Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Άπαντες παρόντες…

 «Έφυγε» από τη ζωή ο μοναδικός επιζών του ΝΟΡΑΤΛΑΣ.
Tην νύχτα της 21ης Ιουλίου, η Μοίρα υπό την Διοίκηση του Ταγματάρχη (ΠΖ) Γιώργου Παπαμελετίου από τα Δερβενοχώρια, απογειώθηκε από την Κρήτη και πετώντας σε χαμηλό ύψος πάνω από τα κύματα κατευθύνθηκε προς την φλεγόμενη Κύπρο.
Ήμουν μαθητής όταν παρακολούθησα στην ΕΡΤ τη συγκλονιστική εκπομπή των «Ρεπόρτερς», Γιάννη Δημαρά, Γιώργου Λιάνη και Γιάννη Χαρδαβέλα με την συνέντευξη του Καταδρομέα Θανάση Ζαφειρίου, ο οποίος έφυγε προχθές από την ζωή.
Τα ξημερώματα της 20 Ιουλίου 1974 ο «Αττίλας» στο Πέντε Μίλι περνούσε την Κερκόπορτα.
Η Α΄ Μοίρα Καταδρομών, που έδρευε στο Μάλεμε, στην οποία υπηρετούσε ο Θανάσης Ζαφειρίου, ενισχυμένη με
δύο διμοιρίες αντιαρματικών της Γ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών αποφασίστηκε πως θα ενισχύσει την μαχόμενη Εθνική Φρουρά και το Σύνταγμα της ΕΛ.ΔΥ.Κ. . Έτσι την νύχτα της 21ης Ιουλίου, η Μοίρα υπό την Διοίκηση του Ταγματάρχη (ΠΖ) Γιώργου Παπαμελετίου από τα Δερβενοχώρια, απογειώθηκε από την Κρήτη και πετώντας σε χαμηλό ύψος πάνω από τα κύματα κατευθύνθηκε προς την φλεγόμενη Κύπρο.
Μια πρωτοφανής παγκοσμίως επιχείρηση αερομεταφοράς μέσα σε πεδίο αληθινής μάχης, με τον κωδικό «ΝΙΚΗ». Αυτή ήταν η μοναδική ενίσχυση από την Μάνα στην Κόρη: οι Καταδρομείς του Παπαμελετίου και η απολυόμενη σειρά της ΕΛ.ΔΥ.Κ. που σχεδόν στασίασε εν πλω απαιτώντας από τον Κυβερνήτη, τον γενναίο Χανδρινό, να γυρίσει στην Πάφο για να πολεμήσουν με τους «νέους», όπως και έγινε, ενώ με τον επανάπλου του «Λέσβος», τα αντιαεροπορικά Μπόφορς του διέλυαν θέσεις των Τουρκοκυπρίων στον θύλακα της Πάφου. Η Μοίρα προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο της Λευκωσίας πριν το χάραμα, μέσα σε κόλαση φίλιων και εχθρικών πυρών. Οι ομοχειρίες των κυπριακών αντιαεροπορικών εξέλαβαν στην αρχή τα ελληνικά μεταγωγικά για τουρκικά, που επιχειρούσαν αιφνιδιαστική κατάληψη του αεροδρομίου και έβαλαν εναντίον τους. Χύθηκε ελληνικό αίμα μέχρι οι Κύπριοι ΜΠΑτζήδες να αντιληφθούν το τραγικό λάθος. Το «ΝΙΚΗ 4», στο οποίο επέβαινε ο Θανάσης Ζαφειρίου, στην Διμοιρία του ΔΕΑ (ΠΖ) Τσαμκιράνη διάτρητο άρχισε να πέφτει φλεγόμενο.  Οι χειριστές ήταν νεκροί και οι συνάδελφοι του Ζαφειρίου ήταν νεκροί ή βαριά τραυματισμένοι. Ενώ οι φλόγες ήδη κατέτρωγαν το αεροπλάνο ο Ζαφειρίου κατάφερε άνοιξε την πόρτα του αεροπλάνου και πήδηξε στο κενό από ύψος σχεδόν 80 (!) μέτρων. Βρέθηκε σε ένα χωράφι την άλλη μέρα, ενώ το αεροπλάνο συνετρίβη στην Μακεδονίτισσα. Σκοτώθηκε το πλήρωμα και ολόκληρη η διμοιρία του ΔΕΑ (ΠΖ) Δημήτρη Τσαμκιράνη. Άλλοι δύο Καταδρομείς, που επέβαιναν στο «ΝΙΚΗ 6»,  σκοτώθηκαν κι αυτοί, ο Σπύρο Νόμπελης και ο Κωνσταντίνος Οικονομάκης, ενώ τραυματίστηκαν κι άλλοι εννέα.
zafeiriou
Μήνες ολόκληρους έμεινε αναίσθητος στο νοσοκομείο ο Θανάσης Ζαφειρίου με πολλαπλά κατάγματα και διαφόρων ειδών σοβαρές κακώσεις. Θαύμα η επιβίωση του από αυτό το άλμα στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο.
Σε κείνη την εκπομπή αφηγείτο την απίστευτη περιπέτεια του ξαναζώντας κάθε δευτερόλεπτο, ενώ ο πόνος για τον χαμό όλης της Διμοιρίας του ήταν έκδηλος στο ξέσπασμα του. Νόμιζες πως ήταν ξανά μέσα στο φλεγόμενο NORATLAS με τους αιμόφυρτους συντρόφους του και έφευγε πάλι στο κενό.
Είχα την τύχη να του σφίξω στο χέρι στην Κύπρο πριν χρόνια.
Πρόσφατα βρέθηκε η ακριβής θέση όπου τότε θάφτηκε με μπουλντόζα το «ΝΙΚΗ 4». Ένας -ένας δε, οι νεκροί ήρωες, αναγνωρίζονται από το DNA και πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για το τελευταίο ξόδι.
Από προχθές, που μπήκε πάλι στην γραμμή μαζί τους και ο Θανάσης Ζαφειρίου, στην αναφορά της Διμοιρίας ο Λοχαγός πια, προαχθείς μετά θάνατον επ’ ανδραγαθία, Δημήτρης Τσαμκιράνης, από τις Ελευθερές Καβάλας, μπορεί με τον γνωστό βροντώδη τρόπο των Λοκατζήδων να αναφέρει στον Διοικητή του: «Άπαντες παρόντες»!
Φαήλος Κρανιδιώτης -Πρόεδρος Νέας Δεξιάς
(Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, 4/9/2016)
Δείτε εδώ την κηδεία του Θανάση Ζαφειρίου.
Αθάνατος !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά