Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Τα κόμματα και τα δάχτυλα

Μπορεί να ακούστηκαν ακραίες οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Δ. Ρέππα για τον κίνδυνο που υπάρχει να αρχίσουν οι πολίτες να κουνούν τα... πέντε τους δάχτυλα, αλλά οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης δείχνουν να τον δικαιώνουν.

Η δημοσκόπηση της Κάπα Research, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής», ήλθε απλώς να επιβεβαιώσει ότι τα συναισθήματα οργής και απογοήτευσης είναι πλέον κυρίαρχα, ακόμη και στους Ελληνες που αναγνωρίζουν ότι τα επώδυνα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι απολύτως αναγκαία. Η μία όψη της αλήθειας είναι αυτή που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών: τα ελλείμματα έχουν περιοριστεί σημαντικά, με την περικοπή των κρατικών δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Η άλλη όψη της αλήθειας είναι αυτή που κατέγραψε ο υπουργός Υποδομών: οι πολίτες αρχίζουν να δυσανασχετούν από τα βάρη που επωμίζονται και είναι πιθανόν να εξεγερθούν αν τα βάρη αυτά συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η μία όψη της αλήθειας είναι ότι πράγματι το Δημόσιο δεν μπορεί να εγγυάται πλέον τα ελλείμματα-μαμούθ της ΕΘΕΛ και του ΟΣΕ, και δεν μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική επιδοτώντας τα εισιτήρια στα λεωφορεία και στα τρένα.

Η άλλη όψη της αλήθειας είναι ότι, αν κοπούν αυτές οι ενισχύσεις, τότε η τιμή των εισιτηρίων θα αυξηθεί σημαντικά και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν όλοι εκείνοι που επιλέγουν το λεωφορείο επειδή δεν έχουν χρήματα για να μετακινηθούν με οτιδήποτε άλλο.

Ολες αυτές οι περικοπές λοιπόν δημιουργούν κύμα αγανάκτησης στην ελληνική κοινωνία και ένα βουβό κίνημα που ως πρώτο στόχο του θα έχει τους πολιτικούς. Δεν είναι τυχαίο ότι τις ημέρες όπου η Βουλή ψήφιζε το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα είχαν αυξηθεί τα κορναρίσματα αποδοκιμασίας από τα αυτοκίνητα που περνούσαν έξω από τη Βουλή.

Το δεύτερο κύμα αγανάκτησης καταγράφηκε στη δημοσκόπηση της Κάπα Research. Ποτέ άλλοτε στη Μεταπολίτευση η δημοτικότητα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων δεν έφτασε σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Πάντοτε υπήρχε μια καθίζηση του δικομματισμού τους πρώτους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, αλλά ποτέ ξανά η κυβέρνηση δεν έφθασε στο 23,4%, με την αξιωματική αντιπολίτευση στο 15,6%. Ποτέ άλλοτε οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, που το ψήφισαν μαζικά εννέα μήνες νωρίτερα, δεν άρχισαν να κρατούν αποστάσεις τόσο γρήγορα. Ούτε έπεσε ποτέ η αξιωματική αντιπολίτευση κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%.

Ευτυχώς για τα κόμματα, δεν πραγματοποιούνται ακόμη δημοσκοπήσεις που να μετρούν την απήχηση του «κόμματος των πέντε δαχτύλων». 

Β.Χιώτης-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά