Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Τι συμβαίνει με τον κ.Τσακαλώτο

Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Κι η εικόνα του Ευκλείδη Τσακαλώτου - την Τετάρτη - να μην κάθεται στα υπουργικά όργανα αλλά στα ορεινά της Ολομέλειας και να καυγαδίζει με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση -που δεν του έδινε το λόγο εκτός διαδικασίας έδειξε ανάγλυφα τις δύσκολες σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με τον κ. Τσίπρα.
Εξάλλου, δεν είχαν περάσει παρά λίγα 24ωρα απο την αποκάλυψη της επιστολής προς τους θεσμούς του κ. Τσακαλώτου στην οποία διέψευδε ουσιαστικά όσα είχε δηλώσει δημοσίως ο κ.Τσίπρας για συμφωνία Ελλάδος-δανειστών στα περισσότερα προαπαιτούμενα. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μόλις το 30% των απαιτήσεων των δανειστών είχαν συμφωνηθεί .

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ.Τσακαλώτος διέψευδε τον κ.Τσίπρα. Το είχε κάνει και πριν από

δύο μήνες περίπου όταν σε επιστολή που είχε στείλει στους ομολόγους του - η οποία επίσης διέρρευσε - δεσμευόταν ότι το επίδομα για τους συνταξιούχους που είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας και το είχε παρουσιάσει ως "13η σύνταξη", δόθηκε άπαξ και δεν πρόκειται να επαναληφθεί ιδιαίτερα εάν δεν έχουν προηγουμένως ενημερωθεί οι θεσμοί.
Ο υπουργός είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση ,όταν γυρίζοντας από την συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου όπου είχε συζητηθεί εκτενώς η πορεία της διαπραγμάτευσης, άκουσε το Πρωθυπουργό να εξαγγέλλει το επίδομα - συνολικού ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Μία μονομερή ενέργεια για την οποία κουβέντα δεν είχε ειπωθεί στο Eurogroup ,δυσχέραινε περαιτέρω την διαπραγμάτευση και τραυμάτιζε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του κ.Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του.

Οι δύο γραμμές μέσα στην κυβέρνηση είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Από τη μία πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών βλέπει τα πράγματα από την οικονομική πλευρά και επιδιώκει να κλείσει την αξιολόγηση, ώστε να μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση και η οικονομία μια ώρα νωρίτερα στην ανάπτυξη .Από την άλλη, το Μαξίμου έχει μία πολιτική προσέγγιση των πραγμάτων: θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα έχει το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος στην κοινή γνώμη - αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - εάν η διαπραγμάτευση τραβήξει και τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ψηφισθούν πάλι στο παρά ένα της χρεοκοπίας της χώρας  -με το πιστόλι στον κρόταφο!

Όμως δεύτερη επανάληψη του 2015 δεν μπορεί να αντέξει ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος αναγκάστηκε τον καταστροφικό εκείνο Ιούλιο να υπογράψει το τρίτο και πλέον επώδυνο μνημόνιο. Υπήρξε εξάλλου μάρτυρας της παλαβής διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη-Τσίπρα το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που έριξε τη οικονομία από την ανάπτυξη στην ύφεση, στέγνωσε όλα τα κρατικά ταμεία, έκλεισε τις τράπεζες, έφερε το βλακώδες δημοψήφισμα και τα capital controls και φόρτωσε τη χώρα 86 επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ!

Συμπέρασμα πρώτον: όσο η διαπραγμάτευση τραβάει χρονικά, χωρίς να κλείνει η αξιολόγηση και η οικονομική κατάσταση της χώρας γίνεται όλο και πιο δύσκολη ,τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες για μία μετωπική σύγκρουση Τσακαλώτου - Μαξίμου με άγνωστες συνέπειες για την κυβέρνηση Τσίπρα.

Συμπέρασμα δεύτερον: όσο η αξιολόγηση δεν θα κλείνει και διγλωσσία της κυβέρνησης θα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στους δανειστές τόσο η εμπιστοσύνη στη χώρα θα εξανεμίζεται, τα spread θα ανεβαίνουν και το GREXIT θα έρχεται κοντύτερα.

N. Παπαδόπουλος-ΤΟ ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Κε παπαδόπουλε,τό βήμστος...ακόμη ανοικτοί είσαστε..????...δέν πρόκειται νά πληρώσουμε τά δάνειά σας..εκείνα
    τά σάπια περί ελευθεροτυπίας καί τά ρέστα,ξεχάστε τα.
    Λοιπόν,στή κουβέντα μας,ό σύριζα,στή προσπάθειά του νά γίνει από αριστερό κόμμα,μνημονιακό πασόκ,..ξέρεις τώρα
    πόσους πασόκους έχει μέσα του,τραυματίστηκε μία φορά μέ τήν αποχώρηση τών γνησίων αριστερών,Λαφαζάνη.Κωνστα-
    ντοπούλου,Βαρουφάκη κλπ...όταν τό ΟΧΙ τού δημοψηφίσματος,ό τσίπρας τό έκανε μνημονιακό ναί.
    Ηδη μέ τά καινούργια μέτρα πού επιβάλει ό ΦΟΝ-ΣΑΚΑΤΗΣ ,τό φόν είναι τίτλος ευγενείας όπως τό σέρ τών αγγλων,
    στό τσίπρα,προβλέπεται καί νέα διάσπαση τού σύριζα,μέ τό τσακαλώτο καί τούς 53 πού τόν συνοδεύουν.
    Βλέπεις,ιστορικά,ή ηγεσία τής λεγόμενης αριστεράς,προδίδει πάντα ιδεολογία καί οπαδούς γιά τό λόγο αυτό τούς
    αποκαλούν,τούς δοτούς αυτούς ηγέτες, οππορτουνιστές,δηλ.καιροσκόπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΔΙΝΑΤΕ ΠΟΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΤΣΑ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΑΣ ΝΑ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά