζών από το κράτος; Πώς αυτά τα χρήματα, θα φτάσουν στην αγορά;»
Χ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: « Η σημασία της εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε μία οικονομία, είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά σε μια χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, πώς μπορείς να στηρίξεις ένα τραπεζικό σύστημα; Μπορείς να το στηρίξεις μέσα από την προληπτική εποπτεία- κι εκεί είναι που δυστυχώς αποτύχαμε παγκοσμίως-. Μπορεί να γίνει μέσα από το ταμείο εγγύησης καταθέσεων και αναλάβαμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και μπορεί να γίνει μέσα από την κρατική παρέμβαση και τον δανειστή ύστατης καταφυγής. Αυτό που γίνεται τώρα στην Ελλάδα, είναι ουσιαστικά ένα πλέγμα μέτρων, το οποίο θα διοχετεύσει ρευστότητα στην οικονομία μέσω των τραπεζών.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μπορεί κανείς να εξαναγκάσει τις τράπεζες, να δώσουν δάνεια σε πολίτες, να δώσουν δάνεια σε επιχειρήσεις; Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουν κλείσει οι στρόφιγγες, υπάρχουν επιχειρήσεις που σκέφτονται πώς θα πληρώσουν μισθούς και δώρα.»
Χ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: « Και πολύ φοβάμαι, ότι στο μέλλον αυτό το πρόβλημα μπορεί να είναι πολύ πιο έντονο. Στην πραγματική οικονομία, ακόμα τα δύσκολα είναι μπροστά. Η δομή που έχει αυτό το νομοσχέδιο και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, νομίζω είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τόνωσης αυτής της ρευστότητας.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στο σχέδιο αυτό του νόμου, προβλέπεται ότι η επιπλέον ρευστότητα που προκύπτει απ’ αυτούς τους τίτλους προορίζεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών δανείων με ανταγωνιστικούς όρους.»
Χ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: « Πλέον το νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει μέσα και τη δημιουργία ενός συμβουλίου εποπτείας εφαρμογής, το οποίο ουσιαστικά δεν θα αντικαθιστά την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά θα διασφαλίζει ότι η δημιουργούμενη ρευστότητα από τα 23 δις. σύνολο, δηλαδή, θα διοχετεύεται στην ελληνική οικονομία.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πώς διασφαλίζεται και αυτό; Δηλαδή, ο ρόλος αυτός του εποπτικού συμβουλίου;»
Χ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: « Επειδή θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του δημοσίου, που θα βρίσκονται στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, εξασφαλίζεται μέσα από αυτά τα πρόσωπα συν τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος, ότι τα χρήματα θα διοχετευτούν προς αυτή την κατεύθυνση.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα έχει τη δυνατότητα αυτός ο εποπτικός μηχανισμός, να επιβάλλει και κυρώσεις ή να διακόπτει χρηματοδοτήσεις ενδεχομένως;»
Χ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: « Από τη στιγμή που οι εκπρόσωποι του δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα βλέπουν ότι κάτι δεν λειτουργεί προς την κατεύθυνση που έχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και η δική τους συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια, εκτιμώ πως και αυτό θα περιλαμβάνεται μέσα στο σκεπτικό αυτό. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών η μία να δανείσει την άλλη, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη των τραπεζών προς τους πολίτες.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πώς αλλάζει αυτό;»

Χ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: « Αυτό αλλάζει μέσα από τα μέτρα που σας είπα και μέσα από επιπλέον μέτρα, όπως είναι για παράδειγμα ο ρόλος της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων, όπως είναι οι πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Το σκέλος το οποίο αφορά την κρατική συμμετοχή, την κρατική συμβολή, τους εθνικούς πόρους αυξάνοντας το προσχέδιο κατά 900 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι- βεβαίως το τελικό σχέδιο να δούμε πόσο θα είναι, μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο-.»

3 σχόλια:

  1. 28 δισεκατομμύρια στης τράπεζες για δάνεια για να στηριχτεί η οικονομία !!!!!!!!!!
    Μα ποια οικονομία η ίδει καταρρέουσα οικονομία των δανείων και των πιστωτικών καρτών ;
    Οι επιχειρήσεις θα πάρουν δάνεια για να ξεχρεώσουν ;
    Και μετά τι;
    Είναι τόσο βλάβες τελικά όλοι αυτοί που μας κυβερνούν όταν πιστεύουν ότι με δάνεια θα κινηθεί η αγορά ;
    Ρε ανόητοι αν τα χρήματα που παίρνει ο εργαζόμενος εξαντλούνται πριν τελείωση ο μήνας θα κινηθεί η αγορά;
    Ρε ανόητοι όταν επιτρέπετε να γίνονται αυξήσεις σε ήδη πρώτης ανάγκης χωρίς κανένα έλεγχο περιμένετε να κινηθεί η αγορά ;
    Όταν επιτρέπετε αυξήσεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, δημοτικά τέλη κτλ περιμένετε να κινηθεί η αγορά;
    Όταν τα χρήματα μαζεύονται σε λίγες τσέπες περιμένετε να κινηθεί η αγορά;
    Μάλλον θα πρέπει να ζείτε μακριά από την πραγματικότητα και το πορτοφόλι σας να είναι γεμάτο.
    Ρε ανόητοι αν ο εργαζόμενος δεν πάρει χρήματα αν ο αγρότης δεν πάρει τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής καμία αγορά δεν θα κινηθεί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να το κάνω το δάνειο όταν δεν μπαίνει ψυχή στο μαγαζί, να πληρώνω τόκους στη τράπεζα δηλ και αλλά κέρδη στης τράπεζες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O νεαρός βουλευτής αν δεν ήταν γιος του μπαμπά του θα ήταν βουλευτής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά