Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Τις δύο τελευταίες μέρες, εμφανίσθηκαν δύο δημοσκοπήσεις—ΠΑ.ΜΑΚ. και ALCO--με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, που δηλώνουν κάποιες σταθερές  τάσεις  στα συγκεκριμένα δημοσκοπικά δείγματα.
Πρώτον: έχει παγιοποιηθεί μια σταθερή διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας δέκα μονάδων plus υπέρ της δεύτερης. Η διαφορά είναι σημαντική και –κατά την συνήθη πορεία των πραγμάτων –μη αναστρέψιμη. Το γεγονός πως η συγκυβέρνηση έχει να διαχειρισθεί μόνον κοστοβόρες πολιτικά καταστάσεις, που δεν της επιτρέπουν  να συνθέσει ένα αφήγημα επιτυχίας και αισιοδοξίας, καθιστά τις πιθανότητες να διευρυνθεί η διαφορά, περισσότερες από το να περιοριστεί.
Δεύτερον: ένα επικουρικό στοιχείο είναι και η μεγάλη διαφορά που χωρίζει τις δημοτικότητες των Κυρ. Μητσοτάκη και Α.Τσίπρα. έχει επισημανθεί και σχολιασθεί, κατά κόρον, η σπανιότητα του φαινομένου, πρωθυπουργός εν ενεργεία να υπολείπεται του πολιτικού αντιπάλου του.
Τρίτον:
και οι δύο δημοσκοπήσεις  δείχνουν  πως τα καθηλωμένα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας δεν φανερώνουν  την εικόνα ενός σαρωτικού ρεύματος υπέρ αυτού του κόμματος. Απεναντίας, αυτό αποδεικνύει το επικοινωνιακό αδιέξοδο της, καθώς η μηντιακή δημοκρατία απαιτεί την διαρκή παραγωγή γεγονότων, κάτι στο οποίο υστερεί η Νέα Δημοκρατία.
Τέταρτον: τα 617 εκατομμύρια που μοίρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στους χαμηλοσυνταξιούχους , δεν του απέδωσαν τίποτα. Υπάρχει και ο αντίλογος που υποστηρίζει, πως δεν γνωρίζουμε πόση θα ήταν η πτώση του αν δεν μοιραζόταν αυτό το βοήθημα. Σημασία έχει πως η συγκυβέρνηση ενώ εξαντλεί τα πυρομαχικά της, δεν ανακάμπτει.
Πέμπτον: παρ΄όλη την καθήλωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται πως κινείται προς την αυτοδυναμία. Μάλιστα, αυτό θα γίνει βεβαιότητα, καθώς η αυξημένη αποχή λειτουργεί πάντοτε, εξ αντικειμένου, υπέρ του πρώτου κόμματος. Με την αναγωγή, το ποσοστό της ανεβαίνει στο 34- 37% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 19,3%, -21% ,ποσοστό που δεν προσδίδει στην ήττα του συντριπτικό χαρακτήρα.
Έκτον: η παράσταση νίκης, περίπου 60 μονάδες διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο, με τα σημερινά δεδομένα, να μην διαμορφωθεί ο αέρας της νίκης, κάτι που θα λειτουργήσει αποφασιστικά υπέρ  αυτής, τις τελευταίες ημέρες πριν την Κυριακή των εκλογών.
Έβδομον: η δημοσκόπηση διενεργήθηκε, ενώ ο πανηγυρικός απόηχος της συνεργασίας ΚΙΔΗΣΟ –Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν ακόμα νωπός. Επίσης η προσχώρηση βουλευτών στην κοινοβουλευτική της ομάδα είχε πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σχεδόν με την ένταξη του Γ.Α.Παπανδρέου στο ενωτικό σχήμα. Κι όμως όλο αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον προσέδωσε μόλις μια μονάδα στον χώρο αυτόν. Μάλλον αυτό το γεγονός δείχνει και τα όρια της παράταξης. Επί πλέον, δεν παρατηρείται μετακίνηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη, κάτι που φανερώνει πως η πολιτική γραμμή της κυρίας Φ.Γεννηματά, δεν αποδίδει.
Στο σημείο αυτό να τονίσω, πως ακόμα δεν σχηματοποιήθηκε το κόμμα των Διαμαντοπούλου-Φλωρίδη-Ραγκούση η παρουσία του οποίου, μετά βεβαιότητος, θα κόψει μονάδες από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Όγδοον: όλα είναι ανοιχτά για την είσοδο ή όχι των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και του κόμματος της κυρίας Ζ.Κωνσταντοπούλου στην βουλή. Πιθανολογείται η συνεργασία του Ποταμιού με το κόμμα των 3, κάτι που θα δώσει άλλη δυναμική στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Είναι αυτονόητο, πως όσο λιγότερα κόμματα εισέλθουν στην βουλή, τόσο αυξάνονται η πιθανότητες του πρώτου κόμματος για αυτοδυναμία.
Νομίζω λοιπόν, πως το πολιτικό τοπίο παγιώνεται κατά τρόπο δυσμενή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγετική ομάδα του θα κάνει το παν—κυριολεκτώ—για να αναστρέψει αυτήν την κατάσταση. Το αν θα το καταφέρει, δεν εξαρτάται μόνον από τις ικανότητες που διαθέτει, αλλά και από την ετοιμότητα των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.
Σ. Μουμτζής-liberal.gr

4 σχόλια:

  1. Αυτές οι στημένες,από τούς γερμανούς,δημοσκοπήσεις,υποδεικνύουν αυστηρά στούς Ελληνες ότι έχουν νά διαλέξουν
    μόνον μεταξύ τής σκύλας καί τής χάρυβδης,τρίτη επιλογή απαγορεύεται,έτσι ή σκύλα προηγείται,δημοσκοπικα 10
    μονάδες καί ακολουθεί ή χάρυβδης,ασθμαίνουσα,κάτι δηλαδή σάν αρχαία τραγωδία,πού οδεύει αναπόφευκτα στό τέλος
    της,όπως ακριβώς συνέβαινε μέ όλες τίς τραγωδίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΥΡΙΑΚΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ -ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ-ΠΑΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ......ασθμαίνουσα,κάτι δηλαδή σάν αρχαία τραγωδία,πού οδεύει αναπόφευκτα στό τέλος
    της,όπως ακριβώς συνέβαινε μέ όλες τίς τραγωδίες.Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017 - 10:21:00 π.μ. EET
    Σωστα φιλε μου, συμφωνω και γω μαζι σου!
    Εἶμαι κι εγω ἕνας ἄνθρωπος χωρὶς κανέναν ἀπολύτως πολιτικὸ δεσμὸ καί μπορῶ νὰ τὸ πῶ, ότι μιλῶ χωρὶς φόβο καὶ χωρὶς πάθος, όπως εγραψε καποτε κι ο Σεφέρης. Βλέπω μπροστά μου τὸν γκρεμὸ ὅπου μᾶς ὁδηγεῖ η συνεχη εμμονη για εκλογες και για τον Κουλη πως προηγειται και ότι είναι ο αγγελος από Βορρα, όπως παλια στα Ορλωφικα χρονια το 1770,που πιστευαν οι σκλαβοι αδελφοι μας για τους Ρωσσους,που θα εκλεγει και θα μας δωσει τη Λευτερια μας, τις συνταζεις μας, το αραλικι μας και παλι, τα κεκτημένα μας με τα εφάπαξ και τις ψηλες συνταξεις. Η μοναδικη Επιταγή του καιρου μας είναι> Βρητε δουλειες και δουλεψτε!
    Αὐτὴ ἡ ἀνωμαλία και το συνεχη μισος κατά της παρουσσης κυβερνησης πρέπει νὰ σταματήσει, ωσπου και παλι δημοκρατικα το 2019 θα γινουν εκλογες. Είναι επιταγή , διαφορετικα οδηγούμαστε σε μεγαλη φαγωμαρα, σε μια καθετη διασπαση της κοινωνιας μας. Δεν μπορει επειδή η Ντορα και το Μητσοτακιδαικο σοι θελει εκλογες και κυβερνητικα ποστα να παμε για εκλογες, λες και ο χαμενος Κουλης εχει λυσεις και σαν από μηχανης Θεος θα λυσει όλα τα προβλήματα του τοπου!Χ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 11:42
    οταν ο Τσιπρας ελεγε ΟΧΙ σε ολα δεν ψηφισε για προεδρο δημοκρατιας για να εκβιασει για εκλογες δεν ειχες τις ιδιες ευαισθησιες
    τωρα με τις κωλοτουμπες που εκανε με τις αλογομυγες που γεμισε ενα ταλαιπωρο λαο ειναι 15 μοναδες πισω οταν παει παλι στο 4% ολοι εσεις θα εξαφανιστειτε και δεν θα υπαρχει και ο καμμενος να βρειτε εκει καταφυγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά