Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Χιλιάδες συνταξιούχοι προς τη Βουλή και το Μαξίμου: Kαίνε τις επιστολές Κατρούγκαλου (Photos)

Xιλιάδες συνταξιούχοι με τα βιβλιάρια στα χέρια βγήκαν από το πρωί στο κέντρο της Αθήνας και διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις συντάξεις τους.
Αφού ξεκίνησαν από την πλατεία Κοτζιά, έφτασαν έξω από το υπ. Εργασίας στην οδό Σταδίου όπου και έκαψαν τις επιστολές που τους έστειλε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για να τους ενημερώσει για τις περικοπές που υπέστησαν.
Κρατώντας πανό στα χέρια φωνάζουν «Ψεύτες, μας τελειώσατε!» και αυτή την ώρα κατευθύνονται προς
την πλατεία Συντάγματος.
«Μας εμπαίζουν με επιστολές κοροϊδία», λένε και καταγγέλλουν τον υπουργό  πως διαλύει την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις. «Δεν τους δίνουμε αυτό το δικαίωμα. Δεν πάει άλλο! Αυτό πρέπει να σταματήσει».
30b13d67f755fce77e840a459f972c75
«Μας ζητούν μέσα από αυτή την επιστολή να τους ευχαριστήσουμε κιόλας», σημειώνει ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, συμπληρώνοντας ότι «οι επικουρικές συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 82%, οι κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 45 %, τα δώρα αποτελούν πλέον παρελθόν ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Στα παραπάνω προστίθενται οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στην Υγεία, στα φάρμακα, στις εξετάσεις».
Από χθες, 250.000 δικαιούχοι επικουρικών ήρθαν αντιμέτωποι και με την παρακράτηση των αναδρομικών, καθώς οι μειώσεις έχουν ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι η μεσοσταθμική μείωση στις επικουρικές αυτών των συνταξιούχων ανέρχεται στο 20%, όμως σε ορισμένα ταμεία και ομάδες συνταξιούχων το «τσεκούρωμα» έφτασε και ξεπέρασε το 50%.
Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη παρακράτηση έχει οριστεί στο ποσό των 50 ευρώ, επομένως σε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η περικοπή στην επικουρική σύνταξη του συνταξιούχου ήταν μεγάλη, το τελικό ποσό που απομένει είναι λίγο πάνω από 50 ευρώ.



67619dc0598ea58fab02d857706ce1df
Ενδεικτικό είναι το εκκαθαριστικό σημείωμα που ακολουθεί στο οποίο φαίνεται ότι ο δικαιούχος επικουρικής από το ΕΤΕΑΜ, μετά τον επαναϋπολογισμό λαμβάνει σύνταξη 144,68 ευρώ από 511,20 που έπαιρνε πριν από τις μνημονιακές μειώσεις.
Όμως λόγω των αναδρομικών κρατήσεων, τον Νοέμβριο και για πολλούς μήνες ακόμα θα πάρει σύνταξη μόνο 71,50 ευρώ.
Δραματικότερη είναι η κατάσταση στα χαμηλότερα ποσά συντάξεων που «ψαλιδίστηκαν» κατά 50%. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΕΤΕΑΜ μετά την αναπροσαρμογή, παίρνει 94,27 μικτά από 190 που ελάμβανε.
Το καθαρό ποσό που εισπράττει είναι 78,85. Με την παρακράτηση των αναδρομικών το μήνα Νοέμβριο και για 4,5 μήνες ακόμη θα εισπράττει 34,75 ευρώ.
Από τους χαμένους, οι περισσότεροι -το 47,78% ή οι 118.779- έχασαν από 100 ως 200 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κατά κανόνα συνταξιούχοι από το τα Ταμεία: ΤΕΑΥΝΤΠ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΠΕΤΕ, μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ, ΚΕΑΝ. Αμέσως μετά ακολουθούν όσοι έχασαν 50-100 ευρώ, οι οποίοι έφτασαν τους 52.676 (21,19%).
 http://www.lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά