Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Οι παραλίες ας περιμένουν


Πολλοί αντιμετωπίζουν απαξιωτικά τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Θεωρούν το διακύβευμα μικρό έως αμελητέο και το πολιτικό βάρος της αναμέτρησηςπεριορισμένο. Και γι΄ αυτό σπεύδουν να δηλώσουν την προτίμησή τους στις παραλίες. Είναι αυτή προσέγγιση επιφανειακή και απλουστευτική μαζί. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης πολλά θα κριθούν και ακόμη περισσότερα θα δρομολογηθούν.

Πρώτα απ΄ όλα, θα μετρηθεί σε πραγματικές συνθήκες η κυβερνητική φθορά. Έως τώρα η φθορά της κυβέρνησης Καραμανλή προσεγγίζεται διαισθητικά ή δημοσκοπικά. Στην πρώτη περίπτωση αμφισβητείται και στη δεύτερη ελέγχεται.

Οι ευρωεκλογές θα ποσοτικοποιήσουν την κυβερνητική φθορά, θα αποδώσουν το πραγματικό μέγεθός της. Από την πιστοποιημένη πια έκτασή της θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό οι αποφάσειςτης κυβέρνησης, όπως και οι πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Καραμανλή. Αν η φθορά αποδειχθεί μικρή, θα επιχειρήσει να επανεκκινήσει την οικονομία και τη χώρα. Αν είναι μεγάλη, δεν θα μπορεί να κυβερνήσει και θα οδηγηθεί γρήγορα σε νέες κάλπες. Αντιστοίχως, οι ευρωεκλογές θα καταδείξουν αν το ΠαΣοΚ αποτελεί την εναλλακτική λύση. Η συμμετοχή στις εκλογές και το εύρος της διαφοράς υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φανερώσουν τις δυνατότητέςτου. Αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όντως κερδίσει με ικανήδιαφορά, οι πολιτικές εξελίξεις θα επιταχυνθούν, καθώς άπαντες θα βεβαιωθούνγια τη δυναμική της διεκδίκησής του. Αν αντιθέτως δεν δημιουργήσει εμφανέςπλεονέκτημα και δεν μεταδώσει τη βεβαιότητα ότι αποτελεί εναλλακτική λύση, θα περιπέσει στη συνήθη αποδιοργανωτική εσωστρέφεια.

Κρίσιμες θα αποδειχθούν επίσης οι ευρωεκλογές για την Αριστερά και το αναδειχθέν τελευταίως οικολογικό κύμα. Αν η Αριστερά ενισχυθεί και καταγραφείμετατόπιση του εκλογικού σώματος, ευθεία θα είναι η επίδραση στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Αν όχι, αν οι Οικολόγοι πλασαρισθούν ως τρίτη πολιτική δύναμη, όπως οι δημοσκόποι προβλέπουν, πάλι σοβαρές θα είναι οι μεταβολές. Αδιάφορη δεν μπορεί να είναι ακόμη η τυχόν ενίσχυση της ορθόδοξης και εθνολατρικής Δεξιάς.

Όπωςκαι να έχει, οι ευρωεκλογές πολλά θα κρίνουν. Γι΄ αυτό οι παραλίες μπορούν να περιμένουν.
Αντ. Καρακούσης- ΤΟ ΒΗΜΑ
Σχόλιο : Με λίγα λόγια αν η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι μικρή, ετοιμαστείτε να μας
"πάρουνε τα μέτρα", όπως κάνουν εδώ και πέντε χρόνια, μόνο που αυτή τη φορά
θα πονέσουμε λίγο παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά