Μελέτη ελληνικής, ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Αθήνας, που ξεκίνησε με κίνητρο τις αναφορές στις
φαρμακευτικές ιδιότητες του λαδιού στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και στις ιδιότητες που αναφέρονται στις μετέπειτα λαϊκές παροιμίες, απέδειξε ότι το ελαιόλαδο, εκτός από τις αντιοξειδωτικές, νευροσπαστικές, καρδιοπροστατευτικές και πλήθος άλλων ιδιοτήτων που διαθέτει, διαθέτει και 2 ουσίες που επιδρούν καθοριστικά υπέρ της υγείας μας. Την ουσία ελαιοκανθάλη. Μια ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, εφάμιλλη με εκείνες που περιέχουν τα σύγχρονα φάρμακα. Και την ελαιασίνη, που είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιόλαδου. Δηλαδή, το ελαιόλαδο έχει και αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, απίστευτα ισχυρές.
Και μην σας κάνει εντύπωση, όλοι έχουμε γευτεί την… ελάιοκανθάλη. Είναι η ουσία που ευθύνεται για το κάψιμο που νιώθουμε στον λαιμό, όταν καταπίνουμε φρέσκο, «ωμό» λάδι. Οι έμπειροι ελαιοκαλλιεργητές μάλιστα, καταλαβαίνουν ότι ένα λάδι είναι καλό, από αυτό το κάψιμο.
Ο επικεφαλής της έρευνας, επίκουρος καθηγητής φαρμακογνωσίας, κ. Προκόπης Μαγιάτης και η συνεργάτιδα του κ. Ελένη Μέλλιου, πραγματοποίησαν έρευνα σε 150 δείγματα ελαιόλαδου, σχεδόν από ολόκληρη την Ελλάδα, από την Πελοπόννησο, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Ηλεία, την Κορινθία, την Αργολίδα, την Αττική, τη Βοιωτία την Εύβοια, τη Χαλκιδική, τα νησιά του Ιονίου, την Πρέβεζα τη Θάσο και τη Λέσβο. Ανέλυσαν επίσης δείγματα από ελαιόλαδο από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το συμπέρασμα ήταν, ότι η ποσότητα των αντιφλεγμονωδών ουσιών στο λάδι, της Κορωνέικης ελιάς, είναι αρκετά υψηλή. Επίσης η ποσότητα των ουσιών αυτών μέσα στο λάδι της Μεσσήνης είναι πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο.
Η μελέτη αυτή σε καμία περίπτωση δεν αφορά τη γευστική ποιότητα του λαδιού, αλλά μόνο την προοπτική αξιοποίησης του, ως προς τον προστατευτικό, φαρμακευτικό χαρακτήρα του λαδιού. «Είναι βέβαιο ότι και άλλες περιοχές της Ελλάδας, διαθέτουν παρεμφερή χαρακτηριστικά στο λάδι τους. Μεμονωμένα δείγματα από Λακωνία, Θάσο και Κρήτη, έδειξαν τέτοια δυναμική.» τονίζει ο κ. Μαγιάτης.
Το ελαιόλαδο είναι ένα εθνικό προϊόν και πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδα, κατάληξε χαρακτηριστικά: «Όνειρο μας είναι η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού κέντρου Ελαιόλαδου, που θα ασχολείται με τη μελέτη του Ελληνικού λαδιού και τη συνεισφορά του στην υγεία του ανθρώπου»
Εξάλλου όπως λένε, δεν είναι μακριά η ημέρα που θα δούμε επεξεργασμένα ελαιόλαδα να περνούν το κατώφλι του φαρμακείου…
http://www.iatropedia.com
Πολύ σωστά και αληθή τα αναγραφώμενα, αλλά μήπως Βασίλη πρέπει να ενεργοποιήσεις τους νέους της Πελασγίας και μέ τη βοήθεια του BLOG διατεθούν τα αποθέματα λαδιού του χωριού και περιχώρων με τη διαδικασία του "κινήματος πατάτα' ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ...ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΜΕΧΡΙ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ..ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ 31 ...ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΟ ! ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ...ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ...ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΑΓΡΟΤΗ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ....ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΦΥΣΗ ! ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ !
ΑπάντησηΔιαγραφήανώνυμε 5:18
ΑπάντησηΔιαγραφήέγινε ήδη κρούση στον συνεταιρισμό αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα.
Όποιος ιδιώτης έχει αρκετά αποθέματα ευχαρίστως να βοηθήσω.
ΑΝΩΝΥΜΕ 5.18 ΘΑ ΤΟ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 1.80 ΟΠΩΣ ΤΟ ΔΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟ ;; ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ 4 ΕΥΡΩ ΕΝΩ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟ ΤΟ ΔΕΙΝΟΥΝ 1.80 ! ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΤΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΡΟΙΔΟ !
ΑπάντησηΔιαγραφή