Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Δοκιμασία για δύο

Αν το δούμε ποδοσφαιρικά το θέμα, η διαπίστωση δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση: η νέα περίοδος ξεκίνησε με το εντυπωσιακό αυτογκόλ της κυβέρνησης στην υπόθεση του ΕΝΦΙΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται βάσιμα να πιστεύει πως οι πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις θα τον εμφανίσουν ενισχυμένο σε σχέση με τη ΝΔ. Μόνο που αυτό θα συμβεί επειδή η ΝΔ θα καταγράψει ζημιές και όχι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράψει οφέλη.
Δεν είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που συμβαίνει. Ή μάλλον είναι αυτό που μονίμως συμβαίνει από τις εκλογές του '12 και μετά. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί -παρά κάτι- τις τότε δυνάμεις του και η ΝΔ (αλλά και το ΠΑΣΟΚ) παρουσιάζει υποχώρηση. Και όχι ανεξήγητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει τίποτα για να πείσει ότι αξίζει να τον εμπιστευτούμε και γι' αυτό δεν κερδίζει. Ούτε καν ένα στοιχειωδώς αξιόπιστο πρόγραμμα δεν είναι ικανός να
παρουσιάσει. Κι από την πλευρά τους οι κυβερνώντες δεν έχουν επιτύχει κάτι που να πείσει ακόμη και τους οπαδούς τους ότι αξίζουν την εμπιστοσύνη τους.
Λέει ο Σαμαράς (κι ο Βενιζέλος επίσης) ότι το πρόγραμμα απέδωσε, επιτύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, εισερχόμαστε οσονούπω και σε αναπτυξιακή πορεία, αλλά αυτά δεν είναι δικά τους επιτεύγματα. Δεν ήταν δικές τους οι αποφάσεις ή οι πολιτικές που προκάλεσαν τις δημοσιονομικά θετικές εξελίξεις. Η τρόικα τις επέβαλε και ο Γ. Παπανδρέου τις αποδέχθηκε. Ο Σαμαράς τότε ήταν στο... Ζάππειο και ανταγωνιζόταν τον Τσίπρα.
Τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη ο Σαμαράς θα κληθεί ν' αποδείξει ότι ως πρωθυπουργός είναι πια σε θέση ν' αποφασίζει για τον λαό και τον τόπο και να μην εκτελεί απλώς εντολές (ή προγράμματα) άλλων. Αν το καταφέρει θ' αρχίσει να διαμορφώνει και εικόνα πραγματικού πολιτικού ηγέτη, ώστε βάσιμα να ελπίζει ότι μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος.
Και στο ίδιο διάστημα θα κληθεί και ο Τσίπρας ν' αποδείξει ότι η χώρα διαθέτει και ουσιαστικά -και όχι μόνο τυπικά- «πρωθυπουργό εν αναμονή». Αλλά για να το καταφέρει θα πρέπει να πείσει την κοινή γνώμη πως αν τον εμπιστευτεί θα έχει να κάνει μαζί του και όχι με τον Λαφαζάνη ή όποιον μπορεί ακίνδυνα ν' αμφισβητεί θέσεις και απόψεις του.
Ερ Μπαρτζινόπουλος-έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά