Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Καλή αντάμωση στα γουναράδικα

Επειδή πολύς λόγος έγινε για την φράση με την οποία έκλεισε τον λόγο του στη Βουλή  ο βουλευτής του Σύριζα  Ευαγ. Διαμαντόπουλος "καλή αντάμωση στα γουναράδικα" ας δούμε γιατί την έλεγε ο καπετάνιος και τι έχει γραφτεί για την φράση.
Ορισμένοι φίλοι αναρωτήθηκαν και με το δίκιο τους, τι σημαίνει η έκφραση «ραντεβού στα γουναράδικα». Έτσι λοιπόν υποχρεώνομαι να πω δυο λόγια για το τι σημαίνει αυτό το πράγμα και ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αν σας φέρει λίγη ανατριχίλα… 
Ας ξεκινήσουμε από τη γλώσσα των αγρίων γουνοφόρων ζώων, των κουναβιών και κυρίως των αλεπούδων που κάποτε τις κυνηγούσαν απηνώς για το δέρμα τους και ήταν μάλιστα επικηρυγμένες. Κάθε φορά λένε που έβγαιναν οι αλεπούδες για τροφή, είτε στα χωράφια, είτε στα κοτέτσια ποτέ δεν ήταν βέβαιες πως θα επιστρέψουν στη φωλιά τους και έλεγαν μεταξύ τους σαν αστείο τον χαιρετισμό «καλή αντάμωση στα γουναράδικα». Όπερ σήμαινε ότι αν έπεφταν σε κάποια παγίδα ή τις σκότωναν οι κυνηγοί, θα συναντιόνταν πάλι στον πάγκο του γουναρά όπου το τομάρι τους θα γίνονταν ρούχο, αντικείμενο ή κάποιο αξεσουάρ να στολίσει το κορμί ή το σπίτι.
Αυτή ήταν μια από τις πολλές λαϊκές εκφράσεις που χρησιμοποιούσε ο Άρης Βελουχιώτης σαν ήθελε να σχολιάσει το μέλλον το δικό αλλά και των πιστών συντρόφων του. Θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα σωρό πράγματα για τις προσεγγίσεις που έκανε ο Άρης για την εξέλιξη του αγώνα και την ιδιαίτερη ικανότητα να αναλύει τις εξελίξεις που καθορίζονταν από την ηγεσία του Κόμματος. Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία ο Άρης θεωρώ πως από πολύ νωρίς ήξερε πως το τομάρι του θα έφτανε κάποια στιγμή στα «γουναράδικα» για να το κάνουν κομμάτια οι εχθροί του και οι «φίλοι» του. Η διαίσθησή του αυτή τελικά επιβεβαιώθηκε με πολύ τραγικό τρόπο στο Φάγγο. 

από βιβλιογραφίες για τον Άρη

3 σχόλια:

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ είπε...

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΚΚΕ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΚΛΑΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ενώ εσυ πρέπει να γράψεις βιβλίο ! Αχ Παναγία μου !!!

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ είπε...

ΠΡΟΣ 3:36.ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΩΣΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΑΙ ΑΣΗΛΙΑ.ΤΟΝ Κ... ΣΑΣ ΦΙΛΑΞΑΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΚΑΝΑΤΕ ΙΝΔΑΛΜΑ ΣΑΣ.ΜΙΑ ΖΩΗ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΣΤΕ.ΑΛΛΑ ΤΙ ΚΑΘΟΜΑΙ ΚΑΙ ΛΕΩ.ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ .....

Η Πελασγία από ψηλά