Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Οι πρώτες ενδείξεις

Είναι νωρίς να προβλέψει κανείς πού θα καθίσει τελικά η μπίλια σ' αυτήν τη ρουλέτα που ξεκίνησε μεταξύ κυβερνώντων και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερα όταν για τους κυβερνώντες η παρτίδα μπορεί να κριθεί σ' έναν και μόνο γύρο, ενώ για τους συριζαίους θα χρειαστεί και δεύτερος αν κερδίσουν τον πρώτο. Αλλά κάποιες πρώτες διαπιστώσεις έχουν ήδη καταγραφεί και η σημαντικότερη εξ όλων είναι η ανατροπή των δημοσκοπικών ευρημάτων.
Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και σταθερά και με διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά όσο μεγάλη κι αν παραμένει η διαφορά του από τη ΝΔ, εξίσου μεγάλο αναλογικά είναι και το κλείσιμο της ψαλίδας που καταγράφηκε μέσα στο πρώτο 48ωρο. Οπως και η εκτίναξη προς τα πάνω του ποσοστού εκείνων που
ξαφνικά κυριεύθηκαν από φόβο για ενδεχόμενα προβλήματα με το ευρώ.
Ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου και αν προδιαγράφει ευρύτερες ανατροπές θα φανεί ύστερα κι από τις επόμενες δημοσκοπήσεις. Εκείνο που μέχρι στιγμής είναι σίγουρο είναι πως ούτε η αποτροπή εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας ούτε η επικράτηση σε ενδεχόμενες εκλογές θα είναι περίπατος για τον Τσίπρα και το κόμμα του.
Και εξίσου σίγουρο είναι και κάτι ακόμη: στην κόντρα που ξεκίνησε οι κυβερνώντες διαθέτουν ισχυρό εφεδρικό οπλοστάσιο που είναι βέβαιο ότι θα το εξαντλήσουν μέχρι τελευταίας «σφαίρας», ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άοπλος. Δεν είναι μόνο πως δεν διαθέτει εφεδρική πρόταση στην περίπτωση που οι δανειστές απορρίψουν τις αξιώσεις του για μείωση του χρέους, δεν διαθέτει ούτε και δεύτερη γραμμή άμυνας στις επιθέσεις που ήδη δέχεται.
Μοναδική του απάντηση στις ανησυχίες και στους φόβους (εσωτερικούς και εξωτερικούς) που διατυπώνονται καθημερινά είναι η δοκιμασμένη και αποτυχημένη συνταγή της αναφοράς σε σχέδια τρομοκράτησης και σε συνωμοσίες κύκλων που τον αντιμάχονται. Οι ξένοι δεν δικαιούνται να μιλάνε γιατί παρεμβαίνουν στα εσωτερικά μας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος οφείλει να ενημερώνει, αν χρειαστεί, μόνο τα κόμματα και ποτέ την κοινή γνώμη, οι δημοσκοπήσεις που είναι σωστές και υπεύθυνες όταν τον ευνοούν, μεταβάλλονται σε προσχεδιασμένες και ύποπτες όταν παύουν να στηρίζουν την παντοδυναμία του, και οι βουλευτές είναι «αγωνιστές της Δημοκρατίας» όταν εφαρμόζουν τη γραμμή του και μεταβάλλονται σε «αποστάτες» και «προδότες» όταν την απορρίπτουν.
Θα αντέξει αυτή η άμυνα σε επιθέσεις που προμηνύονται καταιγιστικές;
Ερ Μπαρτζινόπουλος-Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά