Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Σκόνη

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι πολλά πράγματα μαζί, είναι όμως και πολιτικό ναρκοπέδιο. Το ξέρει όποιος το περπάτησε και βρέθηκε μετά να μαζεύει τα κομμάτια του.
Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης μετράει δεκαετίες ως ένας από τους πυροτεχνουργούς της ελληνικής πολιτικής. Κάτι που σημαίνει πως κάνας δυο μηχανισμοί έχουν σκάσει στα χέρια του. Το μπες - βγες όμως στο ιδεολογικό γήπεδο της διακυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου προκάλεσε εκκωφαντικές εκρήξεις και σήκωσε καπνό. Πολιτικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, ο Λαζαρίδης έπιασε σε εκπομπή στο στόμα του τη συγκυβέρνηση προκειμένου να σχολιάσει τον Μάκη Βορίδη. Ως γνωστόν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ήταν ο πρώτος που πήγε μια βόλτα στο ναρκοπέδιο της δικομματικής διακυβέρνησης, βάζοντάς τα με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Κομματάκια δεν έγινε. Αλλά δεν βγήκε αλώβητος.
ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ τα εκρηκτικά, μπορούμε να πούμε ότι ο Λαζαρίδης κινήθηκε εντός γραμμής Μαξίμου. Εδώ η λογική είναι ότι η συνύπαρξη με το ΠΑΣΟΚ σε υπουργικό σχήμα δεν σημαίνει και ιδεολογική αποστείρωση. Κάθε κόμμα διατηρεί τον χαρακτήρα του. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα ταυτότητας. Εχει να κάνει και με την επίγνωση του Μαξίμου ότι είναι οι ψηφοφόροι της ΝΔ που κατευθύνονται πιο δεξιά, φλερτάροντας με τη Χρυσή Αυγή. Αυτοί πρέπει να έρθουν πίσω. Και δεν θα έρθουν πίσω αν η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου αμβλύνει ακόμη περισσότερο τον δεξιό χαρακτήρα της ΝΔ. Σε μια τέτοια προσέγγιση το ζητούμενο είναι να ενσωματωθεί ο Βορίδης και, επειδή όλα στην πολιτική χρήσιμα είναι, να αξιοποιηθεί ως άλλοθι της κυβερνητικής προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ. Αν δηλαδή ο Μάκης επιχειρεί να είναι χρήσιμος για τον εαυτό του, παίζοντας έξω δεξιά στη ΝΔ, οι άνθρωποι του Σαμαρά κοιτάνε πώς θα θυμίσουν στην κοινή γνώμη για ποια ομάδα παίζει δεξί χαφ ο Βορίδης.
ΑΛΛΟ τα γήπεδα όμως και άλλο τα ναρκοπέδια. Ο Χρύσανθος είχε λοιπόν τις ίδιες συνέπειες με τον Βορίδη. Πάτησε νάρκη. Η ατάκα ότι κάπως έτσι μπορεί να σκεφτόταν για τον Ανδρέα και ο Σαμαράς - λογικό αφού αυτός ήταν στην πρώτη γραμμή της ΝΔ στη φάση της πιο σκληρής πόλωσης, δηλαδή τη δεκαετία του '80 - προκάλεσε αντιδράσεις από την άλλη πλευρά. Διότι ναι μεν το υπονοούμενο είναι «εκεί που ήσουν ήμασταν…», αλλά οι διαγωνισμοί αυτοί έχουν κινδύνους όταν ο Σαμαράς είναι Πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης όπου είναι μέσα και το ΠΑΣΟΚ και που κρατάει ισορροπίες και με το Κέντρο. Οπότε ο Χρύσανθος ξαναμπήκε στο ναρκοπέδιο, αυτή τη φορά για να ανασκευάσει τα ρηθέντα και να πει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν ασχολούνται με το παρελθόν, αλλά έχουν τη ματιά τους στο μέλλον.
ΠΩΣ αξιολογούνται όλα αυτά; Εξαρτάται πώς βλέπεις την πολιτική επικοινωνία. Αν τη βλέπεις ως συνεχή ροή λόγου που επιχειρεί να καλύψει μεγάλο ιδεολογικό φάσμα, τότε το συμπέρασμα είναι ότι έτσι αγγίζεις περισσότερα ακροατήρια. Αν πάλι θεωρείς ότι πρέπει να εστιάζεται σε ένα καθαρό μήνυμα και να το επαναλαμβάνει ώστε να εντυπωθεί στους ακροατές, τότε το συμπέρασμα είναι ότι δημιουργείται σύγχυση. Ούτως ή άλλως, οι εκρήξεις απλώς επιβεβαιώνουν ότι η σκόνη της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάτσει ακόμη. 
Δημ. Μητρόπουλος-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά