ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Σε εκδοτικό θρίαμβο εξελίσσεται η βιογραφία της Ενριέτα Λακς, της σημαντικότερης (εν αγνοία της...) ίσως γυναίκας στην ιστορία της μοντέρνας ιατρικής, αφού τα κύτταρά της χρησιμοποιούνται στη γενετική εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.
Με τίτλο «Η αθάνατη ζωή της Ενριέτα Λακς» η αμερικανίδα βιολόγος και συγγραφέας επιστημονικών θεμάτων Ρεμπέκα Σκλουτ περιγράφει τη ζωή της φτωχής μαύρης αμερικανίδας καπνεργάτισσας που πέθανε από καρκίνο του τραχήλου το 1951, σε ηλικία 31 ετών, χωρίς να γνωρίζει ότι τα κύτταρά της θα ζούσαν για «πάντα» και θα χρησιμοποιούνταν στην εξέλιξη νέων φαρμάκων και εμβολίων για τη θεραπεία εκατομμυρίων ασθενών.
Το βιβλίο κέρδισε το βραβείο «Welcome Τrust» το οποίο δίδεται σε λογοτεχνικά συγγράμματα που εξυμνούν την ιατρική και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο της τάξεως των 29.000
ευρώ. Το πόνημα της Σκλουτ επιλέχθηκε επίσης ως το καλύτερο βιβλίο του 2010 από το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο Αmazon, ξεπερνώντας σε πωλήσεις το βιβλίο-φαινόμενο του Στιγκ Λάρσον «Το κορίτσι στη φωλιά της σφήκας», ενώ επί πέντε μήνες «συμμετείχε» στη δεκάδα με τα ευπώλητα της εφημερίδας «Τhe Νew Υork Τimes».
Οταν μετά τον θάνατό της οι επιστήμονες καλλιέργησαν τα καρκινικά κύτταρα της Ενριέτα Λακς στο εργαστήριο ήταν η πρώτη φορά που μια σειρά κύτταρα επιζούσαν εκτός του ανθρωπίνου σώματος. Εκτοτε τα κύτταρα «ΕΛα» (από τα αρχικά της) χρησιμοποιήθηκαν για να αναπτυχθεί το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας καθώς και τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επίσης να διενεργηθούν έρευνες στον τομέα της γενετικής, να κατανοηθούν οι μηχανισμοί λειτουργίας του καρκίνου και να παρασκευαστούν φάρμακα για τη γρίπη και τον έρπητα.
Από τότε που έφυγε από τη ζωή έχουν παραχθεί περισσότεροι από 50 τόνοι κυττάρων με βάση τα δικά της κύτταρα, ενώ η χρήση τους έχει αναγνωριστεί σε περισσότερες από 60.000 επιστημονικές έρευνες, με δέκα νέες μελέτες να προστίθενται καθημερινά.
Και όμως τα παιδιά της παραμένουν ανασφάλιστα!
Τα καρκινικά κύτταρα της Ενριέτα Λακς αφαιρέθηκαν μετά τον θάνατό της, χωρίς πρότερη συγκατάθεση της ιδίας ή της οικογένειάς της, γεγονός το οποίο σήμερα εγείρει πλήθος ηθικών διλημμάτων. Οι δικοί της έμαθαν ότι τα κύτταρα της Λακς συνέχιζαν να ζουν μόλις το 1973, 23 χρόνια αφότου έφυγε από τη ζωή. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2001 φιαλίδιο με τα κύτταρά της πωλούνταν προς 125 ευρώ έκαστο, ενώ η φτωχή οικογένειά της δεν έλαβε ποτέ ούτε ένα ευρώ. Για την ακρίβεια τα ηλικιωμένα πλέον παιδιά της δεν έχουν καν ιατρική περίθαλψη... Δικαίως λοιπόν στο βιβλίο της η Ρεμπέκα Σκλουτ περιγράφει τη συμπεριφορά της ιατρικής απέναντί στη Λακς ως άλλο ένα παράδειγμα συστηματικής κακομεταχείρισης και εκμετάλλευσης των μαύρων Αμερικανών.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.