Η τροµοκρατία, η λαθροµετανάστευση και η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. είναι τα κυρίαρχα θέµατα στα τρία τηλεγραφήµατα µε.. αποστολέα την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, τα οποία διέρρευσαν χθες από το Wikileaks.
Σε ένα από αυτά, µε ηµεροµηνία 29 Ιανουαρίου 2010, ο τότε υπουργός Προστασίαςτου Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εµφανίζεται να λέει στον αµερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα πως η ΕΥΠ είναι «ένα τίποτα» και πως η Αστυνοµία γνωρίζει τις ταυτότητες όλων των µελών των τροµοκρατικών οργανώσεων, αλλά δεν έχει στοιχεία ώστε να προχωρήσει σε συλλήψεις.
Και τα τρία διπλωµατικά τηλεγραφήµατα δηµοσιοποιήθηκαν από την «Guardian», ένα από τα πέντε ξένα έντυπα που συνεργάζονται µε το Wikileaks, στο πλαίσιο της υπηρεσίας You Ask, We Search (Εσείς Ρωτάτε, Εµείς Ψάχνουµε). Τουλάχιστον τα δύο τηλεγραφήµατα δηµοσιοποιήθηκαν ως απάντηση σε ερωτήσεις χρηστών του ∆ιαδικτύου σχετικά µε τη Frontex, την υπηρεσία ελέγχου των συνόρων της Ε.Ε.
Το παλαιότερο έγγραφο έχει ηµεροµηνία 4 ∆εκεµβρίου 2009, είναι διαβαθµισµένο από τον συντάκτη του, τον τότε αµερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ ως «απόρρητο» και κοινοποιείται, πέραν του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, σε δεκαπέντε πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ ανά τον κόσµο, από το αµερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, έως τις αµερικανικές πρεσβείες στην Αγκυρα, τη Μόσχα και την Ποντγκόριτσα. Τίτλος και θέµα του: «Η νέα κυβέρνηση καταπιάνεται µε τα ζητήµατα της µετανάστευσης και του ασύλου». Ο Σπέκχαρντ εκφράζει φόβους ότι «αλλοδαποί ειδικού ενδιαφέροντος», όπως για παράδειγµα ιρακινοί εξτρεµιστές, µπορεί να µεταφέρονται λαθραία στις ΗΠΑ έχοντας περάσει πρώτα στην Ελλάδα από τα διάτρητα σύνορα της χώρας µε την Τουρκία και ανησυχίες ότι οι συνθήκες ζωής των µουσουλµάνων µεταναστών στην Ελλάδα, ειδικώς µάλιστα η έλλειψη επίσηµου χώρου προσευχής, ενδεχοµένως να τους καθιστούν ευάλωτους στην «ισλαµική ριζοσπαστικοποίηση».
Τα άλλα δύο τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν χθες από το Wikileaks αφορούν συναντήσεις που είχε τον Ιανουάριο του 2010 ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα µε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόµου. «Εµπιστευτικό» χαρακτηρίζεται το τηλεγράφηµα µε θέµα τη συνάντηση Σπέκχαρντ - Χρυσοχοΐδη, που φέρει ηµεροµηνία αποστολής την 29η Ιανουαρίου 2010, «µη διαβαθµισµένο» αλλά εµπεριέχον «ευαίσθητες πληροφορίες» χαρακτηρίζεται το τηλεγράφηµα µε θέµα τη συνάντηση Σπέκχαρντ - Οικονόµου, που στάλθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ την 1η Φεβρουαρίου 2010. Σύµφωνα πάντα µε τον αµερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρεται να είπε ότι η Αστυνοµία γνωρίζει τις ταυτότητες όλων των µελών των τροµοκρατικών οµάδων, αλλά δεν έχει στοιχεία να προχωρήσει σε συλλήψεις. Ο υπουργός αναφέρεται απαξιωτικά στην ΕΥΠ, την οποία χαρακτηρίζει «ένα τίποτα», ενώ την επικρίνει ότι είναι «επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των ελλείψεών της, µεταξύ των οποίων και ο συνδικαλισµός των υπαλλήλων». Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Οικονόµου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση φοβάται ενδεχόµενη ριζοσπαστικοποίηση των λαθροµεταναστών που διαµένουν στην Ελλάδα, γι’ αυτό και κλείνει τις εξόδους προς τη ∆ύση. Επιµένει πως τα σύνορα χρειάζονται προστασία και ότι το µεγαλύτερο πρόβληµα είναι τα ανατολικά σύνορα επειδή η Τουρκία δεν καταβάλλει ουσιαστική προσπάθεια για να σταµατήσει τη ροή των µεταναστών προς την Ελλάδα. Ερωτάται µάλιστα ευθέως από τον πρέσβη για τον εµπρησµό στη συναγωγή των Χανίων, η οποία είχε ανησυχήσει ιδιαίτερα τους Αµερικανούς, και την καταδικάζει.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Τρία διπλωµατικά τηλεγραφήµατα δηµοσιοποιήθηκαν από την «Guardian», ένα από τα πέντε ξένα έντυπα που συνεργάζονται µε το Wikileaks
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.