Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Τα διόδια και... ο Ισοκράτης

Πολλοί αναγνώστες αντέδρασαν στην άποψή μας για τα διόδια, άλλοι θετικά και άλλοι αρνητικά. Όσοι τοποθετήθηκαν αρνητικά μας κατηγορούν ότι είμαστε κλεισμένοι στα γραφεία μας, ότι δεν παρακολουθούμε την κοινωνία και ότι κοινώς δεν έχουμε πάρει χαμπάρι τι γίνεται εκεί έξω και ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να γκρεμίσει τα πάντα.
Καλοδεχούμενη η κριτική, ακόμη και η πολεμική, αλλά.. επαναλαμβάνουμε, επειδή νομίζουμε ότι πρόκειται περί αδιάψευστου αντικειμενικού γεγονότος, ότι οι ελληνικοί δρόμοι είναι πλέον ασφαλέστεροι και καλύτεροι και ότι οι συμβάσεις παραχώρησης προωθήθηκαν υπό το κράτος της δικαιολογημένης κοινωνικής αντίδρασης για τον βαρύ φόρο αίματος που πλήρωνε η ελληνική κοινωνία στο ατελές και προβληματικό εθνικό οδικό δίκτυο και επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμοι κρατικοί πόροι. Και ακόμη ότι για την κατασκευή τους δεσμεύθηκαν ιδιωτικοί πόροι και ανελήφθησαν δάνεια και υποχρεώσεις.
Με άλλα λόγια, δεν έγιναν τζάμπα και άρα κάποιος πρέπει κάθε φορά κάτι να πληρώνει. Οσο για το επιχείρημα ότι οι κατασκευαστές υπερτιμολόγησαν ή αυθαιρέτησαν, γράψαμε ότι μπορεί κανείς να αξιολογήσει τις κατηγορίες και στον βαθμό που αποδειχθούν να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων και επαναπροσδιορισμό του αντιτίμου των διοδίων.
Η μεγάλη διαφορά μας έγκειται στο γεγονός της άρνησης και της ανυπακοής, η οποία προωθείται συστηματικά και οργανωμένα, από δυνάμεις που ενεργούν ανορθολογικά, χωρίς να αντιλαμβάνονται το βάρος των πράξεών τους.
Είναι σαφές ότι δεν μας βρίσκουν σύμφωνους τέτοιες πρακτικές και πιστεύουμε ότι η Δημοκρατία ως σύστημα στηρίζεται κυρίως στην τήρηση των νόμων. Η διάβρωση ακριβώς των δημοκρατικών αρχών, του συστήματος δηλαδή των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που εμπεριέχει, οδηγεί σε καθεστώτα σαν κι αυτά που ακόμη και οι αντιδρώντες για τα ακριβά διόδια περιγράφουν.
Προς επιβεβαίωση των γραφομένων, θα κάνουμε χρήση περικοπής ενός μηνύματος που μας έστειλε η κυρία Μάνια Μανιώτη. Ενα μικρό απόσπασμα από τον Αρεοπαγιτικό του Ισοκράτη προς τους Αθηναίους, μετά το πέρας του Πελοποννησιακού Πολέμου, για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση των Αθηνών. Είπε λοιπόν ο Ισοκράτης απευθυνόμενος στους Αθηναίους: «Η Δημοκρατία μας καταστρέφεται διότι καταχράστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».
Αυτά πριν από χιλιάδες χρόνια. Ισχύουν σαν να ειπώθηκαν για να εξηγήσουν τη σημερινή μας κατάσταση.

Αν.Καρακούσης-ΤΟ ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Πώς είναι δυνατόν να γράφονται τέτοιες ανοησίες σε μια έγκριτη εφημερίδα όπως το ΒΗΜΑ; Πόσο αγράμματος μπορεί να είναι κάποιος για να διαστρέφει τα λόγια του Ισοκράτη που προφανώς ποτέ δεν διάβασε; Αυτός δεν είναι Ισοκράτης, αλλά Ισοκράτης-μαϊμού!
    Ιδού το πρωτότυπο κείμενο και η μετάφραση από τον "Αρεοπαγητικό" λόγο, όπου ο Ισοκράτης λέει τα ακριβώς αντίθετα!!

    "Οἱ γὰρ κατ' ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ' ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ' ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ' ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν."

    ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

    "Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (εννοεί στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους'

    Μ’ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης όχι μόνο δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται», αλλά για ένα πολίτευμα θωρακισμένο από την αυτοκαταστροφή του επειδή ακριβώς είχε εκπαιδεύσει κατάλληλα τους πολίτες του!
    Την πρώτη φορά ο Ισοκράτης-μαϊμού εμφανίστηκε στον Ελεύθερο Τύπο. Τώρα εμφανίζεται και το Βημα. Το ερώτημα είναι πού αποσκοπεί αυτό; Είναι μόνο αγραμματοσύνη ή και κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά