Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Απάντηση στην Ανοιχτή Επιστολή των Κατοίκων της Φθιώτιδας που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο pelasgia.blogspot.com


Λαμία, 24.4.2012

Είναι πολύ θετικό, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, οι πολίτες να απευθύνουν συγκεκριμένα ερωτήματα προς τους υποψηφίους βουλευτές, καθώς έτσι μπορούν να καταστούν ξεκάθαρες και σαφείς οι θέσεις τους.
Και είναι υποχρέωση, φυσικά, των πολιτικών να απαντούν σ’ αυτές.
Για αυτό το λόγο, θεωρώ χρέος μου να απαντήσω σε κάθε μία από τις ερωτήσεις-προτάσεις που τέθηκαν από μία ομάδα κατοίκων της Φθιώτιδας μέσω ανοικτής επιστολής που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο pelasgia.blogspot.com.

1) Να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο.
Η άποψη αυτή αποτελεί και προγραμματική θέση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, προτείνεται η επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας και ο περιορισμός τους στους 200.
Προφανώς, συνεπώς, συμφωνώ.

2) Να μειωθούν οι αποδοχές των βουλευτών και οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα κόμματα στο ένα τρίτο (33%) των αποδοχών και των επιχορηγήσεών τους που ίσχυαν πριν από την ψήφιση των Μνημονίων.
Και στις δύο περιπτώσεις, με βρίσκει σύμφωνο η εναρμόνιση του κόστους του κοινοβουλευτικού έργου και της λειτουργίας των κομμάτων με τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους και την κρισιμότητα της κατάστασης.
Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι αποδοχές των βουλευτών έχουν ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 50%.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η κρατική επιχορήγηση εξασφαλίζει την
αυτοτέλεια των κομμάτων και πρέπει, βέβαια, να λαμβάνει υπόψη την πανελλήνια έκφραση των κομματικών συσχετισμών, την ιστορικότητα και την απήχησή τους, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των λογαριασμών τους.
Βέβαια, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και εξετάζοντας τρόπους ενίσχυσης της ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων βάσει ξεκάθαρων και αυστηρών κανόνων.
Σίγουρα, μία περικοπή, εφόσον συνδυαστεί με τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, είναι εφικτή, εξασφαλίζοντας, ωστόσο, την ισορροπία μεταξύ κρατικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης, ώστε να αποτρέπεται τόσο η μετατροπή των κομμάτων σε κρατικοδίαιτους φορείς, όσο και η εξάρτησή τους από οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

3) Να καταργηθούν οι αποζημιώσεις των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών.
Οι αποζημιώσεις στις οποίες αναφέρεστε έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις κατά την προηγούμενη περίοδο και μπορούν να μειωθούν κι άλλο.
Και, βέβαια, η κατάργησή τους δεν θα με έβρισκε αντίθετο.

4) Να μειωθούν δραστικά τα βουλευτικά προνόμια.
Φυσικά και συμφωνώ με την πρόταση.
Άλλωστε, και θα σας παραπέμψω πάλι στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αποτελεί βασική θέση η κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή.

5) Να καταργηθεί η δυνατότητα των βουλευτών να προσλαμβάνουν συγγενείς τους στα γραφεία τους και στη συνέχεια να τους μονιμοποιούν στο δημόσιο.
Νομίζω πως έχετε εσφαλμένη εικόνα για το καθεστώς που ισχύει για τους υπαλλήλους των γραφείων των βουλευτών.
Και αυτό διότι οι εργαζόμενοι στα εν λόγω γραφεία είτε είναι αποσπασμένοι από αλλους τομείς του δημοσίου τομέα, οπότε και επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις όταν ολοκληρώνεται η θητεία του βουλευτή, είτε είναι επιστημονικοί συνεργάτες με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου που με το πέρας της θητείας του βουλευτή απολύονται.
Κανείς, συνεπώς, δεν μπορεί να μονιμοποιηθεί.
Και, φυσικά, δεν θα έπρεπε.

6) Να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και να σταματήσει η καταβολή δεύτερης σύνταξης σε πρώην βουλευτές και αιρετούς των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού. 
Το θέμα αυτό έχει τεθεί και πρόσφατα από συναδέλφους στη Νέα Δημοκρατία.
Θέλει προσεκτική προσέγγιση και αντιμετώπιση.
Προσωπικά, φυσικά και δεν με βρίσκει αντίθετο να προσμετρηθούν τα χρόνια της βουλευτικής περιόδου στον υπόλοιπο επαγγελματικό μου βίο και να λάβω τη σύνταξή μου από τον ασφαλιστικό μου φορέα.
Όταν κάποιοι παραμένουν επαγγελματίες πολιτικοί ή αναζητούν αναδρομικά, θεωρώ πως μια τέτοια κίνηση πέρα από οικονομικό ισοδύναμο θα αποτελούσε και ηθικό ισοδύναμο απέναντι στις περικοπές που βιώνουν οι πολίτες.

7) Να καθιερωθεί ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή και του υπουργού.
Και αυτή την πρόταση την προσυπογράφω.
Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη θέση, όπως και άλλες από τις προτάσεις σας, περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

8) Οι υποψήφιοι βουλευτές, περιφερειάρχες ή δήμαρχοι πρέπει να έχουν ασκήσει αποδεδειγμένα και για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών κάποιο επάγγελμα.
Προσωπικά συμφωνώ και η διαδρομή μου σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους το αποδεικνύει.

9) Η επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, γενικών διευθυντών και διευθυντών υπηρεσιών να γίνεται από ανεξάρτητη αρχή τύπου ΑΣΕΠ και όχι από την κυβέρνηση ή από υπηρεσιακά συμβούλια τη σύνθεση των οποίων καθορίζει η κυβέρνηση.
Η Νέα Δημοκρατία στο θέμα που αναφέρεστε έχει προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω.
Έχει υποστηρίξει, πάλι στο πλαίσιο της πρότασής της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και την αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των Γενικών Διευθυντών.

10) Να απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποδεδειγμένα καταχρώνται δημόσιο χρήμα, χρηματίζονται ή έχουν λάβει τα προηγούμενα χρόνια ή θα λάβουν στο μέλλον συντάξεις συγγενών τους που έχουν αποβιώσει.
Υπάρχουν οι σχετικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Το ζητούμενο είναι η χωρίς παρεκκλίσεις και άμεση εφαρμογή τους όταν αποδεικνύεται η ύπαρξη τέτοιων νοσηρών φαινομένων στη δημόσια διοίκηση και όχι μόνο.

11) Να κατάσχεται εντόκως το ισόποσο της περιουσίας όσων αποκαλυφθεί ότι έχουν λάβει συντάξεις αποβιωσάντων συγγενών τους ή αναπηρικές συντάξεις «μαϊμού».
Όπως, ανέφερε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, η δραστική αντιμετώπιση όλων αυτών των περιπτώσεων σπατάλης, διαφθοράς και κακοδιαχείρισης που καταγράφονται καθημερινά σε διάφορα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, όπως οι συντάξεις «μαϊμού» που αναφέρετε, θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό δημοσιονομικό ισοδύναμο ώστε να διορθωθούν οι αστοχίες και οι αδικίες του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
Προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί και προσωπική δέσμευση να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε το νοικοκύρεμα του κράτους να προέλθει από τη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Και αυτό διότι η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων συνιστά την ισχυρότερη προϋπόθεση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μία δημοσιονομικα βιώσιμη τροχιά.

Ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις στις ερωτήσεις-προτάσεις των κατοίκων της Φθιώτιδας θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο αυτούς, όσο και το ιστολόγιο που προχώρησε στη δημοσίευση της επιστολής τους, καθώς αποτέλεσαν το έναυσμα να αποτυπωθούν πολλές και σημαντικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της ηθικής και της δικαιοσύνης στην πολιτική διακυβέρνηση.
Και, βέβαια, να διαπιστωθεί και η σύγκλιση με την πλειοψηφία των προτάσεων των συγκεκριμένων κατοίκων της Φθιώτιδας, καταδεικνύοντας πως οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται πολύ κοντά με τις σκέψεις και τις απόψεις των πολιτών.
Ωστόσο, πέρα από την πολιτική και κομματική διάσταση των τοποθετήσεων θα ήθελα να επισημάνω πως οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες θέσεις καθορίζονται και προκύπτουν από τη στάση ζωής.
Αποτελούν «πιστεύω» που αποδεικνύονται στην πράξη, χωρίς λεκτικούς κομπασμούς και ανούσιους παλικαρισμούς, οι οποίοι σχεδόν πάντα είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τη διαδρομή ζωής και τα πεπραγμένα όσων τους χρησιμοποιούν.
Και για αυτά τα «πιστεύω» δεν πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε.

Με εκτίμηση,

Χρήστος Σταϊκούρας
Υποψήφιος Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Νομού Φθιώτιδας
Σχόλιο : Ο κ. Σταϊκούρας είναι ο δεύτερος υποψήφιος βουλευτής του Νομού που απαντά στην ανοιχτή επιστολή μας και τον ευχαριστούμε ,ευελπιστούμε ότι στις υπόλοιπες έντεκα μέρες που απομένουν να έχουμε και τις απαντήσεις  των υπολοίπων υποψηφίων.Οι πολίτες παρακολουθούν και κρίνουν.

13 σχόλια:

  1. ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΝΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΝΕΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟΝ Κ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΘΕΤΙΚΑ ! Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΗΤΑΝ ΠΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΧΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ! Κ ΜΠΛΟΥΝΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε 11:47
    Από που προκύπτει αυτό που ισχυρίζεσαι;
    Προτείνω να διαβάσεις προσεκτικά την επιστολή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά αυτοί οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που το παίζουν πατριώτες που είναι? Δεν έχουν θέση για την ηθική στην πολιτική. Για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Μόνο όλα στα λόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλα μην τρομαζεις κε Αξελη, δεν θα σε βαλουμε να ψηφισεις τον Σταικουρα!!! Σε πειραζουμε απλα.
    Ο Σταικουρας εδειξε οτι δεν φοβαται τον διαλογο. Ελπιζω μονο οταν θα ερθει στο χωριο να μην ειναι τιποτα "δασκαλεμενοι" τραμπουκοι και κανουν θεμα (καταλαβες δασκαλε;).

    Χαρικα που το Blog εκανε αυτη την κινηση και την επικροτω. Μπραβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πράγματι με ...κατατρόμαξες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΟΒΑΡΑ ΜΙΛΑΣ ΦΙΛΕ ΤΗΣ 15.00 ΩΡΑΣ : ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ .ΚΟΛΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 40 ΧΡΟΝΙΑ ,ΝΥΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ...ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ .!!! ΟΧΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ . ΜΕ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΚΥΨΩ ΓΟΝΥΠΕΤΩΣ ΣΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΡΟΜΠΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ .ΕΠΑΙΤΕΣ . ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ ΜΟΥ ΝΑΧΟΥΝ .... .ΘΑΜΑΙ...ΚΟΣΜΙΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΛΥΝ .ΝΔ -ΠΑΣΟΚ .!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ.ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ.ΑΥΤΟΙ ΟΙ 5 ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ.ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ.ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΠΕ ....ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΩ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΓΙΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.ΜΑΛΛΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά έχετε ξεφύγει μου φαίνεται με αυτή τη Χρυσή Αυγή... Δηλαδή πόσο κοιμισμένος πρέπει να είναι κάποιος για να πάει να ψηφίσει νοσταλγούς του Χίτλερ και του ναζισμού. Εκτός αν βέβαια ο παππούς του ήταν στα SS και φορούσε κουκούλα!!! Ούτε μια ψήφος στους ΝΑΖΙ Μια ζωή ΕΛΛΑΔΑ. Μια ζωή ελεύθερη και δημοκρατική ΠΑΤΡΙΔΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σύντροφε εσύ που ξέρεις τι είπε ο ένας και ο άλλος.Έχετε πλάκα, αλλά όσο και να προπαγανδίζετε η αλήθεια είναι πως όσο περνάει ο καιρός σε όλουυς αυτούς (καμμενους, αυγές και καρατζαφέρηδες) ο κόσμο γυρναει την πλάτη. Αλήθεια ποιες είναι οι θέσεις τους για όλα αυτά που απάντησε ο Σταικούρας; Τι λένε για τις αλλαγες στο Σύνταγμα; Τι θέλουν όλοι αυτοί οι αγανακτισμένοι;;;;Αυξήσεις και λεφτά υπάρχουν;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παιδιά, εγώ συμφωνώ με τον Σταικούρα. Ελπίζω να τα υλοποιήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Που ειναι οι αλλοι υποψηφιοι? απο ολα τα κομματα? περιμενουμε τις αποψεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ;;;ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΥΡΙΟΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά