Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Διαπλοκή; Σώπα!

Είναι προφανές ότι οι νέοι καναλάρχες κ.κ. Μαρινάκης και Καλογρίτσας που πήραν δύο άδειες τηλεοπτικών σταθμών έναντι 73,9 εκατ. ευρώ και 52,6 εκατ. ευρώ το έκαναν είτε επειδή έχουν ψώνιο να βγαίνουν στην τηλεόραση είτε επειδή θεωρούν ότι θα βάλουν σε νέα βάση την ενημέρωση του ελληνικού λαού.
Γιατί να περιμένουν κέρδη από την επιχειρηματική τους αυτή κίνηση φαίνεται μάλλον απίθανο. Μιλώντας με ειδικούς της τηλεοπτικής αγοράς αντιλαμβάνεται κανείς ότι η άσκηση δεν βγαίνει με τίποτα.
Προσέξτε: μόνο για το δικαίωμα να εκπέμπουν οι δύο νέοι καναλάρχες θα πρέπει να πληρώνουν στα 10 χρόνια που ισχύει η αδειοδότηση κατά μέσο όρο 7,39 εκατ. και 5,26 εκατ. ευρώ ετησίως. Αλλο αν στην πραγματικότητα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν ολόκληρο το τίμημα στα επόμενα δύο χρόνια.
Οι μισθοί των 400 εργαζομένων μίνιμουμ που από τον νέο νόμο πρέπει να απασχολεί κάθε κανάλι φτάνουν - στην καλύτερη περίπτωση - γύρω στα 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο (μέσος όρος μηνιαίου μισθού 1.750 ευρώ μεικτά μαζί με τις ασφαλιστικές κρατήσεις).

Ακόμη γύρω στα 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο είναι οι δαπάνες για πρόγραμμα και περίπου 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο οι διάφορες προμήθειες απαραίτητες για τη λειτουργία ενός καναλιού.

Δηλαδή συνολικό κόστος με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες μεταξύ 27,5 και 29,5 εκατ. ευρώ το κάθε κανάλι - χωρίς να πληρώσει Εφορία (περίπου 10 εκατ. ευρώ) και χωρίς να υπολογίσει κανείς το νοίκι για μηχανήματα, στούντιο και κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η ετήσια διαφημιστική δαπάνη είναι γύρω στα 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Εκ της οποίας περίπου το 70% (δηλαδή 140 εκατ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα πάρουν τα δύο γνωστά και δοκιμασμένα κανάλια (Σκάι και Antenna). Οπως λένε οι ειδικοί, χρειάζεται χρόνια παρουσία στο τηλεοπτικό τοπίο για να μπορέσεις να πάρεις κάποιο σημαντικό μερίδιο της διαφημιστικής πίτας.

Αρα μένουν με το ζόρι 30 εκατ. ευρώ διαφήμιση τον χρόνο για καθένα από τα δύο νέα κανάλια, με τα οποία δεν καλύπτουν ούτε καν τα κόστη τους!

Είπαμε, η άσκηση δεν βγαίνει. Παρά μόνο αν οι δύο νέοι καναλάρχες μπήκαν στην πανάκριβη αυτή διαδικασία στήριξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με κανάλια-φερέφωνα περιμένοντας κάποια γενναία ανταλλάγματα από τον κ. Τσίπρα.
Μα αυτό λέγεται διαπλοκή της πρώτη φορά Αριστεράς με επιχειρήσεις! Σώπα!
Ν. Παπαδόπουλος-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά