ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΟΥ (ΠΡΑΞΗΣ)
ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013»
Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013» και συγκεκριμένα στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 08 – «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», στον ΚΩΔΙΚΟ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 57 – Συνδρομή στην βελτίωση τουριστικών υπηρεσιών 1 έργο προϋπολογισμού 211.000 Ευρώ:
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ | ΝΟΜΟΣ | Προϋπολογισμός ΕΥΡΩ |
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΡΑΙΔΑΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ | ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ | 211.000,00 |
Το έργο «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Μονής Αγίου Γεωργίου Νεράιδας Στυλίδας Νομού Φθιώτιδος» αφορά αφενός στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και αφετέρου στη βελτίωση των δύο όψεων των περιμετρικών τοίχων της Μονής.
Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Νεράιδας βρίσκεται πολύ κοντά στη Στυλίδα στις νότιες παρυφές του ορεινού όγκου της Όθρυος και απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από τη Τοπική Κοινότητα Νεράιδας .
Το καθολικό της μονής ανεγέρθη το 1752 και 1753 ενώ το Παρεκκλήσι είναι μεταγενέστερο χωρίς να απέχει πολύ χρονικά εκείνου.
Η Ιερά Μονή έπαψε να λειτουργεί το 1834 επειδή δεν διέθετε τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό μοναχών, ξαναλειτούργησε το 1980 και υπάγεται στη Μητρόπολη Λαμίας.
Από τα κτίρια του παλαιού συγκροτήματος της Μονής διατηρούνται μόνο το Καθολικό και επισκευασμένα μερικά κελιά στη βόρεια πλευρά . Από το 1980 μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί νέα κτίρια- κελιά , αρχονταρίκι , βοηθητικοί χώροι , έχει κατασκευαστεί περίβολος και επισκευάστηκε το Καθολικό της Ιεράς Μονής .
Η παρούσα μελέτη «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Μονής Αγίου Γεωργίου Νεράιδας Νομού Φθιώτιδος» αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος για την υποστήριξη, βελτίωση και ανάδειξη του προσκυνηματικού τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας.
Οι επεμβάσεις που γίνονται και αφορούν οικοδομικές εργασίες είναι
1. Καθαιρούνται τα υπάρχοντα επιχρίσματα στις δύο όψεις του περιμετρικού τοίχου της Μονής και συγκεκριμένα στο έμπροσθεν τμήμα του και επενδύονται με τοπική πέτρα, κατά προτίμηση Λαμίας , όπως εμφανίζεται στα σχέδια κατασκευής.
2. Γίνεται επίστρωση με πλάκες, κατά προτίμηση Άρτας , αφού διαμορφωθεί κατάλληλα η επιφάνεια και σε υπόστρωμα τσιμεντοκονίας , του δρόμου έμπροσθεν την Μονής ο οποίος χρησιμοποιείται για στάθμευση των αυτοκινήτων των επισκεπτών αλλά και για την διέλευση των πεζών προς τον περιβάλλοντα χώρο της Μονής .
3. Οριοθετείται ο χώρος που θα επιστρωθεί από το χώρο πρασίνου με πρόχυτα κράσπεδα.
4. Τοποθέτηση ξύλινου κιγκλιδώματος αποτελούμενο από πασσάλους για την οριοθέτηση του περιβάλλοντος χώρου της Μονής.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.