Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Kαζάνι που βράζει οι Ελληνικές φυλακές.

ΚΑΖΑΝΙ που βράζει αποτελούν εδώ και πολύν καιρό οι ελληνικές φυλακές.

ΟΙ περισσότεροι από ένδεκα χιλιάδες κρατούμενοι στοιβάζονται σε χώρους φτιαγμένους το πολύ για 7.500 άτομα. Οι υποδομές είναι υποτυπώδεις, οι συνθήκες υγιεινής άθλιες, οι ελλείψεις σε φάρμακα, είδη καθημερινής χρήσης και εξυπηρέτησης παραμένουν τεράστιες.

Οι κρατούμενοι επιβιώνουν χάρις στη βοήθεια των συγγενών τους ή των εγκληματικών κυκλωμάτων που ανθούν μέσα στις φυλακές. Όσο για σωφρονισμό, ούτε λόγος.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ το πρόβλημα των φυλακών απασχολεί τους αρμοδίους μόνο όταν σημειώνονται εξεγέρσεις, θάνατοι ή αποδράσεις. Όπως αυτή την περίοδο, με τη μαζική απεργία πείνας και την αποχή από το συσσίτιο.

ΤΑ μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση είναι προφανές ότι σχετίζονται με την τωρινή αναταραχή και αποτελούν κάτι σαν απασφάλιση της βαλβίδας ασφαλείας, ώστε να αποφευχθεί γενικότερη εξέγερση των κρατουμένων. Με αυτή την έννοια ασφαλώς και χρειάζονταν. ΒΕΒΑΙΑ τα μέτρα από μόνα τους δεν αρκούν- μόνον προσωρινή ανακούφιση θα προσφέρουν. Άλλωστε, οι αιτίες της κατάστασης των ελληνικών φυλακών έχουν βαθιές ρίζες.

ΟΠΩΣ είναι το αναχρονιστικό σωφρονιστικό σύστημα, που περισσότερο εκδικείται όσους παρανόμησαν, παρά στοχεύει στην επανένταξή τους στην κοινωνία. ΟΠΩΣ είναι η λειτουργία της Δικαιοσύνης, με τις αθρόες προφυλακίσεις, ακόμη και για μικροαδικήματα, ακόμη και για περιπτώσεις όπου η αθωότητα των κατηγορουμένων είναι προφανής.

ΟΠΩΣ είναι η ακαταλληλότητα των κτιριακών υποδομών, η ανεπάρκεια των σωφρονιστικών υπαλλήλων τόσο από πλευράς αριθμού όσο και εκπαίδευσής τους. ΟΠΩΣ είναι η αδυναμία διαχωρισμού των κρατουμένων ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματός τους, με αποτέλεσμα να συγκατοικούν σκληροί εγκληματίες με καταδικασμένους για πλημμελήματα. Η βελτίωση της κατάστασης στις ελληνικές φυλακές απαιτεί ριζικές τομές σε όλους αυτούς τους τομείς. Οι οποίες συχνά εξαγγέλλονται αλλά ουδέποτε υλοποιούνται.
ΤΑ ΝΕΑ 12 Νοε 08

Η φωτογραφία είναι από κελί σε Αυστριακές φυλακές....ουδεμία σχέση με τα ντόπια κολαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά