Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Η δύσκολη αριθμητική στο Γιούρογκρουπ και το καλό 10άρι του Τσίπρα

Όλα δείχνουν πως στο Γιούρογκρουπ θα επέλθει, εκτός δραματικού απροόπτου, μια κατ' αρχήν συμφωνία για το "ελληνικό πρόβλημα". Συμφωνία η οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το αργότερο μέχρι την ημέρα των γενεθλίων της Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε -της Λιθουανής πρωθυπουργού, η οποία κάθεται δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής- την 1η Μαρτίου. Η εξέλιξη αναμφίβολα είναι θετική και κατέστη δυνατή από τη στιγμή που η κυβέρνηση και οι εταίροι-δανειστές μας αποφάσισαν να ρίξουν τους τόνους και να βάλουν νερό στο κρασί τους. Η εκατέρωθεν επιθυμία να μην διαταραχθεί η συνοχή στην Ευρωζώνη, που θα απελευθέρωνε δαίμονες για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα είχε, κατά τον Ομπάμα, επιπτώσεις και στην αμερικανική, απεδείχθη το ισχυρότερο κίνητρο.
Με τον συμβιβασμό, που όπως όλα δείχνουν, θα επιτευχθεί αργά το βράδυ ή το αργότερο την Τρίτη η μεν Ελλάδα αποφεύγει την χρεωκοπία και
παραμένει στο ευρώ οι δε εταίροι-δανειστές μας συνεχίζουν να ασκούν, έστω και πιο χαλαρά, τον έλεγχο στο "άτακτο παιδί" της Ευρώπης. Το επιπλέον κέρδος για την Ελλάδα είναι ότι παρέχεται στη νέα κυβέρνηση η δυνατότητα να προτείνει ένα διαφοροποιημένο, σε σχέση με το παρελθόν, σχέδιο μεταρρυθμίσεων που, κατά τη γνώμη της, μπορεί να αντιμετωπίσει την "ανθρωπιστική κρίση" χωρίς όμως να υπάρξει διαγραφή του χρέους, όπως αρχικά ζητούσε, και εντός του πλαισίου και των κανόνων που ορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Τώρα τα πάντα, όπως παραδέχονται και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, θα κριθούν από το χαρτί και το μολύβι. Από την αποτύπωση δηλαδή στο κείμενο της συμφωνίας των μέτρων που θα δεσμευθεί η χώρα ότι θα λάβει και των χρηματοδοτικών διευκολύνσεων που θα εγγυηθούν ότι θα μας παράσχουν οι εταίροι-δανειστές.
Ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Γιάννης Δραγασάκης, που προσέτρεξε να συνδράμει τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στο έκτακτο Γιούρογκρουπ και πιθανότητα θα παρίσταται και στη σημερινή συνεδρίαση, θεωρεί πως "η παράταση του Προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά μόνον εφόσον απουσιάζουν οι νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό και φυσικά εάν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης που περιέχονται στο μέιλ Χαρδούβελη αντικατασταθούν από τα μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα-γέφυρα που αντιπροτείνει η Ελλάδα μέχρι να επέλθει οριστική συμφωνία". Τα τεχνικά κλιμάκια που συνεκροτήθησαν, μετά τη συμφωνία Τσίπρα - Ντάϊσελμπλουμ, αυτό το δύσκολο, είναι η αλήθεια, πρότζεκτ ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας.
Εδώ πάντως να σημειώσουμε πως η "αριθμητική" είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι αυξημένες και τα δημόσια έσοδα υστερούν σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα. Θα χρειαστεί λοιπόν να υπάρξουν σημαντικές υποχωρήσεις εκατέρωθεν και πρωτίστως από την ελληνική πλευρά αφού σε περίπτωση μη συμφωνίας ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων θα καταστεί ενδεχομένως αναπόφευκτος με καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία, τους πολίτες και την κυβέρνηση.
Μπορεί κάποια στελέχη, περιλαμβανομένων και βουλευτών αλλά και δύο-τριών υπουργών, του ΣΥΡΙΖΑ να μην αισθάνονται, όπως σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους δηλώνουν, ιδιαίτερα βολικά με την "πραγματιστική συμπεριφορά" που επιδεικνύει ο Αλ. Τσίπρας αφ' ης στιγμής έγινε πρωθυπουργός όμως είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση, να υπάρξουν εσωτερικές αντιδράσεις. Όχι μόνον επειδή αυτοί που αντιδρούν στην πλειονότητά τους είναι παλαιοί κομμουνιστές και ως τέτοιοι έχουν μάθει να υπακούουν στη "γραμμή του κόμματος" ούτε επειδή η εξουσία είναι ισχυρή συγκολλητική ουσία, αλλά κυρίως επειδή το μίγμα πολιτικού ρεαλισμού με ρητορική εθνικής αξιοπρέπειας που έχει επιλέξει ο Αλ. Τσίπρας βρίσκει ευρεία, και πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, λαϊκή απήχηση.
Σε κάθε πάντως περίπτωση οι αντιδρώντες στη στροφή προς τον ρεαλισμό είναι μειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ και η δύναμή τους, όπως εκτιμούν και στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, θα πρέπει να αναμένουμε μάλλον να συρρικνωθεί αφού ηγετικά τους στελέχη, όπως ο Λαφαζάνης και ο Στρατούλης, θα αναγκαστούν κατά την ενάσκηση των κυβερνητικών τους καθηκόντων και λόγω των διαχειριστικών αναγκών που εκ των πραγμάτων προκύπτουν, να υιοθετήσουν ηπιότερες θέσεις και στην καλύτερη των περιπτώσεων κάποιοι εξ αυτών θα αποτελέσουν την αριστερή πτέρυγα του "νέου ΣΥΡΙΖΑ" που θα προκύψει από τη γονιμοποίηση της ριζοσπαστικής αριστεράς των χρόνων της αντιπολίτευσης με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία στην οποία, προϊντος του χρόνου της κυβερνητικής θητείας, πιθανολογείται βασίμως ότι θα μετατραπεί το κόμμα του Αλ. Τσίπρα.
Σίγουρα το εγχείρημα της ομαλής συμβίωσης, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, με τους εταίρους-δανειστές μας και της σταδιακής μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε έναν μαζικό φορέα της Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας, που θα αφήσει, όπως ονειρεύονται ο Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες, "έντονο και για μακρύ χρονικό διάστημα το αποτύπωμά του στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, αλλά και θα επηρεάσει κατά το μάλλον ή ήττον τις ευρωπαϊκές εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση" δεν είναι εύκολο. Το είδος της συμφωνίας που θα επιτευχθεί στο Γιούρογκρουπ και κυρίως το τελεσφόρο των μέτρων τα οποία θα ληφθούν το επόμενο διάστημα για να βγει η χώρα από την κρίση, θα αποτελέσουν το πρώτο και σοβαρό τεστ για τον Τσίπρα και τους συνεργάτες του. Από αυτά θα κριθούν εν πολλοίς αν όντως μπορούν από "κονκισταδόροι" του Τσιφόρου, όπως εμφανίστηκαν στις πρώτες συζητήσεις ενώπιον της Μέρκελ και του Σόϊμπλε, να μετατραπούν, έστω και αλλάζοντας στρατόπεδο, σε τολμηρούς θαλασσοπόρους που θα ανακαλύψουν μια "νέα ήπειρο" εντός της Γηραιάς Ηπείρου.
Ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του δεν θα κριθούν από τις λεκτικές αντιπαραθέσεις περί "κωλοτούμπας" όπως κάποιοι πολιτικοί τους αντίπαλοι, ανοήτως, πιστεύουν, αλλά από το πως θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα για να αλλάξουν την τύχη της χώρας. Και αυτά, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές μας, είναι πολλά και ευνοϊκά γι' αυτούς. Όπως μας τα απαριθμεί κορυφαίος οικονομικός παράγων της χώρας, ο οποίος μάλιστα εμπλέκεται ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους-δανειστές μας, είναι τα εξής:
Πρώτον, συνεχίζεται απρόσκοπτα η δανειοδότηση της χώρας. Δεύτερον, από τον Ιούνιο μπορούν να εκμεταλλευθούν την ποσοτική χαλάρωση. Τρίτον, το ύψος των πλεονασμάτων που απαιτούσε το προηγούμενο πρόγραμμα μπορεί στο νέο πρόγραμμα να μειωθεί ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Τέταρτον, ο έλεγχος που θα ασκείται από τους εταίρους-δανειστές μας δεν θα ασκείται με τον άγαρμπο και προκλητικό τρόπο των προηγούμενων χρόνων που απαξίωναν το πολιτικό σύστημα και έπλητταν το αίσθημα αξιοπρέπειας του λαού. Πέμπτον, οι προσδοκίες των πολιτών, παρά τα όσα πιστεύεται και αφρόνως καλλιέργησε κατά την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τόσον υψηλές, αλλά συμποσούνται στο "έστω και δύο από αυτά που λένε να κάνουν θα είναι μια χαρά". Αυτό που ουσιαστικά ψήφισε στις εκλογές ο κόσμος είναι να μην υποστεί κι άλλη αφαίμαξη και να φύγει η προηγούμενη κυβέρνηση. Έκτον, εξαλείφεται η πολιτική αβεβαιότητα καθώς στο προβλεπτό μέλλον οι αντίπαλοί του είναι δύσκολο να αμφισβητήσουν τη διακυβέρνησή του, ενώ, εκ των πραγμάτων, θα σταθούν και αρωγοί του σε περίπτωση "δεξιάς στροφής" του και φυσικά επειδή δεν υπάρχει εξ αριστερών απειλή. Αυτό λογικά, και εφόσον δεν γίνουν εξτρεμισμοί στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, θα δημιουργήσει εύκρατο επενδυτικό κλίμα και θα βελτιώσει τα χρηματοοικονομικά δεδομένα με θετική αντανάκλαση και στο ΑΕΠ της χώρας και στην τραπεζική ρευστότητα. Έβδομον, η διαφαινόμενη στροφή και της Ευρώπης, για λόγους αυτοπροστασίας της, σε περισσότερο αναπτυξιακές, αντί για αυστηρά περιοριστικές, πολιτικές θα υποβοηθήσει και τη χώρα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα αφεθούν στην άκρη ιδεολογικές εμμονές και υπάρξει όντως ένα σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Έβδομον, για τα επόμενα έξι χρόνια, το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας, λόγω της περιόδου χάριτος που μας έχει παρασχεθεί, δεν είναι υψηλό. Όγδοον, η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ χαμηλή. Ένατον, η διεθνής συνεννόηση για διευθέτηση του "ουκρανικού προβλήματος" με την ταυτόχρονη απόφαση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την απειλή του ISIS αποφορτίζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής που, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, έριχναν βαριά τη σκιά τους και στη χώρα μας.
"Είναι πολλά τα καλά νέα, Αλέξη, που έρχονται" θα έλεγε κάποιος στον πρωθυπουργό. Και θα ήταν λάθος να μην τα εκμεταλλευθεί στο όνομα της συνέπειας σε μια προεκλογική ρητορική που ούτως ή άλλως, στο σύνολό της, ήταν ανέφικτη...
Ν.Φελέκης- http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά