Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Το κοράνι στη Αθήνα


Tο πρόβλημα της μετανάστευσης είναι άλυτο. Υπήρχε πιο έντονο στην αρχαιότητα, διότι τότε οι άνθρωποι κατέβαιναν από τις φτωχές στις πλούσιες περιοχές, ως ορδές με ρόπαλα, σπαθιά και δόρατα. Επομένως όσοι ονειρεύονται μια «καθαρή» από μετανάστες χώρα είτε δεν ξέρουν ιστορία είτε θέλουν να επαναληφθούν οι πιο φριχτές στιγμές της.

Το γεγονός, όμως, ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης παραμένει άλυτο στους αιώνες δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζεται ή δεν πρέπει να βρούμε τρόπους για να απαλυνθούν οι συνέπειές του. Η καλύτερη φρούρηση των συνόρων είναι ένα μέτρο, αλλά εν πολλοίς αναποτελεσματικό. Αυτό το κατανοούν χώρες με καλύτερες υποδομές ασφάλειας, όπως είναι οι ΗΠΑ. Πρέπει να γίνεται, αλλά ας μην ονειρεύονται κάποιοι ότι μπορούν να στεγανοποιήσουν μια χώρα εκατοντάδες χιλιάδες μέτρα ακτών.

Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο και γι’ αυτό δεν υπάρχει μια μαγική λύση. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές πολιτικές οι οποίες δεν προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα, αλλά σιγά σιγά αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του προβλήματος. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να συζητηθούν, να εφαρμοστούν, να αξιολογηθούν, να διορθωθούν να επαναξιολογηθούν, να ξαναπροσαρμοστούν, δηλαδή να βελτιώνονται εσαεί για να επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα· γνωρίζοντας πάντα ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί το άριστο. Είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που κάποτε πρέπει να ξεκινήσουμε.

Στην Ελλάδα, κατ’ αρχήν δεν συζητάμε το πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ της Παρασκευής, όταν έγιναν τα επεισόδια στην πορεία των μουσουλμάνων η συντριπτική πλειονότητα των καναλιών είχε ως πρώτο θέμα τη διύλιση του «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Βέβαια, χειρότερο από το να μην συζητάνε στα κανάλια το θέμα της μετανάστευσης είναι να το συζητάνε. Πολιτικός διάλογος στην ελληνική τηλεόραση είναι να καλούμε ένα ακροδεξιό και ένα «εκπρόσωπο» των μεταναστών (που δεν ξέρουμε καν ποιους και πόσους εκπροσωπεί) με σκοπό να τσακωθούν. Με αυτό δεδομένο πρέπει να ξέρουμε ότι δεν δημιουργείται πολιτική πίεση για επίλυση του προβλήματος (ειδικά από μια κυβέρνηση που διαμορφώνει την πολιτική της ατζέντα με βάση τι λένε τα κανάλια), αλλά κι αν δημιουργηθεί θα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση με πογκρόμ επί δικαίων και λαθραίων, με αστυνομική αυθαιρεσία που οδηγεί στη διόγκωση του προβλήματος αντί στην απάλυνσή του.

Η υπόθεση με το σχισμένο Κοράνι που οδήγησε στις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια των μουσουλμάνων μεταναστών πρέπει να μας αφυπνίσει για να δούμε το πρόβλημα σε όλες τις πτυχές του. Πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων σε εκείνους που δεν έχουν φωνή. Πρέπει να κοιτάξουμε γιατί στη Βρετανία πριν από λίγο καιρό έγιναν διαδηλώσεις ακραίων μουσουλμάνων και δεν είχαν επεισόδια, ενώ στην Ελλάδα μια αντίστοιχη διαμαρτυρία κατέληξε με σπασίματα και φωτιές. Πρέπει να κοιτάξουμε και να λύσουμε τάχιστα το πρόβλημα των γκέτο στο κέντρο της Αθήνας. Να ελέγξουμε τι γίνονται τα κονδύλια για την ένταξη των μεταναστών (συνήθως γίνονται πολυτελή φυλλάδια που δεν βοηθούν κανέναν, παρά μόνο εκείνους που τα παράγουν και εκείνους που τα αναθέτουν) και να τα αναπροσαρμόσουμε. Τα επεισόδια της Παρασκευής είναι καμπανάκι που πρέπει επιτέλους να ακούσουμε.

Π. Μανδραβέλης-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά