Η κ. Δημοπούλου συμμετείχε πρώτη φορά σε στέιτζ το 2000 στον ΟΑΕΔ Καισαριανής, η δεύτερη συμμετοχή της ήταν στον ΟΑΕΔ Γαλατσίου και σήμερα βρίσκεται ως στέιτζερ στον Δήμο Νέας Χαλκηδόνας. Όπως λέει, «είμαι από τους παλιούς. Εμείς βγάζουμε όλη τη δουλειά. Δουλεύουμε από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, 18 μήνες στον αέρα. Στο τέλος, μας δίνουν μόνο μια βεβαίωση».
Χιλιάδες άνεργοι νέοι, κακοπληρωμένοι και ανασφάλιστοι, πλημμυρίζουν κάθε χρόνο τις δημόσιες υπηρεσίες. Είναι η νέα γενιά των 500 ευρώ, την οποία δημιουργεί η κυβέρνηση αυξάνοντας με εκρηκτικούς ρυθμούς τις θέσεις στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του Δημοσίου. Οι νέοι άνεργοι, ελπίζοντας ότι θα γλιτώσουν την
Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΛΠΙΖΕΙ
ότι θα γλιτώσει την ανεργία με το μπόνους των μορίων για συμμετοχή σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και θα διοριστεί τελικά στο Δημόσιοανεργία και θα διοριστούν τελικά στο Δημόσιο, χρησιμοποιούνται για να καλύψουν πολλές κενές οργανικές θέσεις, ιδίως στα νοσοκομεία και τους δήμους.
Για τον ιδιωτικό τομέα
Τα επιδοτούμενα από τον ΟΑΕΔ προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους άρχισαν να εφαρμόζονται πριν από μια δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα. Σχετικά σύντομα επεκτάθηκαν και στα νοσοκομεία. «Ο θεσμός εκφυλίστηκε και σήμερα αφορά θέσεις κυρίως στο Δημόσιο», δηλώνει ο Ηλίας Κικίλιας, ειδικός σε θέματα αγοράς εργασίας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. «Μάλιστα, την τελευταία πενταετία παρατηρείται μεγάλη έκρηξη στα στέιτζ του Δημοσίου». Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος 80% των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί αφορά το Δημόσιο.
Σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΕΔ, οι νέοι άνεργοι που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα στέιτζ από το 2004 είναι 18.000, ενώ το ίδιο διάστημα στον ιδιωτικό τομέα έχουν τοποθετηθεί 12.000. Κατά τις δηλώσεις όσων υπουργείων απάντησαν σε σχετική ερώτηση της αρμόδιας για θέματα απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου, ο αριθμός των στέιτζερ ανέρχεται σε 9.119
και οι περισσότεροι βρίσκονται στα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν, σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΕΔ, 2.500 στο ΙΚΑ και 3.000 σε φορείς του υπουργείου Υγείας, έτσι ο συνολικός αριθμός τους αυτή την εποχή στο Δημόσιο φτάνει σε 14.619.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «στρατεύσει» ακόμα περισσότερους με 5.361 νέες θέσεις. Φαίνεται λοιπόν ότι ο αριθμός τους θα φτάσει συνολικά τους 20.000
και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο με το νέο πρόγραμμα «μια αρχή, μια ευκαιρία», το οποίο θα αφορά 40.000 νέους 16- 25 ετών με πλήρη μισθό και πλήρη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη, αυτή τη φορά για 7 μήνες.
«Πελατειακό σύστημα»
«Στον δημόσιο τομέα λειτουργεί έντονα το πελατειακό σύστημα», παρατηρεί ο Γιάννης Κουζής, επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. «Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι κατά κανόνα δεν βλέπουμε τους νέους να βρίσκουν δουλειά μετά τη συμμετοχή τους στο στέιτζ, ενώ στο Δημόσιο οι νέοι άνεργοι χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα των προσλήψεων». Η πρακτική αυτή οδηγεί, κατά την κ. Χριστοφιλοπούλου, σε «στρατιές ανέργων. Πρόκειται για πόρτα εμπορίου ελπίδας και βόλεμα κομματικών ημετέρων», δηλώνει. Μάλιστα, όπως δείχνουν και οι προκηρύξεις, τα προγράμματα δεν συγχρηματοδοτούνται όλα από ευρωπαϊκά κονδύλια. Κάποια χρηματοδοτούνται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στο πνεύμα του πελατειακού συστήματος κινούνται και οι παρατάσεις, οι οποίες πλέον έχουν γίνει καθεστώς. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, μέσω των στέιτζ εγκλωβίζονται χιλιάδες νέοι άνεργοι ακόμη και για τέσσερα χρόνια στην υποαπασχόλησης και τις χαμηλών αμοιβών, 462- 555 ευρώ τον μήνα, «ελπίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί η υπόσχεση, που συστηματικά αφήνεται να διαρρεύσει από την κυβέρνηση για μονιμοποίησή τους στο Δημόσιο».
«Βγάζουμε πιο πολλή δουλειά»
Η 26χρονη Τόνια Μ. συμμετέχει σε στέιτζ σε δήμο επαρχιακής πόλης. «Αφού τελείωσα το πρώτο εννεάμηνο, ο φορέας ήθελε να με κρατήσει οπότε εντάχθηκα σε άλλο πρόγραμμα ύστερα από τρεις μήνες», δηλώνει. Τη δεύτερη φορά όμως δεν χρειάστηκε να κάνει «ό,τι προέβλεπε η διαδικασία την πρώτη φορά». Ευελπιστεί ότι υπάρχει η πιθανότητα όσοι στέιτζερ καλύπτουν μόνιμες και πάγιες ανάγκες να μονιμοποιηθούν. «Εμείς βγάζουμε πιο πολλή δουλειά από τους μόνιμους».
Πολλή δουλειά βγάζουν και οι στέιτζερ στα νοσοκομεία, όπως υπογραμμίζουν εκπρόσωποι των εργαζομένων. «Υποκαθιστούν το μόνιμο προσωπικό», δηλώνουν. Πάντως, στελέχη του ΟΑΕΔ υποστηρίζουν ότι οι παρατάσεις δίνονται με στόχο να αποκτήσουν οι στέιτζερ ευρύτερο εύρος κατάρτισης.
Οι λίστες του ΟΑΕΔ
«Τα στέιτζ δημιουργούν πλασματική εικόνα της ανεργίας. Πρόκειται για στατιστική αλχημεία», παρατηρεί ο κ. Κουζής. «Όσοι παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης ή στέιτζ, στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, δεν καταγράφονται ως άνεργοι». Οι άνεργοι στις λίστες του ΟΑΕΔ εμφανίζουν κατακόρυφη μείωση τα τελευταία χρόνια, από 562.289 τον Μάρτιο του 2004 σε 375.636 τον Σεπτέμβριο του 2008. Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα στέιτζ συμβάλλουν και στη θετική διαμόρφωση του δείκτη της ανεργίας, όπως διαμορφώνεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πώς γίνεται αυτό; Έμμεσα, καθώς «εργαζόμενοι» ορίζονται όσοι έχουν δουλέψει τουλάχιστον μία ώρα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι και οι στέιτζερ, εφόσον περιλαμβάνονται στο δείγμα που ερωτάται ανά τρίμηνο ή ανά μήνα, θεωρούνται «οικονομικά ενεργοί».
«Να σταματήσουν να εμπορεύονται τις ελπίδες των νέων»
«ΔΥΣΤΥΧΩΣ, τα στέιτζ είναι κοροϊδία. Είναι προγράμματα κατάρτισης, αλλά εμείς δεν καταρτιζόμαστε. Αντίθετα, κάνουμε την ίδια δουλειά που κάνουν οι μόνιμοι, αλλά πληρωνόμαστε λιγότερο και δεν έχουμε ασφάλιση», λέει κατηγορηματικά η Στέλλα Φωτάκη, η οποία έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα στέιτζ στον Δήμο Καισαριανής. Μάλιστα, είναι η τρίτη φορά που συμμετέχει. Την πρώτη φορά ήταν το 2000 στο ΙΚΑ, συνέχισε στο ΚΠΑ Αθηνών (υπηρεσία του ΟΑΕΔ). Προσπαθεί μάλιστα μαζί με άλλους στέιτζερ να δημιουργήσει το σωματείο «Στέιτζ Δράσε Τώρα», ώστε να διεκδικήσουν ορισμένα εργασιακά δικαιώματα και κυρίως ένσημα. «Εμείς καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά δεν μας δίνουν ούτε δώρο ούτε ένσημα, ενώ η μηνιαία αμοιβή μας είναι μόλις 480 ευρώ. Πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικοί να εμπορεύονται τις ελπίδες των νέων». Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες ένταξης στα στέιτζ είναι αδιαφανείς, ενώ ύστερα από 18 μήνες οι στέιτζερ παραμένουν άνεργοι. «Ζητήσαμε συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης, αλλά δεν λάβαμε απάντηση» δηλώνει, όπως έγινε και όταν απευθύνθηκαν στην ΚΕΔΚΕ και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. «Οι στέιτζερ στους ΟΤΑ φτάνουν τους 8.000, αλλά τα περισσότερα παιδιά δεν βγαίνουν να μιλήσουν γιατί φοβούνται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.