Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Το μπουρλότο


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο χθεσινός πυροβολισμός κατά του λεωφορείου των ΜΑΤ ήταν προειδοποιητικός. Ποιοι ήθελαν να προειδοποιήσουν; Ποιους; Για ποιον λόγο; Και για να μην αρχίσουν τους πανηγυρισμούς οι οπαδοί της «κοινωνικής εξέγερσης», να το διευκρινίσουμε εξαρχής: δεν πρέπει να υπάρχουν στην Ελλάδα πολλοί «φίλοι του Αλέξη» που κυκλοφορούν με Καλάσνικοφ.

Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα ανησυχητικά. Διότι το περιστατικό οδηγεί σε δύο πολύ σοβαρά συμπεράσματα:

Πρώτον, κάποιοι έχουν στα χέρια τους Καλάσνικοφ- κατά πάσα πιθανότητα και άλλον οπλισμό.

Δεύτερον, μπορεί να μην τον χρησιμοποίησαν τώρα για να σκοτώσουν αλλά τίποτε δεν τους εμποδίζει να τον χρησιμοποιήσουν στο μέλλον.

Ελπίζω ότι ακόμη και οι ανεγκέφαλοι μπορούν να καταλάβουν πως περνάμε σε άλλης τάξεως πρόβλημα και σε άλλης τάξεως σύγκρουση. Αλλο να διαδηλώνουν τα σχολεία και να αποδοκιμάζουν τους αστυνομικούς. Αλλο να σπάνε βιτρίνες κάποιοι κουκουλοφόροι. Και εντελώς άλλο να οδηγηθούμε σε συμπλοκές ενόπλων. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, ούτε που διανοούμαι τι μπορεί να συμβεί αν κάποια από τις επόμενες ημέρες δολοφονηθεί ένας αστυνομικός. Η συσσωρευμένη ένταση τόσων ημερών κινδυνεύει να σαρώσει την κοινωνία χωρίς μέτρο.

Διότι εδώ θα πρέπει κατ΄ αρχάς να δεχθούμε το αυταπόδεικτο: την τελευταία δεκαετία και ανεξάρτητα από τα πρόσφατα γεγονότα, τα επίπεδα της βίας στην κοινωνία μας έχουν ανεβεί κατακόρυφα. Βία στους δρόμους, βία στα γήπεδα, βία στην οικογένεια, βία στα σχολεία και στις γειτονιές, βία λεκτική και βία συμπεριφοράς. Ακόμη και η πιο ανώδυνη διαφορά ή διαφωνία μπορεί εύκολα να εκτραχυνθεί σε σύγκρουση. Πόσο μάλλον οι σοβαρότερες.

Καλώς ή κακώς, λοιπόν, η καθημερινότητα στην οποία ζούμε είναι πολύ πιο βίαιη από αυτήν με την οποία μεγαλώσαμε. Τα εύφλεκτα υλικά έχουν πολλαπλασιαστεί. Και ως εκ τούτου το ερώτημα που προκύπτει είναι διπλό:

- Αν υπάρχουν άνθρωποι που ετοιμάζουν το μπουρλότο.

- Αν υπάρχουν και άλλοι που ανοήτως τους διευκολύνουν- «χρήσιμους ηλίθιους» τους αποκαλούσε ο Λένιν.

Οπως προκύπτει από τα γεγονότα, η απάντηση είναι διπλά καταφατική. Τη στιγμή μάλιστα που με την ένταση που έχει συσσωρευθεί ακόμη και ένα τυχαίο γεγονός, το πιο τυχαίο γεγονός, μπορεί να τινάξει την κοινωνία στον αέρα.

Πόσο μάλλον όταν κάποιος κυκλοφορεί ήδη με ένα Καλάσνικοφ στο χέρι. Και όταν αποφασίζει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με την κοινωνία- προειδοποιώντας κατ΄ αρχάς τα λεωφορεία των ΜΑΤ...
Γ. Πρετεντέρης ΤΟ ΒΗΜΑ
Στη φώτο ο εφευρέτης του ομώνυμου όπλου Μιχαήλ Καλάσνικοφ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά