Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Τσακαλώτος παντός καιρού

 Η Ευρώπη δεν είναι Σοβιετική Ένωση για να ενημερώνονται οι πολίτες όταν και όπως επιθυμούν οι κομισάριοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν ακούω την κ. Φωτίου να εκθειάζει τα γεμιστά της ή την ΝΑΣΑ ομολογώ ότι διασκεδάζω, κι ας αναλογίζομαι με τρόμο το επίπεδο και την διαχειριστική επάρκεια των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν όμως ακούω τον κ. Τσακαλώτο να ειρωνεύεται την αντιπολίτευση και να αντιμετωπίζει σχεδόν  με περιφρόνηση το αίτημα για ενημέρωση, τόσες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ, ε,  τότε εξοργίζομαι.
Για ορισμένους βέβαια  το στιλ που λανσάρει ο υπουργός των οικονομικών είναι συμπαθές και ενδεχομένως καθησυχαστικό για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Μονίμως τσαλακωμένος,  με ελληνικά που θυμίζουν Βρετανό φιλέλληνα τουρίστα και με έναν πολιτικό λόγο που αποφεύγει τις
μεγαλοστομίες του κ. Τσίπρα, σε κάνει να λες ότι δεν μπορεί κάτι κακό να προκύψει από μια τόσο άκακη εικόνα. Με μια έννοια ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος είναι ο πιο επικίνδυνος όλων. Γιατί αυτός ήξερε ή τουλάχιστον όφειλε να ξέρει.
Η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  είχε παντελή άγνοια των οικονομικών. Παπαγάλιζαν ότι τους έλεγαν τα "νον πέιπερ" του κ. Παππά και ζούσαν στη δική τους εικονική πραγματικότητα. Ήταν προγραμματισμένοι για να τα βγάζουν πέρα σε συζητήσεις καφενείου. Τίποτα περισσότερο.  Όταν έλεγαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια λοιπόν, πολλοί ίσως οι περισσότεροι έξ αυτών, το πίστευαν.
Ο κ. Τσακαλώτος όμως; Με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αγγλίας, καθηγητής των οικονομικών ο ίδιος, όταν υποστήριζε τις προεκλογικές αρλούμπες του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλάβαινε τι θα γίνει; Όταν έβγαινε στα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή, ή στις τηλεοράσεις και προπαγάνδιζε μια πολιτική που οδηγούσε με μαθηματική βεβαιότητα στην χρεοκοπία, δεν ήξερε τι θα ακολουθήσει; Δεν ήξερε τι σημαίνει η διακοπή της χρηματοδότησης για την Ελλάδα και σε τι κίνδυνο έβαζαν τις τράπεζες και τις αποταμιεύσεις των πολιτών; Αν δεχτούμε ότι όλα αυτά τα αγνοούσε τότε απλώς δεν κάνει για υπουργός των οικονομικών. Ας αφήσει τον κ. Χουλιαράκη που δείχνει τουλάχιστον ρεαλιστής.
Έστω κι έτσι όμως, ακόμα και τώρα που υποστηρίζει τα αντίθετα από αυτά που υποστήριζε, δεν θα έπρεπε να ζητήσει μια συγγνώμη; Σε τελευταία ανάλυση δεν ειναι μόνο πολιτικός. Είναι και ακαδημαϊκός και στην χώρα που σταδιοδρόμησε η ακαδημαϊκή συνέπεια και η ακαδημαϊκή  εντιμότητα αποτελούν κορυφαίες αξίες. Δεν μπορεί να θεωρείς αναγκαία μια πολιτική, να εφαρμόζεις την ακριβώς αντίθετη κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Όταν κάνεις λάθος κάνεις αυτοκριτική. Η δυνατότητα να μεταμορφώνεσαι και να υποστηρίζεις τα αντίθετα από όσα έλεγες και μάλιστα με την ίδια ακαδημαϊκή αλαζονεία, δείχνει άνθρωπο χωρίς αναστολές, έτοιμο να θυσιάσει τα πάντα χάριν της εξουσίας. Γι αυτό και επικίνδυνο.
Όσο για την ενημέρωση της Βουλής, θεώρησε αυτονόητο να υποστηρίξει ότι θα δώσει αναλυτικές απαντήσεις την Τρίτη, μια ολόκληρη εβδομάδα μετά το Γιούρογκρουπ! Κάποιος να του πει ότι οι ειδικές  αίθουσες συνεντεύξεων  που διατίθενται σε όλες τις αντιπροσωπείες στα γραφεία της ΕΕ, είναι για να ενημερώνουν οι υπουργοί τους πολίτες της χώρας τους αμέσως μετά την λήξη των συνεδριάσεων των επιτροπών. Η Ευρώπη είναι δημοκρατική είτε του αρέσει είτε όχι. Και πάντως δεν ειναι Σοβιετική Ένωση για να ενημερώνονται οι πολίτες όταν και όπως επιθυμούν οι κομισάριοι του ΣΥΡΙΖΑ.  
Παντ. Καψής-http://www.athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά