Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΥΠΑΡΧΕΙ και ΕΝΑ άλλο ΠΑ.ΣΟ.Κ – Μέρος 2ο


Πριν λίγες μέρες με αφορμή την ψήφιση του Προγράμματος «Διαύγει@» στη Βουλή, δια στόματος του κ. Πρωθυπουργού της Χώρας μας ήρθε στο φως της «μιντιακής» δημοσιότητας ο όρος «κοινωνικά δίκτυα» που δραστηριοποιούνται στον «κυβερνοχώρο» (διαδίκτυο).
Οι Εθελοντές Διαδικτύου του ΠΑ.ΣΟ.Κ λοιπόν είναι ένα τέτοιο κοινωνικό δίκτυο !
Ξεκινήσαμε το 2005, μετά από ανοικτό κάλεσμα του Προέδρου του Κινήματος Γιώργου Α. Παπανδρέου και ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ και ΠΟΙΚΙΛΗ ΔΡΑΣΗ !
Άλλωστε το λογότυπό μας είναι «Πολιτική και Κοινωνική Δράση Εντός και Εκτός Διαδικτύου».
Οργανωτικά οι Εθελοντές Διαδικτύου εντός του ΠΑ.ΣΟ.Κ ανήκουν στις οριζόντιες δράσεις-οργάνωση του όπως ονομάζονται και αποτελούν ένα από τα πολλά Εθνικά Δίκτυα του με αναφορά μάλιστα σε επίπεδο Περιφέρειας, Νομών αλλά και Δήμων.
Συμμετέχουν σε όλα τα κάθετα κομματικά όργανα του Κινήματος με σκοπό την επαφή αυτών με την κοινωνία (ανά θεματική-τομέα). Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι ένα σύγχρονο κόμμα δεν έχει σκοπό μόνο την αυτοεπιβίωσή του αλλά και τη συνεισφορά στις τοπικές και όχι μόνο κοινωνίες.
Ο πολιτικός λόγος των κομματικών οργάνων πρέπει επιτέλους να περιέχει κυρίως τη «φωνή», τις αγωνίες αλλά και τυχόν προτάσεις της κοινωνίας, κατά της επιταγές ενός χρηστού και ανοικτού στην «Κοινωνία των Πολιτών» κόμματος !
Να λοιπόν που το ΠΑ.ΣΟ.Κ για ακόμη μια φορά κάνει «ανοίγματα» στη κοινωνία !
Έτσι λοιπόν οι Εθελοντές Διαδικτύου του ΠΑ.ΣΟ.Κ δραστηριοποιούνται πέρα από τις λειτουργίες του Κινήματος που δε νομίζω να ενδιαφέρει τόσο το αναγνωστικό κοινό όσο και με κοινωνικές δράσεις που νομίζω ότι είναι άξιες αναφοράς. Αυτές είναι :
A) Συμμετέχουμε σε τεχνολογικά και άλλα μη «κομματικά» κοινωνικά δίκτυα συνεισφέροντας, ανταλλάσσοντας και προωθώντας τεχνογνωσία με:
- Την ανάπτυξη και διεύρυνση της χρήσης των λογισμικών «Ανοικτού Κώδικα» ή όπως αλλιώς λέγεται «Ελεύθερο (Δωρεάν) Λογισμικό».
- Την ανάπτυξη και προώθηση ΔΩΡΕΑΝ καινοτόμων τεχνολογικών προτάσεων – λύσεων σε οργανωτικά και όχι μόνο θέματα Παιδείας, Υγείας , Πολιτισμού, Δημόσιας Διοίκησης κλπ. Βλέπε στους συνδέσμους http://www.digitalgreece2020.gr/ και http://labs.opengov.gr/
- Τη στοχευμένη ανάπτυξη τεχνογνωσίας στη χρήση ειδικών τεχνολογικών «εργαλείων» και project με παγκόσμια εμβέλεια. Βλέπε στον σύνδεσμο http://www.republic.gr/olpc/ για το OLPC (One Laptop Per Child).
Και πολλά άλλα…
B) Σε επίπεδο «οριζόντιων» δράσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ με σκοπό την κοινωνική προσφορά και συνεισφορά, είναι άξιο λόγου να αναφερθούν ότι:
- Ανοίγουμε κανάλια διαδραστικής – αμφίδρομης επικοινωνίας με την κοινωνία και τους πολίτες μέσω ιστολογίων (blogs) και μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media). ΦΩΝΕΣ και ΑΠΟΨΕΙΣΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ απ’όπου και αν προέρχονται ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ’ΚΟΥΓΟΝΤΑΙ… ! συμπολιτών μας
- Αναπτύσσουμε πλούσια δημοσιογραφική παρουσία (και ως reporters) για την κάλυψη θεμάτων της τοπικής κοινωνίας και του Κινήματος που δεν τυγχάνουν προσοχής των «παραδοσιακών» Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.
- Όπου υπάρχει η δυνατότητα (και το ενδιαφέρον σε συνεργασία και μη με τα «κομματικά όργανα») ανοίγουμε και λειτουργούμε Internet Social Café με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων πολιτικής, κοινωνικής και τεχνολογικής χροιάς.
- Ενισχύουμε τις τοπικές κοινωνίες με τεχνολογικές ΔΩΡΕΑΝ προσβάσεις (και υποστήριξη τυχόν υπαρχόντων υποδομών) στο διαδίκτυο μέσω των «Ηλιότοπων» (σημεία ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο). Βλέπε στους παρακάτω συνδέσμους http://ethelontes.pasok.gr/?page_id=172 και http://www.facebook.com/pages/iliotopos/163110426420?ref=ts
- Ενημερώνουμε και εκπαιδεύουμε πέρα από στελέχη και πολίτες σε γενικά και ειδικά θεματικά αντικείμενα σε σχέση με τις Νέες Τεχνολογίες και τη χρήση τους.
- Συμβάλουμε με όποιο θεμιτό τρόπο στη διαβούλευση, τη διαφάνεια και τη ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Βλέπε στους συνδέσμους δράσεις όπως :
«Ανοιχτά Δημόσια Δεδομένα – open(geo)data» http://www.opengeodata.gr/
«Διαφάνεια ΠΑΝΤΟΥ !» http://ethelontes.pasok.gr/diafaneia/
«Συμμετοχικός Προϋπολογισμός» http://ethelontes.pasok.gr/?p=928
Γ) Σε επίπεδο πολιτικού, κοινωνικού και όχι μόνο στείρου «κομματικού», προβληματισμού:
- Το Ηλεκτρονικό περιοδικό Re-public (Re-Imagining Democracy) http://www.re-public.gr/ και
- Το Wiki-politics http://www.wikipolitics.gr/
Δ) Σε επίπεδο πολιτισμού συμβάλουμε στην ανάπτυξη και προώθηση αυτού στο διαδίκτυο:
Διαδικτυακή Έκθεση Τέχνης με θέμα «Μετανθρωπισμός» http://www.transhumanism.gr
Όλα τα παραπάνω λοιπόν και όχι μόνο αποδεικνύουν ότι  το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι και του «Διαδικτύου» !
Στο παραπάνω βέβαια συγκαταλέγονται και όποια παρεχόμενα ενημερωτικά και μη εργαλεία-δράσεις περιέχονται στο portal (ιστοχώρο) του ΠΑ.ΣΟ.Κ ! Βλέπε στο σύνδεσμο www.pasok.gr
Να λοιπόν και ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ όπως δε το έχουμε γνωρίσει που ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ και όχι δίπλα…, ΥΠΑΡΧΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ, εργάζεται για όλους μας, για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια πιο ανθρώπινη Κοινωνία που την έχουμε τόσο ανάγκη όλοι μας και ειδικά οι γενιές που ακολουθούν !!!
Ας πάψουμε πια να είμαστε εγκλωβισμένοι μόνο σε αναγκαίες Κυβερνητικές και αντιπολιτευτικές αλλά και άλλες παρά ή/και πολιτικές αναφορές και ας δούμε στην πράξη την καλοπροαίρετη αλλά και με σημαντικά αποτελέσματα προσπάθεια που επιχειρείτε σε όλους τους τομείς και εκφάνσεις τις κοινωνίας μας !
Μπορούμε όλοι μας να ονειρευτούμε και να βάλουμε στόχο μια καλύτερη Κοινωνία, μια καλύτερη Ελλάδα γιατί όχι και μια κοινωνική και όχι μόνο οικονομικά ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση !
Είναι αναγκαιότητα να συμβάλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ !!! Μπορείτε να συμβάλετε και εσείς… ΕΜΕΙΣ !
Ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού και ας συνδράμομε με όποιο τρόπο και’μείς, ως ενεργοί πολίτες, για το καλό της Χώρας μας, της Κοινωνίας μας, των Τόπων μας και εν τέλει και του όποιου μικρόκοσμού μας !
«…Θα πρέπει ο πολίτης – και αυτή είναι μια πρόσκληση, που απευθύνω από τη Βουλή – να συμμετέχει στην επισήμανση, στην ανακάλυψη, αν θέλετε, όλων των παραλογισμό και των ανορθολογικών πρακτικών…
Θα πρέπει ο πολίτης, θα πρέπει και οι bloggers, ναι, καλώ και τους bloggers, να βοηθήσουν και να συμβάλουν δημιουργικά, όπως βέβαια και τα συμβατικά Μέσα Ενημέρωσης, να συμμετάσχουν ενεργά στην επισήμανση, στην ανάδειξη των αρνητικών, που θα αποκαλυφθούν και θα αποκαλύπτονται, αλλά και στη δημιουργία προτάσεων, που μπορεί να αποτελέσουν ακόμη και προτάσεις νόμου.
Αυτό το έργο, θα είναι έργο λαού. Και είναι βαθιά μου πίστη ότι, η συλλογική σοφία, θα είναι πολύ ανώτερη της ατομικής, έστω και εξειδικευμένης γνώσης. Αυτό εξάλλου αποτελεί και διεθνή τάση στον σημερινό κυβερνοχώρο, όπου κοινωνικά δίκτυα, όπως λέγονται, επεξεργάζονται σύνθετα τεχνολογικά, ιατρικά, ακόμη και πολιτικά προβλήματα, όπως και οργανωτικά προβλήματα, με μεγάλη επιτυχία. Και σε αυτό, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και να πρωτοπορήσει.
… Μέσα από τη συμμετοχή του πολίτη, γεφυρώνουμε το χάσμα μεταξύ Κυβέρνησης και πολιτών. Ουσιαστικά, αλλάζουμε τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, όπως λειτουργούσε εδώ και χρόνια στη χώρα μας.»
Γεώργιος Α. Παπανδρέου
Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Ομιλία στη Βουλή για το Πρόγραμμα «Διαύγει@»
Συντροφικά

Δημήτρης Πετσαλούδας
Συντονιστής Εθελοντών Διαδικτύου ΠΑ.ΣΟ.Κ Ν. Φθιώτιδας

1 σχόλιο:

  1. Διαχειριστή
    Δεν ξέρω αν πληροφορήθηκες ότι ο πρωθυπουργός μας, τοποθέτησε πρόεδρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Γιάννη Κωνσταντίνου, αυτόν τον γνωστό και μη εξαιρετέο κύριο, από την συμμετοχή του, στην παρουσίαση του κίβδηλου "Μακεδονικού Αναγνωστικού" (ABECEDAR), μαζί με Βοσκόπουλο (Ουράνιο τόξο), Τρεμόπουλου κ.α. , στην οποία είπε την περίφημη φράση "είμαι ένας ελληνόφωνος κεντροαριστερός δικηγόρος". Έτσι επιβραβέυει η κυβέρνηση των ανδρείκελων αυτού του είδους τις δηλώσεις. Η πέμπτη φάλαγγα σε πλήρη ανάπτυξη, κάνει τις δουλίτσες της, μεθοδικά, παστρικά, με τάξη.
    Εμείς συνεχίζουμε τον ύπνο του δικαίου. Μέχρι να μας ξυπνήσει ο εφιάλτης, που τελικώς θ' ανακαλύψουμε πως δεν είναι εφιάλτης αλλά πραγματικότητα.
    Για τους δύσπιστους, το βίντεο απ΄την δήλωση - του προέδρου της ΔΕΘ - πλέον εδώ:
    http://www.youtube.com/watch?v=g2w1uPfHeI0&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά