Όλα τα νέα της Ανατολικής Φθιώτιδας πολιτικά και άλλα από το κεφαλοχώρι της. Βήμα επικοινωνίας σε όλους εσάς. Γράψτε μας την άποψή σας, την καταγγελία σας, την διαφωνία σας, και αποστείλατε στο vassilis.axelis@gmail.com "Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες".(Βολταίρος) Το ιστολόγιο απευθύνεται σε νοήμονες πολίτες.
Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
Ο άγνωστος Ανδρέας
Αν και υπήρξε ηγέτης που λατρεύτηκε και μισήθηκε όσο ελάχιστα στη μεταπολεμική Ελλάδα, είχε ορισμένες κρίσιμες όψεις που ουσιαστικά παραμένουν σχετικά άγνωστες ακόμα και σήμερα στο ευρύ κοινό. Η σημαντικότερη όμως εξ αυτών μπορεί και να ξαφνιάσει πολλούς: στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Ανδρέας υπήρξε βασικός θεωρητικός της πολιτικής του Καραμανλή για την ένταξη της Ελλάδας στις τότε Ευρωπαικές Κοινότητες!
Ηρθε στην Ελλάδα από το Μπέρκλει όπου άφηνε πίσω του μια εντυπωσιακή διεθνή καριέρα καθηγητή των οικονομικών, έπειτα από πρόταση του ανθρώπου κλειδί της οικονομικής πολιτικής Καραμανλή της πρώτης οκταετίας, του Ξενοφώντα Ζολώτα. Και ήρθε με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα: να οργανώσει ένα κέντρο οικονομικών επιστημών που σύντομα θα εξελισσόταν σε αυτόνομη πανεπιστημιακή οικονομική σχολή, με αντικείμενό της να δημιουργήσει την «ελίτ» των επιστημόνων που θα στελέχωναν και θα διαχειρίζονταν την επαύριο της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ, την πρώτη του είδους της, που η κυβέρνηση Καραμανλή ετοιμαζόταν να υπογράψει και σηματοδότησε το πρώτο - και πολύ πρώιμο - άνοιγμα της «κλειστής» Ευρώπης του σκληρού τότε πυρήνα.
Μάλιστα, η ανάγκη για τη δημιουργία του κέντρου ήταν διπλή, καθώς όχι μόνον υπήρχε έλλειμμα προσώπων που θα μπορούσαν να αναλάβουν τέτοιους άγνωστους για την Ελλάδα της εποχής ρόλους, αλλά υπήρχε και η σφοδρή αντίθεση της παντοδύναμης υπερσυντηρητικής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών να αφήσει οποιοδήποτε χώρο σε τέτοιου είδους «εκσυγχρονισμούς»…
Το Κέντρο έγινε θρυλικό στο χώρο του. Γνωστό σήμερα ως ΚΕΠΕ ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί – στις δεκαετίες που ακολούθησαν οι πιο σημαντικοί Ελληνες οικονομολόγοι και άλλοι επιστήμονες συνδέθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μαζί του.
Το εκδοτικό του πρόγραμμα, περιέλαβε σειρά πολύ σημαντικών, καινοτόμων έργων. Το πρώτο και, πιθανότητα το σημαντικότερο βιβλίο που εξέδωσε, ήταν, στα 1962, το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο ίδιος ο διευθυντής του επιστρέφοντας στην Ελλάδα: Στρατηγική οικονομικής αναπτύξεως της Ελλάδος, του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, το οποίο μάλιστα εκδόθηκε και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Μ’ εκείνο το βιβλίο ήταν που ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε ως ο κύριος ιδεολογικός και επιστημονικός υπέρμαχος της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, καθώς υποστήριξε αναλυτικά ότι αυτός ήταν ο μοναδικός δρόμος και για την ανάπτυξη και για την επίτευξη της πραγματικής ανεξαρτησία της χώρας. Μάλιστα, θεωρούσε το αναγκαίο στάδιο της Συμφωνίας Σύνδεσης ως καθυστέρηση που έπρεπε να την υπερβεί η χώρα και να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα στην πλήρη ένταξη!
Η πολιτική οξύτητα που επικράτησε στη χώρα μετά τις εκλογές του ’61, σάρωσε περίπου τα πάντα στο πέρασμά της και έθεσε την πρώιμη αγωνιώδη προσπάθεια του Καραμανλή για τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε δεύτερη μοίρα, μέχρι που η επιβολή της δικτατορίας, λίγα χρόνια αργότερα, την πάγωσε πλήρως. Οταν πια αποκαταστάθηκε η δημοκρατία, το 1974, όλα αυτά είχαν ξεχαστεί εντελώς: συνθήκες, ρόλοι και πρόσωπα, ήταν όλοι και όλα εντελώς αλλού…
Αλλά με μια διαφορά: είχαν ξεχαστεί σε επίπεδο πολιτικής ρητορικής κι όχι σε επίπεδο ουσίας. Γιατί στην πραγματικότητα, τελικά, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν υπήρξε ούτε για μια μέρα αντιευρωπαιστής, ούτε καν ευρωσκεπτικιστής. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν καν αναλάβει την εξουσία συνέδεσε το ΠΑΣΟΚ με το τότε Ευρωπαικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μπορεί τα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ» να πήγαιναν και να ‘ρχόντουσαν στις συγκεντρώσεις, όμως, στην πράξη ουδέποτε αμφισβήτησε την ένταξη: ακόμα κι όταν αποχώρησε από το Κοινοβούλιο την ημέρα της κύρωσης της Συμφωνίας, γνώριζε ότι θα περνούσε χωρίς τις ψήφους του. Γι αυτό άλλωστε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον είχε καταστήσει διαρκή προνομιακό κοινοβουλευτικό συνομιλητή του πριν ακόμα το ΠΑΣΟΚ γίνει αξιωματική αντιπολίτευση: δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται ακόμα τον Καραμανλή στη Βουλή να δέχεται ερωτήσεις από άλλους και να απαντά στον Ανδρέα, ενώ είναι γνωστό ότι ο Καραμανλής σύντομα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ανδρέα ένιωθε πια σίγουρος για την ασφάλεια του ευρωπαικού προσανατολισμού της χώρας για τον οποίο είχε τόσο μοχθήσει – δεν πρόλαβε κι εκείνος να δει τα όσα απίστευτα ακολούθησαν…
Στην τελευταία συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο, ο απερχόμενος πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραμανλής αποχαιρετούσε τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, σε ένα εξαιρετικά καλό κλίμα, με παρούσες τις κάμερες που έχουν καταγράψει το σχετικό διάλογο, ο οποίος σώζεται:
-«…Μου θυμίζετε τώρα, όταν με φέρατε, στις αρχές του ΄60 από την Αμερική», λέει ο Ανδρέας. Κι ο Καραμανλής σκέφτεται για δευτερόλεπτα και με πονηρό χαμόγελο παιδιού που κάνει πείραγμα, του απαντά ρίχνοντας τη μπηχτή: -«Ναι. Και ακόμα και σήμερα, άλλοι με συγχαίρουν κι άλλοι με συλλυπούνται γι αυτό»… Για να λάβει από τον ετοιμόλογο χαμογελαστό Ανδρέα μια αποστομωτική απάντηση – χρησμό: -«Σεις πάντως είστε η αρχή και του καλού και του κακού»…
Γ.Μαλούχος-ΤΟ ΒΗΜΑ
4 σχόλια:
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.
ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΕΚΑΝΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΛΠ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΘΕΣΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ, ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΠΟΛΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ CIA ΜΕ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΟΣ ΤΟ ΣΚΟΠΟ), ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΤΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ) ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΑΣΥΡΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ (ΛΙΑΝΗ) ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΦΑΝΕ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ.
ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΜΩΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΥΘΜΟ.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟ. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ (ΟΣΟ ΤΗΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ)
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ
Α.Α.
ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΤΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ)......
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΜΩΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΥΘΜΟ.
Αγαπητέ ΑΑ δεν νομίζεις ότι κάπου αυτά τα δυο αλληλοσυγκρούονται.
ΒΑΣΙΛΗ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΟΣ ΛΕΩ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΓΙΝΑΝ ΑΛΛΑΞΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΕ. Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΗΤΑΝ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ.
ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΙΠΑ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ. ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ (ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΑΟΠΛΑΝΟΣ.
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΣΩΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ. ΙΣΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ.
ΕΓΩ ΠΑΡΕΘΕΣΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ. ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΘΑΡΟΙ. Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ. Η ΖΥΓΑΡΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΥΡΕΙ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
Α.Α.
αφου ηταν ετσι γιατι δεν τον διασωζατε οταν η ΜΙΜΗ τον φωναζε σκατογερο κι ειχε τετοιο τελοσ;
ΑπάντησηΔιαγραφή