Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Σοβαρή κρίση στον Περσικό Κόλπο

Σοβαρή κρίση ξέσπασε σήμερα στον Περσικό Κόλπο με την κοινή απόφαση Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου και Μπαχρέιν να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις και να κλείσουν τα σύνορά τους με το Κατάρ. Οι δε πολίτες του Κατάρ που διαμένουν στις 4 χώρες καλούνται να φύγουν εντός δυο εβδομάδων.

Οι 4 χώρες κατηγορούν το Κατάρ για "αποσταθεροποίηση στην περιοχή" και υποστήριξη των τζιχαντιστικών οργανώσεων του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.
Η κρίση υπέβοσκε εδώ και 4-5 μέρες μετά από διαρροή διπλωματικών e-mails αλλά και μιας εμπρηστικής ομιλίας του Εμίρη του Κατάρ που εκθείαζε τον "σταθεροποιητικό ρόλο του Ιράν στην περιοχή".
Ο κόσμος το 'χει τούμπανο ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί την τζιχαντιστική τρομοκρατία, όχι όμως μόνο στην Υεμένη αλλά και στη Συρία και τη Λιβύη. Το ίδιο βέβαια έχει κάνει σε ένα βαθμό και η Σαουδική Αραβία, αλλά το Κατάρ ξεπέρασε τα όρια.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει σοβαρές επιπλοκές σε πολλά επίπεδα. Θα επηρεαστούν και οι αεροπορικές συγκοινωνίες αλλά και οι οικονομικές συναλλαγές και πολλά επιχειρηματικά project.

Eρωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσουν στη διένεξη οι ΗΠΑ και η Τουρκία που έχουν στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν ένα κράτος κατηγορείται ανοικτά για υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα.
 http://koutsomitis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά